Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Hejka Ale mnie tu chwilkę nie było i takie dobre wiadomości ze będą 2 mamusie ;-) gratuluję i dużo zdrówka dla was. Malwqa ja mam kartę onkologiczna bo bez tego nie przyjęli by mnie do Zgierza. A ja mam pytanie do tych co odstawialy euthyrox jak u was bylo z miesiaczkami potem? bo ja już 4 tyg biorę dawkę 150 i okres mi się sooznia.po usunieciu tarczycy brałam 50 i do czasu przyjazdu do Zgierza miałam co 28 dni a teraz znowu nieregularne będą .... masakra
  • 9 lat temu
    Kochane mam pytanie , macie wyrobione karty onkologiczne ?
  • 9 lat temu
    Mam nadzieje, że fundacja Minge nie jest pod publikę...
  • 9 lat temu
    Ania , czy taka fundacja jak rak n roll nie może pomóc?Chyba taka pomoc jest organizowana w taki sposób, źeby całe miasteczko nie mówiło"popatrz a ta bidusia to chora" Zdaję sobie sprawę, że to nie jest takie proste...Ewa Minge założyła ostatnio fundację pomocy chorym na raka.
  • sylwusiaaa87 Do Ministerstwa Zdrowia pisałam o refundacje dwa razy i dwa razy otrzymałam odpowiedź negatywną. Napisałam też bezpośrednio do naszego poprzedniego Ministra, ale ten w ogóle nie odpowiedział. stonesocerer TSH masz w normie, ale tak jak mi mówiła moja Pani dr, wynik do którego się dąży to 0,8-1. Oczywiście dotyczy to zdrowych osób lub tych z RRT. Jeśli chodzi o monocyty, to nie wiem. Też mam cały czas podwyższone od dłuższego czasu. Znajoma dr mówiła, żeby się tym nie przejmować. ;) Więc się nie martwię. ;)
  • Monocyty wyszly podwyzszone 0.7 przy normie 0.2-0.4 a OB 7 przy jednostce referencyjnej 10-12. Tsh 1.83 wiec ładne. Czy te monocyty sa martwiace?
  • I tak w ogóle to gratulacje dla mam! ;) No usg mialam zrobione,biopsje tez,ale za dużo pomocna to nie była,ide odebrac teraz wyniki z krwi razem z morfologia
  • 9 lat temu
    Ja przy diagnozowaniu raka, miałam wykonywane hormony, usg. Gdy w usg wyszedł niepokojący guzek wtedy skierowano mnie na biopsję. Biopsja wyszła fatalnie, wtedy nastąpiła szybka decyzja o wycinaniu. Hashimoto też miałam, ale nie dawało to u mnie jeszcze niedoczynności. Mi zawsze tłumaczono że podstawowa diagnoza tarczycy to tsh, ft3, ft4 oraz usg. Badania krwi miałam rewelacyjne, a w usg było widać drania :P
  • Zapomniałam dodać że mam hashimoto, co jest autoagresją więc nie wiem na ile te przeciwciała będą akuratne w moim przypadku?
  • Dziękuję wszystkim wam za odpowiedź :) We wtorek mam wizytę u endokrynologa, bo muszę znaleźć kogoś kto by mnie prowadził. Boję się tylko, że powie żeby obserwować, a tego bym nie chciała nie wiedząc co tam siedzi, oswajam się z myślą o cięciu. Zastanawiam się jakie wyniki badań są mi potrzebne, które ew. mogłyby dać jakieś wskazówki o raku? Mam dziś do odebrania tsh, ft3,ft4, anty tpo i tpg. Jest coś innego co można zrobić?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat