Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Witam wszystkich. Ona 25 cieszę się, że razem możemy po raz drugi przezywać ten cudowny stan jakim jest ciąża (choć na razie mnie mdli :P). Wszyscy lekarze mnie uspokajają, że wszystko będzie dobrze. Pozostaje mi tylko się wypisać z drugiego jodu leczniczego, który miałam m mieć w październiku. Mam nadzieję, że komuś się ten termin przysłuży. stonesocerer nie masz co się martwić operacją, wytną co mają wyciąć i będzie po problemie. Ja miałam już przeżuty do węzłów 6/13 było zajętych, co wyszło oczywiście przy operacji. Trzeba się pocieszać myślą, że na to się nie umiera. Jest to rak najlepszy z możliwych. Życzę wszystkim pozytywnego dnia :) Cieszę się że znalazłam to forum.
  • 9 lat temu
    Kurcze, to czemu takie szaleństwo?A tymi przerzutami to się nie martw!!!
  • 9 lat temu
    Vjolka raczej moje przytarczyce chyba nie pracują bo parathormon poniżej 3.... A dolna norma od 16.
  • 9 lat temu
    Po bliźnie :-)
  • 9 lat temu
    Stonesocerer, nie martw się komplikacjami. Tężyczka jest do przeżycia,uszkodzenie strun również a nowotwór niekoniecznie. Jeżeli lekarz mówi że trzeba wyciąć to usuń i zapomnisz o chorobie. Gorzej jak będziesz z tym chodzić i za 15 lat będziesz mieć wyrzut...mogłam usunąć. Ja jestem miesiąc po operacji, miałam objawy tężyczki, dlatego biorę wapń. Moje tarczyczki podejmują pracę,więc lada chwila będzie ok. Dziewczyna w mojej sali miała guzek wielkości 3 mm, ma usuniętą całą tarczycę i już się nie martwi. Wszystko będzie dobrze,jesteś młodziutką osobą,więc po bliźniego nie będzie prawie śladu:-) Pozdrawiam :-)
  • 9 lat temu
    stonesocerer ja jestem jakieś 10 dni po operacji . Jak tylko mnie wybudzili mówiłam . Raz miałam mówienia w nogach (raczej od niewygodnego łóżka )dostałam kroplówke I było po wszystkim . W domu byłam na drugi dzień od operacji i nawet nie musiałam brać leków przeciwbólowych. Myślę że tylko operacja da Ci spokój psychiczny .
  • Witam wszystkie dzielne kobietki ;) mam 20 lat, wczoraj odebrałam biopsje na ktorej wyszedl guz pęcherzykowy, i teraz nie wiem co z tym zrobić... Bo jako ze biopsja jest niediagnostyczna w tym przypadku, dopiero po wycieciu byloby wiadomo czy to rak czy nie...guz ma 9mm wiec nieduzo. Czy byla któraś z was w podobnej sytuacji? No i jakie mialyscie powiklania po operacji? Bo rozmawialam z 3 osobami, dwie nie mowily jakiś czas po operacji a jedna miala tezyczke... Bardzo bede wdzięczna za kazde slowo.pozdrawiam :)
  • Hej Wszystkim ! Ona25 - jak fajnie, ze sie odezwalas. Gratuluje kolejnego bobo w drodze a i synek przeslodki. Ja tez sie na swojego nie moge napatrzec :) Gatta - dobrze, ze juz po wizycie - stres za toba heh widze, ze tak jak ja - mialas zapalenie tarczycy wiec jak mo endo mowila juz w ogole nie mamy co jej zalowac bo i tak by sie nam sama niszczyla i wpadla w niedoczynnosc. Co do tych przerzutow na wezly to tez mowiono mi, ze w ogole w tym raku nie zmieniaja rokowan. aniaw12 - Moza glupio zabrzmi, a probowalas cos interweniowa w NFZ ? Kurcze przciez takich osob jak ty tez jest wiecej...powinni Wam refundowac leko jesli takowe sa...no ale to nasza sluzba zdrowia. W ogole to chcialam powiedziec, moze komis sie przyda, ze w Twoim Stylu sa kupony rabatowe na badania ginekologiczne w placowkach w calej Polsce. Znizki ok. 30% w tym na geny BRA i HEC odpowiedzialn za raka piersi. Kupony sa do wielu miast w Polsce i wiem, ze wiele badan mozna az do grudnia robic. Pisze to bo moze, ktoraz z Was cos tam chce sobie zrobic a tak to zawsze taniej. Pozdrawiam wszystkich :)
  • 9 lat temu
    Za malo wapnia na pogptowie ,za duzo wapnia na pogotowie i bądź tu czlowieku mądry :D
  • 9 lat temu
    Tarczyczki już działają?Co mówił lekarz?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat