Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Nie wiem kto mnie operował nie znam nazwiska tylko tyle mogę powiedzieć ze byl to facet a moze to przeoczył i teraz mam co mam.....
-
Justin, a kto Cię operowal? Mój syn tez ma kikut i obrzęk tarczycy i jakies ziarniniaki .Mamy teraz tomograf i mam nadzieję, że będzie dobrze
-
justin jeśli świeci to znaczy że jest jodochwytne czemu nie proponują jodu tylko mówią o zabiegu? może nie będzie konieczny,drugi jod dobije dziada i finito :)
-
no właśnie justin00 nie łam się. Głowa do góry na pewno to nic poważnego - może kikut może zrosty jakoś dziwnie widoczne. Nie nakręcaj sie. Będzie dobrze. Jod pozabija co nie potrzebne i będzie ok. Tak więc głowa do góry :)
-
No wlasnie troszke za dlugo no nic, nie łamie sie i czekam,wierze że będzie ok :)
-
No właśnie, przecież te nasze guzy rosną bardzo powoli... a może to tkanka tarczycy... może tarczyca odrasta, tak się dzieję jak nie jest utrzymywane tsh bliskie 0. No i też to by tłumaczyło, że tam świeciło...
Justin będzie dobrze! Tylko szkoda, że tak długo trzeba czekać na wyniki :-/
-
Nie wiem dziewczynki co o tym myslec poprzednie usg wykazało jedna zmianę kikut teraz są dwie i to nie małe czy to mozliwe ze to tak szybko rośnie i tego nie zauważyli ,poprzednio dwie lekarki byly przy usg teraz tez a świecić świeciłam ale powiedziala mi ze to tylko resztki tarczycy i to tak moze byc i ze wyniki są zadawalające.
-
Ale na jodzie nic nie świeciło mimo, mimo ze już wtedy było widać coś na usg, skoro miałaś biopsję?
To by przemawiało za tym, że to jednak nie coś złośliwego, jakieś wlokniaki może. ..
-
Trzymamy się opcji,wcześniej czy później pozbędziesz się tego.
-
Kurcze to pewnie węzły,bo to cholerstwo najpierw lezie przez węzły.W czym to miało by tkwić?