Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
aliosza
lekarze czasami każą tylko guzy obserwować, ale prawda jest taka ,że nie warto czekać z nimi. Każdy guz, nawet ten wyglądający niepozornie, może w przyszłości sprawić dużo złego. Mój guzek tkwił sobie bardzo długo , był widoczny na zewnątrz, dlatego o nim wiedziałam, aż w końcu stał się rakiem brodawkowatym, a wyniki ft3, ft4, nawet biopsja przed operacją były super.
Co do włosów- no cóż wypadały i wypadają bardziej niż kiedyś, ale to może być wiele powodów, tarczyca, tzn, jej brak teraz również, ale niewłaściwe zabiegi kosmetyczne, "domowe" fryzjerstwo, farby, itd. nie są bez znaczenia dla ich kondycji.
-
Długość kwarantanny faktycznie zależy od poziomu napromieniowania. Ja miałam po 24 godzinach - 4, a po 72 godzinach - 1.
-
Malwqa też jestem ciekaw ile kwarantanny mi na wizycie jak ustalili termin jodu to lekarz mówił 1-2 tygodnie..... Plus tydzień w szpitalu.... Masakra ciężko będzie dla mnie i córki.....
Kalmara, a czemu tak długo??
-
malwqa ja miałam miesiąc kwarantanny.
-
Aliosza, zanim dojdzie do operacji, to będą już wyniki biobsji.Bez pewności co tam sobie mieszka, nikt nie usunie Ci tarczycy. Jeżeli masz już termin operacji to dobrze, bo jeżeli potwierdzi się potrzeba cięcia,to nie będziesz musiała czekać.A zachowanie lekarzy czasami ma wiele do życzenia...
Onkolog mi powiedział, że nie ma nowotworów niezłośliwych, jedynie jedne dobrze się leczy a inne gorzej.
Nie słyszałam żeby komuś wpadły włosy z powodu guza,ewentualnie po leczeniu chemią.
Lekarka miała rację,na tego raka się nie umiera, przykładem są dziewczyny z forum.które są po leczeniu kilka lat i cieszą się życiem,dziećmi, rodziną itd:-)
Nie bój się, nawet jeśli operacja będzie konieczna,to nie jet straszna,a po niej normalnie funkcjonujemy:-)
-
endokrynolog odkryl u mnie guzy na tarczycy. lekarka zapewniala mnie ze na raka tarczycy sie nie umiera, ze nawet jesli bylby to rak to wystraczy wyciac tarczyce i wtedy czeka pacjenta leczenie jodem. ale kazala mi jechac na biopsje zeby sprawdzic te guzki. pojechalam do centrum onkologii i lekarz spojrzal tylko na usg i OD RAZU powiedzial "prosze zapisac pacjentke na operacje wyciecia tarczycy". nawet nie skomentowal nic wiecej, nic mi nie wytlumaczyl powiedzial tylko to do pielegniarki i wyszedl.....
co mam myslec? nawet nie zaczekla za wynikami biopsji(tego dnia je robilam) a juz kazal rezerwowac termin operacji. czy po samym usg lekarz moze zadecydowac o operacji, czy juz widzi ze guzki moga byc grozne? jesli tak to jak ma sie do tego to co powiedziala mi pani endokrynolog, ktora przeciez wykonywala usg i moga je dokladniej obejrzec niz lekarz ktory tylko to usg widzial na zdjeciach... TSH mam w normie.
nie rozumiem tylko dlaczego lekarz nic nie skomentowal, nie wyjasnil. moglby chociaz kilka zdan powiedziec co i jak a nie ze pacjent musi sie domyslac....
a teraz jeszcze jedna z dziewczyn na forum napisala ze po usg onkolog jest w stanie stwierdzic czy guz jest niebezpieczny. nie rozumiem dlaczego endokrynolog mi tak powiedzial jesli faktycznie tarczyca jest do usuniecia...
dodam, ze czytalam w internecie wypowiedzi osob ktore mialy guza zlosliwego tarczycy, opowiadlay ze wypadly im wlosy itp. czyli rak zlosliwy tego narzadu jest mozliwy..
mozecie mi napisac, co uwazacie na temat tej sytuacji i zupelnie innych spojarzec endokrynologa i onkologa? dlaczego onkolog tak szybko zdecydowal o operacji?
-
Witajcie ja miałam siedem dni kwarantanny to zależy też z jakim stopniem napromieniowania wyjdziesz u mnie było 4 a dziewczyny co miały np. 14 to miały więcej kwarantanny .
-
Hej!. Ja teraz jak byłam w Gliwicach na jodzie to dostałam tydzień kwarantanny. Wyszłam w piątek i kwarantanna do następnego piątku.
-
Witam wszystkich :D powoli zbliża się termin konsultacji i znowu dopada mnie stres . Mam dowiedzieć się kiedy dostane jod . Mam pytanie do doświadczonych tarczyc :D ile dni kwarantanny kazali zachować Wam lekarze po przyjęciu jodu ? Kurcze mam w domu 2 letniego malucha i musze pomyśleć jak to wszystko logistyczne rozegrać ,
-
Hej dziewczyny. Byłam w poniedziałek w Gliwicach i już 19.10 mam przyjęcie do szpitala a 20 operację...
Ogólnie jak wróciłam do domu z wizyty,trwającej standardowo 6godzin,to dostałam gorączki 38,8'C i wczoraj dostałam antybiotyk,bo moje migdały mają wielkość 4cm I tak się zastanawiam, ile po ostatnim antybiotyku muszę odczekać, żeby wyniki krwi wyszły prawidłowe?
Asiu,już to co najgorsze za Tobą Trzymaj się już teraz to tylko z górki <3
Pozdrawiam dziewczymy <3