Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
asiu nie martw sie hormonem organiazm na ogół dobrze toleruje ten lek gorzej jakbyś nie brała to wtedy jest jazda.Dobrze że tak szybko bedziesz miała wynik hist-pat ,z tego co dziewczyny wczesniej pisały to Gliwice wyznaczają jod na marzec ale pewnie to zależy indywidualnie od przypadku.Z wapnem uwazaj,w razie jakichkolwiek drętwień zwieksz dawkę leku .ogranicz nabiał i będzie ok :)
-
Witam, wczoraj wyszłam ze szpitala po całkowitym usunięciu tarczycy, szaleje mi troche wapń i dostałam suplementację do domu. Dzisiaj jest mój debiut z euthyroxem 100 jestem trochę zaniepokojona jak sobie mój organizm go przyswoi (do tej pory nie brałam żadnych leków hormonalnych na tarczycę, bo wyniki miałam w normie).
-
Witam, wczoraj wyszłam ze szpitala po całkowitym usunięciu tarczycy, szaleje mi troche wapń i dostałam suplementację do domu. Dzisiaj jest mój debiut z euthyroxem 100 jestem trochę zaniepokojona jak sobie mój organizm go przyswoi (do tej pory nie brałam żadnych leków hormonalnych na tarczycę, bo wyniki miałam w normie).
-
-
-
Dzieki ona25 jak poczytam wasze posty to od razu mi lepiej <3
-
justin
spokojnie kochana piszesz ze jod mialas 3 miesiace temu - po jego podaniu utrzymuje sie on w organizmie do pol roku wiec to raczej nie mozliwe ze jak masz jeszcze jod w ciele ze rak sie odnowil - musisz spokojnie poczekac na badania - szczerze wydaje mi sie ze to nic zlego :)
-
lauroli
boze jak ja nie cierpie takich lekarzy co niepotrzebnie strasza pacjentow - kochana powiem Ci ze rozmiar guza przy tym raku nic praktycznie nie znaczy - znam osoby z malutkimi guzami ktore mialy przerzuty a znam tez osoby ktore mialy ogromne guzy i 0 przerztow - ja osobiscie mialam dwa guzy po 3 cm jeden 2,5 cm i mniejsze - mialam te guzy 7-8 lat i co nie mialam ani jednego przerzutu :) jestem zdrowa juz 5 lat i lekarz mowi ze juz tak zostanie :) wiem ze Ci teraz ciezko ale zobaczysz kochana wszystko bedzie dobrze - wiem ze teraz to mi latwo mowic bo sama w to wszystko nie wierzylam ale z czasem spojrzalam na to wszystko inaczej - i naprawde na tego raka sie nie umiera - trzeba sie poprostu tylko wyleczyc :)
-
pawel86
rozumiemy wasze zdenerwowanie, każdy tu z nas przez to przechodził lub przechodzi.
Białe krwinki mogą być podwyższone przy jakiejś infekcji , stanie zapalnym. Nie wiadomo co się działo w organizmie.
Ale skoro lekarz kazał przyjechać, to może oznaczać, że nie chce mu przekazywać tej informacji przez telefon. Jeśli okaże się ,że to rak to pewnie zaleci kolejną operacje by wyciąć resztę tarczycy. Dalsze leczenie będzie uzależnione od rodzaju raka. Trzymam kciuki oby to był ten wariant podatny na dobre i w miarę szybkie leczenie, czyli ten który tutaj ma większość- brodawkowaty. Trzymajcie się , starajcie się myśleć pozytywnie.
-
Wiem, że to mnóstwo stresu, paraliż strachu itd...Ja jestem miesiąc po operacji wycięcia tarczycy z rakiem brodawkowatym.
Gdzie tato ma konsultację?