Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13029 odpowiedzi:
  • zaskoczona, Vjolka - serdecznie Wam dziekuje za odpowiedz, uspokoilas mnie troche bo dzisiaj naczytalam sie w internecie roznych informacji i wpadlam w panike, poplakalam sie. trzymalam sie tej mysli ktora powiedziala mi pani endojrynolog ze na tego raka sie nie umiera, a nagle onkolog taks ie zachowal i od razu pomyslalam (nie czeka za wynikami biopsji, chce mnie operowac musi byc bardzo zle...) a jesli jest tak jak mowisz i nawet jesli wyjdzie lagodny guzek to lepiej go usunac to sie zdecyduje. nie chce czekac az cos sie zezlosliwieje. piszac o wypadaniu wlosow mialam na mysli wypadanie wlosow po leczeniu. czy w przypadku raka tarczycy stosuje sie chemioterapie czy jedynie leczenie jedem?? Vjolka piszesz ze na tego raka sie nie umiera, a jednoczesnie wspominasz o tym ze nie ma nowotowrow niezlosliwych tylko te ktore lepiej sie leczy. zadam wiec pytanie ktore mnie nurtuje czy przy raku tarczycy wystepuja przerzuty do innych organow?
  • Ja miałam telefon w jednym woreczku a ładowarkę w drugim. Ładowałam telefon codziennie bo siedząc w internecie szybko mi się rozładowywał. Teraz raczej nie mam z nim problemów.
  • Mango przy wyjściu z klatki schodowej z oddziału są takie czujniki przy drzwiach, które reagują na napromieniowanie i jeśli wskaźnik jest jeszcze dość duży one bardzo głośno hałasują :) . Gdyby ktoś znalazł się zaraz na lotnisku, także by zareagowały tamtejsze bramki. Jeśli chodzi o telefon ja miałam w woreczku, dużo go nie używałam , to nie rozładował mi się. Jednak jeśli później sama będziesz go używała, nie będzie z niego korzystać np. dziecko, to raczej spokojnie. W innych ośrodkach , np. w Warszawie czy Zgierzu nie ma takiego zakazu, chociaż była ze mną młoda dziewczyna , która była już drugi raz na jodowaniu , mówiła, że zabiera ze sobą starszy model komórki, bo poprzednio jej komórka szwankowała po wyjściu z izolatki. Nie mam jednak pojęcia czy to miało związek z tm pobytem, ale ona uznała,że szkoda by jej było nowego, wypasionego telefonu.
  • 9 lat temu
    A powiedzcie mi, w izolatce podobno pozwalają miec telefon opakowany w foliową torebke. A jak z ladowaniem? Można miec też ładowarkę? Nie mam jakoś pomyslu jak ja zabezpieczyć przed moimi płynami ustrojowymi ;-) A tableta można zamiast telefonu?.... Zaskoczona na jakich bramkach brzeczalas?
  • 9 lat temu
    Obserwowałam guza przez 5 lat i wyszło to co wyszło...
  • Ja miałam dwa tygodnie kwarantanny - w dniu wyjścia jeszcze brzęczałam na bramkach, jod powyżej 10
  • aliosza lekarze czasami każą tylko guzy obserwować, ale prawda jest taka ,że nie warto czekać z nimi. Każdy guz, nawet ten wyglądający niepozornie, może w przyszłości sprawić dużo złego. Mój guzek tkwił sobie bardzo długo , był widoczny na zewnątrz, dlatego o nim wiedziałam, aż w końcu stał się rakiem brodawkowatym, a wyniki ft3, ft4, nawet biopsja przed operacją były super. Co do włosów- no cóż wypadały i wypadają bardziej niż kiedyś, ale to może być wiele powodów, tarczyca, tzn, jej brak teraz również, ale niewłaściwe zabiegi kosmetyczne, "domowe" fryzjerstwo, farby, itd. nie są bez znaczenia dla ich kondycji.
  • Długość kwarantanny faktycznie zależy od poziomu napromieniowania. Ja miałam po 24 godzinach - 4, a po 72 godzinach - 1.
  • 9 lat temu
    Malwqa też jestem ciekaw ile kwarantanny mi na wizycie jak ustalili termin jodu to lekarz mówił 1-2 tygodnie..... Plus tydzień w szpitalu.... Masakra ciężko będzie dla mnie i córki..... Kalmara, a czemu tak długo??
  • malwqa ja miałam miesiąc kwarantanny.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat