Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Oszczędzając tryb życia,no to nie dźwigać :-) O włosach nic nie słyszałam.
  • Dziewczyny a mówili coś wam odnośnie farbowania włosów po operacji raka brodawkowatego , po jakim czasie można farbować włosy , dźwigać
  • 9 lat temu
    Asiu dyskomfort w szyji jeszcze chwile będzie,ale już z górki :-)
  • 9 lat temu
    Vjolka dobrze się czuje, dzisiaj mija równy tydzień od mojej operacji :) fonia działa jak należy, dokucza mi trochę ból karku, ale to normalne, co do hormonów hmm dziewczyny miałyście rację nie odczułam żadnej róznicy. Dzisiaj mam dzwonić ws wyniku czy już coś się wykluło i czy będzie do odebrania w pon.
  • Faktycznie może nieprecyzyjne się wyraziłam, ale dziewczyny używały słowa rak więc dlatego tak napisałam. Myślałam że będzie bardziej zrozumiale, ale wyszło nieporozumienie.
  • 9 lat temu
    Dorcia przepraszam ale nie rozumiem - bo przeciez z samej nazwy wynika ze rak to guz zlosliwy - ale poprostu zle sie zrozumialysmy i tyle :)
  • Ona25 ja nie pisałam że wszystkie guzy tarczycy są rakiem. Napisałam tylko że jeżeli już mowa o raku to zawsze jest złośliwy, bo to wynika z nazwy, ale nie każdy guz tak jak nie każdy nowotwór jest rakiem.
  • 9 lat temu
    Asia88 jak samopoczucie?
  • 9 lat temu
    alioszka no wlasnie nie rozumiem wypowiedzi Dorci 112 - jak to rak tarczycy jest zawsze zlosliwy? (rak to rak a guz lagodny to guz lagodny)sa lagodne guzy tarczycy i sa zlosliwe guzy - nie zawsze guz tarczycy jest rakiem ! moja mama ma przez okolo 19-20 lat lagodne guzy tarczycy i nie sa one rakiem - a ma ich naprawde duzo !!! ja mialam sporo guzow dwa po 3 cm jeden 2,5 cm i mniejsze i tylko jeden guz byl rakiem - Dorcia nie wszystkie guzy tarczycy to rak - a powiem Ci jeszcze ze tylko 2 % guzow tarczycy to guzy zlosliwe czyli rak alioszka - spokojnie rak tarczycy jest zupelnie inny od reszty rakow - co najwazniejsze leczenie jest zupelnie inne :) ja na drugi dzien po operacji przyszlam do domu wielam prysznic i poszlam pobiegac z psami do parku :D powiem Ci ze wogole nie czulam ze mialam operacje :) po leczeniu bylo tak samo - czulam sie naprawde tak jak przed nim :) tak jak pisze Violka :) to jest taki rak nie rak :) wiec glowa do gory wszystko bedzie dobrze - dla mnie lekarz na ostatniej wizycie zagwarntowala ze nigdy na niego nie umre mam 2 % szansy ze on mi kiedykolwiek wroci a 0% ze umre na to cholerstwo - wiec jak widzisz kochana nie jest to wcale takie straszne :) ja mialam swojego raka okolo 9 lat i nic o tym nie wiedzialam a jak zapytalam lekarza co by bylo jakbym nie zgodzila sie na operacje i leczenie powiedziala ze zylabym jeszcze okolo 13-14 lat z nim - wiec jak widzisz rozwija sie on tez bardzo wolno :)
  • 9 lat temu
    Malwqa zazdroszczę TSH - poziom marzenie i to jeszcze osiągnięty tak szybko... :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat