Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej ? robiłam dziś badania i tak wapń poza dolną normą 0,98 a ja mam 0,92 niby nie dużo ale niski.... A Tsh mam 2,35 podskoczyło od ostatniego badania.... nie wiem co robić czy zwiększyć euthyrox na własną rękę?? Wizyta u endokrynologa w grudniu....
-
Vjolka, dzięki. Teraz mam pojęcie czego się spodziewać :)
-
Hej Dziewczyny :)
Iwona40 - strasznie mi przykro, ze tak jakos zwwile sie to wszystko uciebie toczy.... kurcze i nowy guzek w miejscu po tarczycy...a ja naiwnie myslalam, że jak nam ja wycinaja to tam muz nie ma sie prawa nic robic! Ale sppkojnie skoro mi moja pani chirurg mowila, ze nawet dziewczyny po radioterapii i guzach z przerzutami odleglymi zyja to i u Ciebie bedzie dobrze... tylko pewnie troche dluzej....
rasmusag - ze mna byla operowana dziewczyna z guzkiem 4 mm i lekarka jej sie pytala, czy chce wycianac cala czy ta polowe - ona chciala cala bo tak jej poradzono i szczerze chyba tez bym tak zrobila. Z histo - pat wyszlo to samo co tobie i ona ma tylko sie stawic na jod diagnostyczny do CO w Wawie.
Pozdrawiam wszystkich :)
-
-
Gajka tam nie masz wpływu jaki lekarz Cię przyjmie, ale jeżeli jest to najlepszy ośrodek to cała kadra to specjaliści.Poza tym, wszyscy byli tam dla mnie sympatyczni.Ja jestem zadowolona z opieki,jedyny wielki minus to taki,że trzeba się naczekać w kolejce.Czekałam z ufnością,że dobrze się może zajmą.
-
Hej
mi wycieli polowe pod koniec sierpnia. pT1aN0. Opinie są podzielone. Chirurg chce wyciąć drugą połowę i jodować a szef kliniki powiedzial mi, że jestem zdrowa i wystarczy monitorowac na USG, choc dostalam leki hormonalne i mam utrzymywac poziom TSH na najnizszy.. Nie wiem co robic wlasciwie. Zdania są podzielone. Zasnatanwiam się wlasnie czy wyciac resztę czy zostawic. Pozdrawiam
-
Nie, nie prywatnie. Ale myślę (być może naiwnie) , że pacjent ma coś do powiedzenia jeśli chodzi o wybór lekarza :D
-
Gajka a w jakim celu chcesz iść prywatnie?
-
Ja byłam u dr Rozkosza, ale nie wpłynęło to na przyśpieszenie biegu.Dr Rozkosz jest szefem endokrynologii.
-
Czy znacie w Gliwicach nazwisko lekarza godnego polecenia ? Będę wdzięczna za podpowiedż ;)