Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja tez porozmawiam z lekarzem o tym zastrzyku,bo jesli bedzie mozliwosc napewno sie zdecyduje.Ajaka dawke hormonu bierzesz?Mowia ,ze dobiera sie dawke w zaleznosci od wagi,trybu zycia mi cos napomiala doktorka ze byc moze zaczne od dawki 75,w tej chwili waze 49 kg a przed ciaza 47 to byla moja stala waga.Zapewnia mnie ,ze nie przytyje ani tez nie schudne,ale wiadomo kazdy organizm jest inny i kto wie jak zareaguje na leki.
-
Ja na pierwszy jod jade w przyszłym tygodniu. Tez nie odstawiłam hormonów. Zanim podadza mi dawke lecznicza przez dwa dni bede dostawała zastrzyki na podniesienie poziomu tsh.
Co do tycia, to ja trzymam od operacji a nawet juz przed dość restrykcyina diete (ponad 2 m-ce) a waga stoi w miejscu. Nie wyobrażam sobie gdybym jadła jak wcześniej :-/
-
A dlaczego nie musisz odstawiac leku?Bedziesz brala zastrzyk?Jaka dawke hormonu przyjmujesz i jak dlugo jestes po operacji?pozdrawiam
-
Ja w środę jadę do Kielc na jod i tez nie musze odstawiać leku . A kilogramy i tak i tak idą do góry :(
-
Tak,napewno porozmawiam z lekarzem na ten temat.Czyli widze ze cenowo podobnie.
-
U nas Thyrogen jest refundowany, ale i tak bardzo drogi żeby był dla każdego. Euthyrox też jest refundowany, może bardziej ryczałtowany. Kosztuje też ok. 4 zł, ale też cena może przekraczać 5 zł. To zależy od dawki i ile tabletek w opakowaniu.
Jeszcze wracając do zastrzyków. Zastrzyki podaję się nie na miesiąc przed jodem tylko kilka dni przed.
Zawsze możesz porozmawiać o tym z lekarzem.
-
Dzieki za informacje :) ,dopiero zaczynam moj nowy etap zycia ,wiec nie jestem poinformowana tak dobrze,jak Wy ,ktore juz przez to przeszlyscie.Napewno zapytam mojego lekarza ,aby udzielil mi informacji na ten temat,zobaczymy co poradzi.Ztego co sie orientuje ten zastrzyk tutaj jest refundowany,a tabletki eutxyrox kosztuja niecale 1 euro,a jaki koszt w Polsce?Slyszalam ze etap odstawienia hormonow jest bardzo ciezki,zle samopoczucie i ogolnie organizm opada z sil,jesli daloby sie tego uniknac i lekarz doradzi ze warto ,napewno rozwaze przyjecie zastrzyku :)Unas dzis goraco,wiec przesylam Wam Moje Drogie duuzo sloneczka <3
-
Informacja prawdziwa. Zastrzyki są, ale nie dla każdego. Lek który się wstrzykuje to Thyrogen i kosztuje kilka tysięcy. Mówi się, że lepiej odstawić na te 3 - 4 tyg. lek niż mieć zastrzyki. Podczas odstawiania organizm się lepiej przygotowuje na przyjęcie jodu. Jod jest lepiej pochłaniany, a późniejsze badania są wiarygodniejsze. Dużym plusem podczas dostawania zastrzyków jest ominięcie nieprzyjemnych objawów niedoczynności które się pojawiają podczas odstawiania leku.
Co do tycia. U mnie po operacjach nic się nie zmieniło. Dopiero podczas odstawiania leku.
Pozdrawiam w ten słoneczny choć mroźny dzień. :)
-
Aneta ja troszkę przytyłam ale to spowodowane siedzeniem w domu i zajadaniem stresów. Za tydzień wracam do pracy więc więcej ruchu będzie
:)
Co do zastrzyków ta są takie dostępne ja mam jod w kwietniu 2016 nie muszę obstawiać tabletek bo będę miała zastrzyki będę jodowana w Gliwicach.
-
A czy odstawienie hormonu przed jodowaniem to koniecznosc?Rozmawialam z kobieta ,ktora byla operowana 7 lat temu i wtedy tez musiala odstawic hormon na miesiac przed,ale mowila mi ze teraz jest dostepny jakis zastrzyk,ktory sprowadzany jest z francji i dzieki niemu nie trzeba odstawiac bo wstrzykniecie zastrzyku powoduje taki sam skutek,czyli bierzesz hormon tak jak bralas i tylko aplikujesz zastrzyk na miesiac przed.Czy slyszalyscie o takiej metodzie,czy to jakas niesprawdzona informacja?Pozdrawiam :)