Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Aneta . O 8 stawiam się w klinice a o 9 zaczęła się operacja . O 14 mnie wybudzili i zaraz poszłam spać :D jak mnie wybudzili to sprawdzali czy mówię - mówiłam tylko takim nie swoim głosem ale bez problemów . Wieczorem dostałam kolacje - biszkopty i herbatę :D rano dostałam jogurt , po południu zupę . Na drugi dzień wyszłam do domu i w drodze powrotnej skusilam się na hamburgera I frytki B) czułam się super . Od drugiego dnia nie brałam leków przeciwbólowych. Gardło trochę bolało ale bez przesady . Po 3 dniach od operacji wszystko było juz ok .
  • 9 lat temu
    Hej dziewczynki:-) Aneta ja operację miałam w czwartek a w sobotę wyszłam do domu,żadnych powikłań, mówiłam zaraz po zabiegu ,jadłam normalnie jedynie co dokuczało to blizna trochę ciągnęła ale to do zdjęcia szwów,ale najważniejsze dla mnie było to,że pozbyłam się tego dziadostwa z siebie:-) Co do tycia to ja przytyłam i schudnąć nie mogę a moje tsh 0,1
  • malwqa A napisz prosze jak sama operacja?Czy ciezko sie dochodzi do siebie?Ja juz odliczam dni,w srode dostane termin i napewno beda mnie operowac jeszcze w tym miesiacu.Jak z jedzeniem,czy wogole da sie jesc na samym poczatku czy tylko plynne rzeczy?
  • 9 lat temu
    aneta31 nie odstawiam leku bo mój lekarz powie ciał ze tak będzie wygodniej . Nie będę musiała walczyć ze skutkami odstawienia leku. Operacje miałam 7 września . Biorę euthyrox 150
  • Mam nadzieje ze to tylko kwestia czasu,az organizm sie przyzwyczai i potem zacznie pracowac jak nalezy.Oby tak bylo.
  • Mam nadzieje ze to tylko kwestia czasu,az organizm sie przyzwyczai i potem zacznie pracowac jak nalezy.Oby tak bylo.
  • Czyli teoretycznie wieksza dawka hormonu to bardziej przyspieszony metabolizm?im nizsze tsh tym mniej sie tyje?Nie wiem czy to dobrze rozumiem?
  • 9 lat temu
    Patrzac na poziom tsh jaki mam teraz - 0.7 to jestem w duzej nadczynności i niestety jakoś waga nie leci w dół :-(
  • 9 lat temu
    Z tym zastrzykiem to jest tak, ze na pewno jest wygodniejszy, mniej drastyczny dla naszego samopoczucia, ale też jak Kawka wspomniała nie przygotowuje tak idealnie na leczenie jodem jak odstawienie hormonu. Niektórym to wystarcza, zobaczymy jak bedzie u mnie. Jeżeli ja bede musiała przejść drugie leczenie jodem to będę za odstawieniem. Co do euthyroksu, to po operacji od razu zostala mi przepisana dawka 100. Ale tsh nie spadalo jak powinno i teraz 2 m-ce po operacji biore juz 150. Za 2-3 tygodnie okaże się, czy na niej pozostanę. Też słyszałam, że zależy to od wagi. Ty kruszynka jesteś; -) ja przy wzroście 162 cm ważę 60 kg.
  • Podobno dawka hormonu po usunieciu tarczycy z powodu raka powinna byc wyzsza,wiec w zwiazku z tym poziom hormonow bardziej zblizony do nadczynnosci nizeli do niedoczynnosci.Wiec nie powinno sie chyba tyc,.Oczywiscie mowa o dobrze dobranej dawce co wymaga czasu,bo wiadomo ze ten proces trwa czasami dluzej czasami krocej.No nie wiem juz sama co o tym myslec.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat