Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Malwqa! Nie dziwię sie,że masz doła. Każdy by miał.Trzymaj się na tym jodowaniu i czekamy na dokladną relację <3 Kawka Co to dzisiaj za głupi dzień ! Ja myślę , że wasze dzisiejsze wieści to wpływ warunków atmosferycznych. Lekarka Malwqi miala w związku z tym, mówiąc delikatnie gorszy dzień, a Twój węzełek postanowił poszaleć. ;)
  • 9 lat temu
    5 listopada już niedługo, ale 17 grudnia niekoniecznie. Jeszcze wapń mam na pograniczu. Norma 2,20, a ja mam 2,22.
  • 9 lat temu
    No to tym bardziej gdyby to była wznowa, to markery poszłyby w górę. A Ty miałaś nisko przed zmianą w węźle i dalej masz nisko. No nie wiem na pewno będziesz się denerwować do tego listopada i to dobrze, że tak dociekliwie Cię kontrolują, ale wszystko wskazuje na to że powinno być OK.
  • 9 lat temu
    Tylko jak robiłam USG w maju to było czysto, a teraz takie coś wyskoczyło. Bardzo bym chciała, żeby do listopada węzeł się zmniejszył.
  • 9 lat temu
    No to też w porządku. Być może do listopada węzeł sam się "naprawi".
  • 9 lat temu
    Tak badali. Norma jest >4, a ja mam 7,2
  • 9 lat temu
    Ale to chyba bardzo mało prawdopodobne... tyle się naczytałam, że przy przerzutach lub wznowach w naszych raku zawsze rośnie powyżej normy TG po stymulacji tsh. A u Ciebie nisko. A antyTG też Ci badali?
  • 9 lat temu
    Biopsja 5 listopada, wynik będę znała dopiero 17 grudnia. Podobno jak nie ma zachowanej wnęki w węźle to tam może być rak. Tego się najbardziej boję mimo, że inne badania wyszły dobrze.
  • 9 lat temu
    Kawka super. TG bardzo niskie to i z węzełkiem będzie OK. Kiedy biopsja?
  • 9 lat temu
    Jestem, po wielu godzinnym siedzeniu przed gabinetem lekarza. Wyniki są bardzo dobre, oprócz tego węzła. Najważniejsze TG bardzo niskie, wychwyt w loży po tarczycy śladowy, a w całym ciele wychwytu nie ma. Co do węzła, jest podejrzany, bez widocznej wnęki ( nie wiem czy to dobrze czy źle). Najważniejsze trzeba zrobić biopsję tak na wszelki wypadek.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat