Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Kaśka_1973 Witaj! :) Również miałam porażoną prawą strunę głosową, ale po kilku miesiącach głos wrócił do normy. ;) Będzie dobrze! :)
  • Witam Was dziewczyny. Wszystkie razem i każdą z osobna, bo takie są Wasze, nasze historie, niby podobne a jednak inne i ten jeden wspólny mianownik. Nawet boję się nazywać rzeczy po imieniu. Dawno Was czytam i boję się odezwać, aż w końcu stwierdziłam że jestem Wam to winna, też muszę coś tu dać od siebie, bo od Was już tak dużo dostałam, a przede wszystkim wsparcie i za to Wam dziękuję. A moja historia, taka jak wiele: rak brodawkowaty 2 cm, tarczyca wycięta w całości, brak przerzutów do węzłów chłonnych, 4 m-ce po operacji, termin jodu w grudniu w Gliwicach. Na blizny używałam Cepanu, contratubex, i plastry silikonowe. Najlepszy to chyba cepan, ale bardzo śmierdzi. Mam kochaną córeczkę,męża i rodzinę i nie dopuszczam do siebie myśli że będzie źle. Porażona prawa struna głosowa, ale podobno dobrze rokuje, więc mam nadzieję..........
  • malwqa Na bliznę to możesz sobie sama nakleić. ;) Gdybyś chciała na mięśnie itp., to już specjalista potrzebny. ;) Mnie od początku zaklejała rehabilitantka, bo po operacji byłam mocno opuchnięta i w środku porobiły się jakieś "złogi" limfy. Tak więc miałam całą szyję poobklejaną, ale te plastry na prawdę cuda zdziałały. ;) Poza tym bardzo rzadko się zdarza, żeby wystąpiła po nich reakcja alergiczna.
  • Czy ktos moze mi wyjasnic co to jest Tg I anty Tg I co oznacza ze po stymulacji tg tsh rosnie lub spada.ZGory dziekuje :)JEstem przed operacja I jeszcze nie za bardzo rozumiem te pojecia.
  • 9 lat temu
    aniaw 12 a te plastry to ja mogę sama naklejać czy to musi robić ktoś 'kompetentny ' bo jest jakaś specjalna technika ?
  • Mango, malwqa Już o tym pisałam, ale spróbujcie tych plastrów do kinesiotapingu. Na Allegro można kupić całą rolkę za jakieś 20-25 zł. Tylko muszą być oryginalne. ;) Taśma jest szeroka i naklejając na bliznę, jeszcze na pół się ją przecina, a rolka i tak jest spora. Moja blizna po operacji dobrze nie wyglądała, a jeszcze była dosyć spora. Też mi się zaczął robić bliznowiec. Teraz się zmniejszyła, na końcach jest już bledsza. A wszystko właśnie dzięki mojej rehabilitantce i tym taśmom. ;) Teraz tylko Bio-Oil smaruje. ;)
  • 9 lat temu
    Dzięki za info. Malwqa- tak myślałam. A biopsję, niech zrobią , aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Mango - 21.10 mam termin w Gliwicach. W zeszlym tygodniu zawiozłam osobiście mojego raka, bo nie chcialam go przesyłac pocztą. Jutro ma być wynik ich badania Dziwne, że nikomu nie wierzą i sami weryfikują wyniki badań. Nie spodziewalam się , że to C.O. jest takim molochem, a co gorsza, ze tylu ludzi choruje!
  • 9 lat temu
    Ja stosowałam plastry o bardzo mnie piekło wiec przestałam . Blizne mam brzydka ale tą wzdłuż szyi . Po tarczycy blizna jest ładna . Dr mówił mi ze osoby młode mają tendencję do bliznowaceń. Teraz trochę pozytywnych wieści . Na obchodzie była dr prowadząca mnie ( nie ta ordynatorka bez humoru :D) i powiedziała ze markery są tak niskie ze są nieoznaczalne. Jej zdaniem moje węzły są odczynowe ale dla pewności zrobią mi jutro biopsję . Dr powiedziała ze jednak niczego złego się nie spodziewa .
  • 9 lat temu
    Ja nic nie robie. Jestem 2 m-ce po operacji i blizna dalej czerwona. Zaczne myśleć po jodowaniu, może tam mi ktoś coś poradzi. Gajka a Ty jak tam dalej z leczeniem, masz juz jakieś terminy?
  • 9 lat temu
    Dziewczyny, powiedzcie czy robiłyście coś ze swoimi bliznami po operacji. Bo ja już glupieje. Jestem miesiąc po zabiegu. Blizna jest podpuchnięta i końce czerwone. Jeden chirurg mówi żeby nic nie robić, 2-gi ,że ewentualnie Cepan. Wiem, że są plastry silikonowe . Opinie, ktore czytalam nt. plastrów- pochlebne,a lekarzy - przeciwnie :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat