Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Motylek wszystko to co Vjolka napisała że tsh wapń i Pth i tyle. Co do jodowania to podobno jest czas do 2 lat po operacji. Malwqa to super wieści. Fajnie że łagodniejsze warunki niż w Gliwicach, zawsze to rodzina może dowieść jedzenie. Ja już myślę ile.wziąść jedzenie żeby nie umierać z głodu :P Ja w poniedziałek wracam do pracy po dwóch miesiącach laby :D
  • malwqa To rzeczywiście super warunki. ;) Zwłaszcza ta łazienka z prysznicem. ;) Z tego co wiem, to w Zgierzu jest podobnie. Nawet trzeba kąpać się 2 razy dziennie łącznie z myciem włosów. Nie rozumiem tych zakazów w innych placówkach.
  • 9 lat temu
    Malwqa Super wiadomość,resztę jod zalatwi i będzie ok. Motylek Witaj , dzwoń od czasu do czadu do Gliwic do rejestracji gdzie joduja czasem zwalniają się terminy może coś się uda :D
  • Vjolka , staram się nie panikować. Wiem ,że mam dobre rokowania. Tylko martwi mnie opinia jednego z lekarzy, który powiedział mi, że jest to zbyt odległy termin leczenia i że warto byłoby go przyspieszyć.
  • Hej :) Wybieram się za miesiąc 16.11.2015r. z Gdańsk do Zgierza na jod kontrolny i mam wolne miejsce w samochodzie :) Czy ktoś jest chętny mi towarzyszyć lub może ma miejsce w swoim samochodzie? Czekam na info!
  • 9 lat temu
    Aha i najważniejsze . Jak ktoś jest miejscowy to może rozmawiać sobie z rodziną przez okno . Sale są na parterze z oknami i rodzina może przychodzić pod okno :D
  • 9 lat temu
    Juz świecę ☺ dostałam aż 3 kapsułki . Tutaj jest dużo mniej restrykcyjnie niź w Gliwicach ( oczywiście na podstawie opisów tutaj na forum ). Tutaj można mieć telefon i nie trzeba mieć go w folii ani niczym innym . Sale są jednoosobowe a w każdej toaleta z prysznicem . Kąpać się można do woli. Kapsułki się łyka bezpośrednio przy pielęgniarce .
  • 9 lat temu
    Malwqa. I tak miało być:-) Motylek na pierwszej wizycie po operacji robią tsh,jeżeli któż miał problem z wapniem to poziom wapnia i parathormon i umawiają na jodowanie.Ja mam termin na marzec,jeżeli wyniki histopatologiczne są poważniejsze termin jest wcześniejszy. Wiem, że człowiek chce mieć to z głowy,ale nie możemy panikować, bo wstyd czasie oczekiwania nic złego nam się nie porobi. Głowa do góry pierś do przodu,będzie dobrze :-)
  • Dziękuję Aniu :) za powitanie i za to,że dodajesz otuchy nam wszystkim.
  • malwqa To było do przewidzenia! ;) Super wieści! ;) motylek2015 Witaj wśród nas. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat