Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kalmara, a gdzie masz terapię, kiedy byłaś operowana?
-
Ale kiedy jest ta scyntygrafia przed jodem, czy po?
-
Kaśka_1973 to witaj w klubie. Święta będziesz miała takie jak ja ;) Na scyntygrafii Ci wyjdzie czy masz przerzuty czy wszystko ok.
-
Kaśka, jak szłaś na konsultację do kwalifikacji radiojodem to brałaś euthyrox przed wizytą czy nie? ja mam wizytę 22.10 i nie wiem czy brać dawkę przed badaniem
-
A badania, tzn czy nie ma przerzutów, czy wszystko ok, ktoś mi to powie?
-
Kaska
Jak nie odstawiasz hormonu to 1dzień przyjęcie,2,3zastrzyki 4,5,6izolatla i do domku :-)
-
Witam dzisiaj. Mnie czeka jodowanie w Gliwicach na początku grudnia, więc nie wiem jak będą wyglądały święta w tym roku. Powiedzcie, czy zaraz pierwszego dnia dostaję dawkę jodu i izolatka, czy jak to wygląda? Może diagnostyczny (czyli niższa dawka) i scyntygrafia i potem leczniczy, nic z tego nie wiem, a lekarze też małomówni???? Byłam w takim szoku, że sama nie pytałam. Mam być i będę.
-
kawka dzisiaj mnie bolało ale dlatego że jestem miesiąc po operacji i wbijali mi się blisko blizny . Wcześniej jak miałam robioną biopsję to nic nie bolało :D
-
Czyli " co kraj, to obyczaj !
-
Zrobiliśmy tsh po zażyciu hormonu lekarz, kazal zrobić bez ,no i zrobiliśmy zaraz.Wynik wyszedł bez zmian .W Gliwicach każą brać hormon przed badaniem.