Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
gajka
może spotkamy się na jodowaniu ;)
Ja tężyczki nie miałam, ale wynik pth bardzo niski. Co do badania TSH , należy je zrobić na czczo, przed zażyciem leku. Jeśli chodzi o biopsję z węzła chłonnego, to zależy kto ją robi, jest mniej "przyjemna" niż biopsja z guza tarczycy, ale da się wytrzymać.
-
Mój lekarz mówi, że na badanie TSH trzeba iść obowiązkowo przed wzięciem leku. Inaczej TSH wyjdzie niemiarodajnie.
Malwqa czy biopsja węzła chłonnego boli ? Może nie ma różnicy między biopsją guza tarczycy, a węzła chłonnego ? Jak tak to w porządku.
-
Dziewczyny do mierzenia wapnia powinny wymyśleć coś ,aby mozna na bieżąco kontrolowac w domku no nie? :-)
-
Kaska,dokładnie takie pytanie zadałam lekarzowi przy wypisie ze szpitala. Odpowiedział, ze obowiązkowo po tabletce, żeby endokrynolog wiedział czy przepisana dawka jest prawidłowa'
Malwqa - kamień z serca!! Ale ty to chyba trafilaś to hotelu lux, a nie do szpitala :D Tylko obsługa pozostawia nieco do życzeniia!
Motylek - ja też mialam w połowie września operację i problem z przytarczycami -okazalo się , że jedna zostala wycięta- ale organizm się tak zbuntowal, że wylądowałam zpowrotem w szpitalu z tężyczką. Teraz wciąż biorę leki i wpadam w panikę kiedy poczuję jakieś drżenie :P
-
Hejka :-)
Chwilkę mnie tu juz nie było. U mnie ok. Idę w następnym tygodniu na badania a potem do endokrynologa z wynikami. Powiedzcie mi jak to jest czy na tsh muszę iść przed tabletka czy po tabletce euthyroxu?
Trzymam kciuki za nas wszystkie i będzie dobrze :-)
-
-
Mango
Oddzielnie w reklamowke spakowalam to co zabrał na jod takie gorsze rzeczy,ręcznik których nie bylo żal wyrzucić.Pozostale rzeczy na czas jodowania były zamknięte w szatni.Mozesz w lodówce zostawić jakieś jedzonko panie puelegniarki Ci podadzą :D
-
Dzięki Anka! A paputki, czy klapki pod prysznic? :-) O jedzeniu to nawet nie myślę. Muszę tylko pamiętać o wodzie i jakichś kwaśnych cukierkach.
-
Mango
Majteczki ,ksiazka do wyrzucenia,szampon i mydło też.:-)Nie wiem czy będziesz miała apetyt po jodzie, bo różnie z tym bywa.Mój synuś to prawie nic nie jadł, jeszcze po powrocie do domu nie miał apetytu.Będzie dobrze :D
-
Motylek dzwoń tam na Medycynę Nuklearną, często jest tak, że wypadają osoby, bo np dziewczyny zachodzą w ciążę.
Malwqa super!
To ja poproszę teraz o parę podpowiedzi dziewczyn co się promieniowały w Gliwicach :-)
Coś czytałam, że wszystko co się wynosi z izolatki trzeba dać do utylizacji, oprócz telefonu oczywiśćie. Rozumiem, że piżamkę w izolatce będę miała służbową. A co z bielizną, klapkami pod prysznic, paputkami, książką? Szamponem, mydłem... Jakoś nie mogę tego ogarnąć...
I się kurna boję coraz bardziej, buuuuu, ta scyntygrafia, pierwsze USG od operacji, markery... potem izolacja od dzieci :-((( wiem, że muszę przetrwać i przetrwam, ale gardełko już mam ściśnięte :-)