Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Nie biorę już prochów półtorej tygodnia i zaczynam świrować. A tu jeszcze msc :-( Kolana mnie tak bolą że ledwie chodzę, non stop bym spała, włosy lecą, deprecha co chwilę. Nie wiem jak wytrzymam msc bez prochów jak już jest tak źle :-(
-
Nie biorę już prochów półtorej tygodnia i zaczynam świrować. A tu jeszcze msc :-( Kolana mnie tak bolą że ledwie chodzę, non stop bym spała, włosy lecą, deprecha co chwilę. Nie wiem jak wytrzymam msc bez prochów jak już jest tak źle :-(
-
aneta31 ja również miałam zaraz po operacji problemy z wapniem, podawali mi kroplówki trzy dni. Teraz biorę 3 razy dziennie calperos z alfadiolem. Czasem jak się zapomnę i dłużej nie biorę tabletki to czuję mrowienie w nodze ale już sama nie wiem czy to moja wyobraźnia czy faktycznie coś się dzieje.
ja też będę przyjmować jod w WiMie. Dawka ma być spora 100 z tego co powiedział mi lekarz. A wszystko to bo mój skorupiak postanowił naciekać na torebkę tarczycy i jeszcze ją nieznacznie przekroczyć. Stąd większa dawka i szybszy termin.
-
aneta31 ja również miałam zaraz po operacji problemy z wapniem, podawali mi kroplówki trzy dni. Teraz biorę 3 razy dziennie calperos z alfadiolem. Czasem jak się zapomnę i dłużej nie biorę tabletki to czuję mrowienie w nodze ale już sama nie wiem czy to moja wyobraźnia czy faktycznie coś się dzieje.
ja też będę przyjmować jod w WiMie. Dawka ma być spora 100 z tego co powiedział mi lekarz. A wszystko to bo mój skorupiak postanowił naciekać na torebkę tarczycy i jeszcze ją nieznacznie przekroczyć. Stąd większa dawka i szybszy termin.
-
-
Kaśka_1973, kalmara
To ja do tego samego klubu należę. ;) Kwarantanna na święta. ;) Miałam mieć jod w tym tygodniu, dziś powinnam wyjść ze szpitala. Niestety tydzień temu zadzwonili i odwołali, no i przełożyli na 14 grudnia.
aneta31
Nie panikuj! Tężyczka zaczyna się takim mrowieniem. Ja miałam zaraz po operacji. W domu już się nie zdarzyło. Niestety cały czas muszę brać leki, bo poziom wapnia się waha. Raz w normie, raz poniżej.
-
Dziewczyny czy ktos moze napisac kilka slow o tej tężyczce,jak wyglada taki atak?czy jest nagly I czy jest czas aby powiadomic kogos z rodziny gdy np .bede sama z dzieckiem w domu w momencie ataku?bo z tego co czytam te ataki tezyczki sie zdarzaja dosc czesto.
-
Kalmara, a dlaczego będziesz miala jod 2-gi raz ? Czy to znaczy, że jod diagnostyczny też miałaś 2 razy ?
-
To już zglupialam :-D chyba lepiej Przedzwonię do laboratorium tam gdzie będę robić badania :-D
-
Terapie mam w Warszawie w WIM-ie. Po jodzie jest scyntygrafia. Operowana byłam 8 kwietnia ale to juz mój drugi jod leczniczy niestety.