Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Gajka więc tak: pierwsza wizyta u onkologa dostajesz wyniki badanego przez nich szkiełka potwierdzenie diagnozy i wyznaczenie daty do chirurga przeważnie jest za tydzień. Druga Wizyta u chirurga wyznaczenie terminu operacji i konsylium dostajesz wytyczne odbicie wizyty u laryngolog i internisty z zrobieniem ekg. Trzecia wizyta konsylium, rano badania czekanie 2-3 h potwierdzenie daty przyjęcia na operację. Czwarta pobyt w szpitalu z operacją. Piąta wizyta odebranie wyniku hist-pat wizyta też u chirurga i później u endokrynologa w celu omówienia jodowania. Ja na kartce o jodowaniu mam napisane że kontrola u endokrynologa w miejscu zamieszkania więc żadnej wizyty do jodowania nie ma w Gliwicach.
  • 9 lat temu
    Dziewczyny leczące się w Gliwicach . Uświadomcie mnie proszę jaka jest kolejność leczenia w Gliwicach.Zbliża się termin mojej pierwszej wizyty, a ja zaczynam mieć wątpliwości.Cały czas nastawiałam się,ze to tylko konsultacja, ale na skierowaniu napisane mam cel:hospitalizacja ? I dalej: zakladając, że jod wyznaczony jest za pół roku, to czy w międzyczasie odbywają się jakieś wizyty kontrolne, czy też należy to do dawnego endokrynologa?
  • Gajka od razu dostałam jod leczniczy. A że "świece" to mam powtórkę z rozrywki z jodem leczniczym. aniaw12 to ja idę dzień przed Tobą bo 13 :) Oby to nie była pechowa 13-stka ;) Kasiula17 i takie podejście ma być :) Maszka27 a konsultowałaś to z innym chirurgiem??
  • Co znaczy ze twoj rak jest mniej fajny?
  • aneta ja też pytałam o zastrzyk ale lekarz powiedział że jeśli to pierwsze jodowanie i ten mój rak taki troszkę mniej fajny to lepiej bez prochów. Ewentualnie później. Ale ja zakładam że żadnego później nie będzie :-)
  • Hejka , witam Was wszystkie nowe i stare;) troche mnie nie bylo..ale w sumie nic sie nie dzialo. . Bylam dzis odebrac wyniki powtornej biopsji. Wyszlo tylko podejrzenie raka..rozmawialam z lekarzem mam czekac na termin operacji do 4 tyg powinno juz byc po wszystkim. Trzeba wyciac...lekarz zapewnial mnie ze nie umre starszy gosciu bardzo sympatyczny i mily...podniosl mnie na duchu... Ale jest jedno ale...tutaj wycinaja tylko polowe tarczycy tam gdzie jest guz taka jest procedura...co do wezlow nie tykaja bo on mowi ze sa okej... cala tarczyce wycinaja jesli guz ma powyzej 2 cm...hmmm.. Niewiem co myslec... Ale czekam na termin. Operacja juz tuz tuz...boje sie..strach mnie dzis dopadl... :( :(
  • Kasiula17 Az tak zle?MOwila mi jedna znajoma ,ze tez bardzo ciezko zniosla odstawienie lekow.Miala jakies prądy na calym ciele,przy poruszaniu sie.Masakra,mnie tez to czeka dlatego zapytam o ten zastrzyk.Jedynie co moge powiedziec to wytrwalosc,choc wiem ze nie jest lekko.Caluje.
  • Gajka Dzieki wielkie,tak wiem ze to powiklanie pooperacyjne,no ale nigdy nie wiadomo jak moje losy sie potocza,niedlugo operacja wiec troszke swiruje I wole byc przygotowana na wszystko.dziekuje I pozdrawiam
  • 9 lat temu
    aneta31 - zacznijmy od tego, że nie każdy po operacji ma tęzyczkę. Zdarza się to wtedy gdy chirurg z rozpędu wytnie razem z tarczycą przytarczyce, lub na skutek podwiązywania naczyń się przyduszą. Wtedy albo odżyją albo obumrą. To tyle w skrócie teorii.Jeżeli przytarczyce nie podejmują pracy odczuwasz stopniowo nasilające się mrowienie w kończynach(u mnie to były ręce od łokcia do końca palców).Po dłuższym czasie przeszło w nienaturalne powykręcanie palców.Na końcu nie było mowy o ubraniu się , uczesaniu czy utrzymaniu widelca). Wszystko to trwało ponad dobę . Mój błąd polegał na tym, że nie słuchałam lekarki i chciałam uniknąć powrotu do szpitala (leczenie kroplówkami - w dużych ilościach).
  • Dziekuje dziewczyny za odpowiedz.Dwa tygodnie po operacji zostane sama z synkiem I boje sie wlasnie,ze gdyby mialo mi sie to przytrafic nie zdarze nikogo zawiadomic I wyobrazam sobie jak lezw w bolach bez zadnej pomocy.oczywiscie wierze ,ze ten scenariusz nie dla mnie napisany ,ale tak probuje sie na wszystko przygotowac.CZyli rozumiem ,ze nie zaczyna sie od razu atakiem ogromnych skurczow miesni?dziekuje wam bardzo za odpowiedz na moje pytanie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat