Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Tomasza najpierw musi być biopsja
A potem myśleć o złośliwych guzach.Ja miałam w tym roku usunieta tarczyce a teraz jestem w ciąży. Powiedz żonie że będzie wszystko dobrze. Jakby co to wytna i będziecie dalej że sobą długo i szczęśliwie.
A tak w ogóle to też jestem z Pomorza :D
Pozdrawiam
-
Kalmara dobre pytanie. Bo u mnie tsh 0,051 a ft4 i ft3 prawie podwyższone ale jeszcze są w normie. Chyba to dobrze, ważne chyba żeby tsh było Na drugim miejscu po przecinku tak mi powiedział endokrynologa ale o ft3 ft4 się nie pytałam :/
-
Nie ma copanikować. To się dobrze leczy. Uszy do góry ! :) :)
-
Nie ma copanikować. To się dobrze leczy. Uszy do góry ! :) :)
-
Hej Tomaszka! To,że żona ma guzy wcale nie znaczy, że ma raka. Podejrzenie takie można mieć dopiero po wynikach biopsji cienkoiglowej. No i wtedy ,nawet gdy wynik jest zły jest kilka rodzajów raka tarczycy. Jeśli chodz o wycinnanie tarczycy, to wypowiedzieć się powinien lekarz. Szum w uszach może być od zbyt wysokiego ciśnienia, a to ze stresu ?
-
a tak na marginesie to wielki szacunek dla was wszystkich dotknietych tym nieszczesciem ze potraficie sie wspierac nawzajem ze macie pogodnego ducha ze jestescie tak pozytywnie nastawieni i oby tak dalej
-
jestesmy z pomorza wiec ma ktos moze namiary na dobrego endo
-
witam serdecznie wszystkich wiem ze juz wiele zostalo napisane na temat raka tarczycy ale mam taki problem pisze w imieniu mojej zony gdyz ona od wczoraj nie moze sie pozbierac gdyz zrobilismy usg tarczycy i wyszly jej 2 guzy na lewym placie i jeden na prawym jutro bedziemy robic reszte badan nie wiemy czy te guzy sa zlosliwe ,ale moja zona jest juz najgorszej mysli wspieram ja jak moge....prosze mi powiedziec czy lepiej je wyciac jesli nawet nie okaza sie zlosliwe?czy ktos mial objawy ze cisnienie bylo wysokie 150na 100 czy tez kogos bolaly nadgarstki a pozniej cale rece,czy tez mial ktos szum w uszach.teraz ciezka walka przed nami wiele czytam od wczoraj na ten temat ale wszystko mi sie miesza.dziekuje za kazda porade
-
Hejka :)
Dziś robiłam TSH i wreszcie ładnie mi spało na 0,03. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz czy to normalne jak Tsh spada to FT4 jest podwyższone ? Bo wynik mam 1,85 a norma do 1,76
-
zocha moja koleżanka miała taką sytuację . Ona ma niedoczynność i hashimoto. Wyciekał jej żółto - zielony płyn. Robiła wszystkie badania i wszystko jest ok. Lekarz powiedział jej ze to od hormonów tarczycy.