Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Oj to długo, dzięki :) Dobrze , że można się z Wami skonsultować :)
-
Witaj Aga2811. Ja po operacji brałam 3 x1. Teraz wystarczy 1x1. Jakis rok po operacji dopiero zaczeły mi pracować przytarczyce.
-
Dziewczyny czy po usunięciu tarczycy badacie czasami Parathormon. Ja dzisiaj zbadałam i o ile poziom wapnia jest w normie(biorę 6 Calperosów dziennie)to Parathormon mam poniżej normy. A jak jest u Was ? Czy wasze przytarczyce podjęły działanie ?Ja jestem co prawda trzy tygodnie po operacji. Jestem ciekawa jak to było u Was? Dodam może jeszcze ,że lekarz , który mnie operował zapewniał, że przytarczyce nie zostały usunięte mogą być co najwyżej zmaltretowane operacją ale powinny podjąć pracę. Pytam Kiedy?? :D :D :D
-
Chyba mi znaki nie wchodzą :/ Przepraszam nie ogarniam jeszcze do końca tego forum. Wynik ponizej 0,9.
-
Jeśli tak to wynik <0,9 IU/ ml.
-
Mango AntyTg ? Czyli roumiem ze to jest ATG??? Jesli tak to wynik <0,9 IU/ ml.
-
MonaLisa trzymam kciuki żeby wyniki biopsji były uspakajace. Faktycznie takie dziwne to wszystko - Twoje tg niskie a w kikucie wysokie. Wydawałoby się, że organizm powinien zareagowac wzrostem tg. A anty tg miałaś badane?
-
Iwona40 moja blizna jest płaska. Do piątku nie była widoczna nawet. Teraz jest tak ok 2-3 cm czerwona krecha z bordowym obrzękiem i też taka krecha idzie w dół na 3 cm. Tak jakby jakiś stan zapalny, czy coś. Też na początku myślałam że może czymś podrażniłam. Ale wszystko wykluczyłam - niczym nie smarowałam nigdy i nie smaruje, przemywam zawsze tak samo tym samym żelem, nawet perfum nie psikam ;) Tak po prostu samo z siebie powstało. Obawiam się tylko żeby ten stan blizny się nie pogorszył a co za tym idzie żeby terminu jodu nie przesunęli przez to :(
-
Witam wszystkich. Jestem tu nowa, choć tak nie do końca ;) Od jakiegoś czasu wchodzę dość regularnie i czytam Wasze historie. Moja przygoda z rakiem tarczycy zaczęła sie prawie 2 lata temu. W lutym usunięto mi całą tarczycę wraz z wezłami środkowymu.
Wyrok brzmiał pT2NX ,70% wariant klasyczny, 30% typ Hobnail. W maju 2014 miałam jodowanie. W scyntygrafii świeciłam w loży jak większość. Poza tym wszystko ok. We wrześniu 2015 mialam robiony rezonans kręgosłupa szyjnego i w opisie dostałam informację ze po prawej stronie mam zmiane ogniskową o wielkości 13 mm. Oczywiscie przeczuwalam najgorsze ale moja lekarz uspokajała mnie ze to kikut który niestety został po operacji. W listopadze mialam kontrolne badania ktore mialy trwac 5 dni. Na Usg wyszlo ze ten kikut niby sie nie powieksza ale jest ukrwiony wiec postanowili ze zrobia biopsje. Pobrali dosc malo materialu wiec musialam miec druga. Na scyntygrafii nie ma żadnego wychwytu jodu w tym miejscu a ani nigdzie poza tym. Dodam ze tg mam 1,4 a po stymulacji tyrogenem tg 6. Niestety pobrany material z tego kikuta wykazal znacznie podwyzszoną tyreoglobuline do 2400. Nie wiem co mam myslec, lekarz mowi ze jod nie zadziala wiec jedyne wyjscie 2 operacja. Czekam na wyniki drugiej biopsji, maja byc na dniach. Dziękuję wszystkim z tego forum, czytajac Wasze historie powraca mi wiara ze jakos to bedzie , nastawilam sie ze latwo sie pozbede tego dziada ale cos czuje ze dluzsza walka przede mna.
-
Hej Wszystkim
Iwona40 - gratuluje - super wiesci, oby kazda z nas tu tylko takie pozytywy wrzucala :)
Saara - ja mialam na samym poczatku TSH 3,7, ktore szybciutki mi zbito 75eutyroxu do okolo 2 i potem lykalam 100 i 125 ( wraz z rozwojem ciazy) i mialam TSH na poziome okolo 1..... generalnie wedlug jakichs tam amerykanskich wytytcznych w ciazy TSH powinno byc mniejsze niz 2,5 stad na poczatku te tabsy, ale lekarz mnie uspokoil, ze to poczatkowe male odchylenie to nic groznego dla dziecka. Dodatko lykalam tez w ciazy jodid 200. Jak na razie odpukac moj maluszek sie zdrowo rozwija, szybko uczy nowych rzeczy i dzieki super lekarzom i ich wsparciu do jodowania karmie go piersia :) Pozdrawiam