Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Sylwusia jezeli chodzi o kwarantanne to czy to nad morzem czy w gorach nie ma znaczenia. Kluczowe jest miejsce gdzie bedziesz przebywac - nie moze to byc zaden hotel czy pensjonat, zeby nie narażać innych, np personelu czy tych co beda zajmować pokój po Tobie, np z malym dzieckiem. No i o podróż, zeby raczej starać się nie za długo przebywać koło jakiejś osoby.
-
Hej Wszystkim
Saara - taki poziom TSH mialam jeszcze z felerna tarczyca, a co do tego czy taka lekka nadczynnosci jest dla dzidzi grozna to musisz sie lekarza pytac, ale chyba nie sadze bo zobacz sa dziewczyny, ktore tez po jodowaniu sa lub byly w ciazy jak Ona26 i wszystko dobrze z maluchami :)
Ja mam z kolei wazne pytania do dziewczyn, ktore maja malukie dzieci -
1. Jak dlugo bezwzglednie musialyscie sie do nich nie zblizac po jodowaniu?
2. Czy dostalyscie od lekarzy zwolnienie dla mezow w celach opieki nad dzieckiem ? Jesli tak to czy ono obejmowalo tez okres kwarantanny od dziecka po szpitalu ?
Bede wdzieczna za odpowiedzi sa to dla mnie bardzo wazne kwestie bo i mama, ktora z malym zostanie i maz maja prace zmianowa i musza wolne wziac z wyprzedzeniem.
Ponadto chcialam sie zapytac wszystkich - czy rientujecie sie moze czy po tym calym jodzie mozna jechac od razu nad morze ? Pytam bo po wyjsciu z tej "klatki" planuje nie wracac od razu do domu tylko jeszcze przez okollo 5 dni zaszyc sie gdzies i nie wiem czy moge w ogole brac pod uwage teren nadmorskie.....
Pozdrawiam Wszystkich
-
Moi drodzy, czy ktoś z Was zastanawial się nad naturalnymi metodami leczenia? Jestem gotowa napisac więcej o tych metodach, podac linki do stron, jeli ktokolwiek jest zainteresowany... proszę pisać. Zycze zdrowia. Renata
-
I przy mikro też czasami postanawiają jodować,z nowym rokiem będziesz miała z głowy problem czy też z szyji:-)
-
No i Wiesia masz fajnie bo szybki termin:-)
-
Wiesia a może C73, bo to oznaczenie raka brodawkowatego tarczycy.
Mikrorak to tez rak "zlosliwy" tylko tak nazywa sie go gdy guz jest mniejszy od 1 cm. Wtedy można odstąpić od jodowania. Ale ja tam myślę że to super że jednak Cie zakwalifikowali - zawsze moze pomoc wybić dziada jakby cos tam zostało.
Co do jodowania naprawde nie jest źle. Czas szybko mija. Trzeba zaopatrzyc sie w książki , czasopisma , krzyżówki, słuchawki zeby jakiejs muzyki posłuchać. Przekaski zeby umilic sobie pobyt i da się :-)
-
Wiesia a czemu teraz zmienili zdanie?
-
Cześć wszystkim , po długim czasie , wczoraj zaliczyłam wycieczkę do Gliwic ,myśłąm że mnie już nie zdziwi ale okazało sie z badań jednak że u mnie nie był mikrorak tylko rak złośliwy C3 cokolwiek to znaczy i że czekam mnie jodowanie na 13.01.2016, ktoś z was ma też w tym terminie - może się spotkamy a jak będzie ktoś chętny i znajdzie chwilkę to opiszcie mi jak tam sie przygotować - wskazówki , jestem od wczoraj nie do życia , to jakiś koszmar , przecież jak sie czyta ta książeczkę co daja to horror , więzienie jakieś ,Pozdrawiam was kochane
-
Sylwusiaaa87
Ale to poziom TSH bez tarczycy?! Bo mi każą utrzymywać TSH poniżej 0,1 przez kilka lat po operacji i jodzie- nawet teraz w ciąży. I tak się martwię, że to nisko dla dziecka
-
Aga2811 wapno brałam 3 miesiące ale jak mój Endo powiedzial niepotrzebnie tak dlugo bo moje przytarczyce pracują idealnie :) Zreszta wytłumaczył mi ze jak brałam właśnie Calperos bez witaminy D to i tak guzik to pomagalo :)