Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Hej dziewczynki?dzisiaj wróciłam z jodowania ogólnie do przeżycia.Kwarantanna 7 dni. Scyntygrafia ok następna wizyta we wrześniu a diagnostyka grudzień 2018. Pozdrawiam
  • Sierotka - bardzo dziekuje ze info, czyli jesli dobrze rozumiem to wyjazd musi sie odbyc w przeciagu roku od hospitalizaji ? A czy wniosku nie moze tez lekarz POZ wystawic ? Mojej mamie wlasnie taki learz wypelnial wniski.... Pozdrawiam :)
  • kasiula17, powiedz mi bardzo proszę kilka słów o swojej diecie cud :) , dzięki której tak dobrze przetrwałaś odstawienie euthroxu. Co jadłaś , czego unikałaś? Jakie soczki piłaś. Z góry dziękuję
  • kasiula17, powiedz mi bardzo proszę kilka słów o swojej diecie cud :) , dzięki której tak dobrze przetrwałaś odstawienie euthroxu. Co jadłaś , czego unikałaś? Jakie soczki piłaś. Z góry dziękuję
  • 9 lat temu
    Aga2811 u mnie było to 5 tygodni po operacji.
  • Mam pytanie do tych z Was, którzy są już po jodowaniu. ile czasu minęło w Waszych przypadkach między operacją usunięcia tarczycy a terminem jodowania?
  • nie wiem dlaczego ale nie widać mojego komentarza o wynikach anty tg i tg. piszę jeszcze raz. anty tg 29Ul/ml, tg <0.4 badania robione w msc i 5 dni po operacji.
  • juz po wizycie ,wyniki krwi dobre,najwazniejsze ze marker rakowowy tg bardzo dobrze.jedynie co to TSH wysokie -5.21 endo mowi ze to dopiero miesiac po operacji wiec tak czasem bywa i z dawki eutirox 100 dostalam eutirox 112 ale ogolnie mowi ze jest ok i teraz tylko musimy zmniejszyc TSH.co do jodowania daty nie dostalam ale planowane na poczatek nowego roku,bardzo ja prosilam abym nie dostala na swieta i powiedziala ze postara sie to zalatwic.napewno nie bede odstawiac leku ,tylko dostane zastrzyk przed jodem.tutaj w hiszpani widocznie tak to dziala ze sie nie odstawia lekow ,bo endo powiedziala ze tylko w przypadkach bardzo zaawansowanych lek musi byc odstawiony.wiec widze ze troszeczke inaczej niz w polsce.ogolnie jest ok :)
  • Sylwusiaaa87 proszę: ;) Uzdrowiskowa rehabilitacja dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym - bezpłatna - jest przeznaczona dla pacjentów po leczeniu szpitalnym. Skierowanie na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym wystawia lekarz oddziału szpitalnego po zakończonej hospitalizacji. Dla osób z wybranymi schorzeniami układów: kostno-stawowego, nerwowego, oraz po niektórych urazach - skierowanie wystawiają lekarze poradni specjalistycznej ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej. Turnus trwa 28 dni z możliwością przedłużenia w uzasadnionych przypadkach medycznych na wniosek świadczeniodawcy kierowany do oddziału wojewódzkiego NFZ. Liczba zabiegów: nie mniej niż 5 zabiegów dziennie przez 6 dni w tygodniu uzależnione od wskazań lekarskich. Pacjent nie ponosi częściowej odpłatności za koszty wyżywienia i zakwaterowania w szpitalu uzdrowiskowym. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym - w ramach zwolnienia lekarskiego. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Lekarz kierując i kwalifikując pacjenta na leczenie uzdrowiskowe opiera się na wskazaniach i przeciwwskazaniach do leczenia uzdrowiskowego. Zarówno wskazania i jak i przeciwwskazania są analizowane indywidualnie w odniesieniu do każdego pacjenta. W razie istnienia przeciwwskazań do leczenia uzdrowiskowego lekarz może skierować pacjenta na konsultację do właściwego lekarza specjalisty. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Czynna choroba nowotworowa; 19. Stany w przebiegu leczenia operacyjnego lub zachowawczego czerniaka złośliwego, białaczki, ziarnicy złośliwej, chłoniaków złośliwych i nowotworów nerki, jeżeli leczenie uzdrowiskowe ma nastąpić przed upływem 5 lat, w przypadku pozostałych chorób nowotworowych przed upływem 1 roku od zakończenia leczenia;
  • Dzięki Vjolka za wsparcie ja jestem załamana ten termin ma tak szybko bo ogólnie operację miałam w sierpniu tego roku ,wyobraź sobie we wrześniu byłam w Gliwicach lekarka która przeglądała moje wyniki histopat.powiedziała nie trzeba u Pani podawać jodu ponieważ u Pani jest mikro rak 0,5 mm miał już pani podany jod nie będziemy Pani oraganizmu obciążać , ale na bad. histopat. było napisane wznowa prosiłam ją żeby to wyjaśniła nie mogła się dodzwonić powiedziła że to wyjaśni na następniej wizycie kontrolniej , no ja się ucieszyłam że nie będa musiła mieć nic robionego jodowania i tak żyła, 3 miesiące w nie świadomosci , wizyta następna w grudniu zmiana lekarza badając mnie i robiąć usg stwierdza że trzeba będzie u mnie podać jod bo jest obawa po powtórnie wykonannych badaniach histop.że mogło zostać coś w tkankach łżcznych gdyż ja miałam wycinaną samą tarczycę bez węzłów , wkuriwłam sie nie ziemsko przestałam mieć zaufanie do tamtych lekarzy , zaczoł mi oczywisćie opowiadać bajeczke że to dla pani dobra żeby nie było przerzutów , żę to profilaktycznie , że tak naprawde to był rak c3 ale pewnie mu chodziło o t3 czyli ten zaawansowany. Wiesz najbardziej mnie przeraża ta izolacja , jak będziesz miała ochotę opisz mi jak to wyglada , jaki jest ten oddział jak z jedzeniem co ma zabrać co mogę zabrać jak wygląda leczenie biorę tabletkę i jestem zamknięta w pokoju na tydzień , a picie ja bez kawy nie przeżyję , a telefon , jeste jakiś korytasz , bufet , jak pózniej postepować w domu ,wiem że dziecko musze wywieś do babci ale tych rzeczy tez sie pozbyć pościle kołdry meble przecież na to też przechodzi tak .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat