Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
aniaw12 może dlatego że nie mam jeszcze zakończonej sprawy z rakiem? (powiększone węzły i wychwyt jodu) Sam mówił że codziennie zażywa po 15 pestek a z tego co wiem nic mu takiego nie dolega ;)
karolaols zmień lekarza. Prawda taka nie każdy lekarz jest z powołania. W mojej okolicy nie ma dobrych endokrynologów ba nie ma dobrych specjalistów (na miejscu chodzę do 2 lekarzy) A chcąc sie leczyć niestety trzeba jeździć dalej ale dla własnego komfortu przede wszystkim psychicznego powiem Ci że naprawdę warto poszukać dobrego lekarza.
malwqa ale wszystko normalnie mówisz i takie tam?? Wycieli Ci tylko ten węzeł czy coś jeszcze??
Maszka27 dziś już powinnaś się czuć o wiele lepiej. :) Dużo odpoczywaj.
Sciskam
-
Ja mialam operacje w poniedzialek i dzis juz jest super.Klucje w gardle ktora jeszcze wczoraj mialam juz prawie nie mam.Troche ciagnelo mnie tez muslalam ze to szwy ale to plastry tak ciagna.Jak.zmoenialam sobie opatrune to zauwazylam ze bez plastrow normalnie poruszam szyja.Zaczerwienienie i lekki obrzek to tez normalne.W kilka dni minie.Dobrze ze mamy to juz za soba.
-
Jestem juz po operacji ktora odbyla sie rano. Ciagnie mnie to cholerstwo ani zakaszlnac ani sie ruszyc...jak wezme wiekszy oddech to kluje troche to normalne.. ? Opuchniete I czerwone.... Ogolnie przezylam jakos...spiaca jestem caly dzien..usunieto mi polowke wezly Cale nie powiekszone..
-
kalmara, aniaW12 dziękuję bardzo za odpowiedz jadę na jod leczniczy , więc trduno zdrowie jest najważniejsze... pozdrawiam gorąco
jeszcze się odezwę :D
-
Karolaols zmień lekarza.będziesz teraz miała dużo pytań i wątpliwości.musisz mieć lekarza do którego będziesz miała zaufanie i będziesz mogła się zwrócić w każdej chwili.
-
Malwqua dzięki za odpowiedź.trzymaj się :D
-
anka50 jestem juz po :-) trochę gorzej się czuje niż po pierwszej operacji ale jest znośnie .
Aga2811 ja dostałam 100 mci to jest to samo co 3700 MBq
-
karolaols
Ja parzę wg przepisu na opakowaniu. 1 łyżeczka na filiżankę. Temp. wody ok. 90 stopni. Piję go 3-4 razy dziennie, bo te same listki można zaparzać kilka razy. ;) Świetnie się sprawdza taki metalowy zamykany zaparzacz. ;)
-
Aniaw12 mam nawet czystek w domu, zaparze wieczorem. Masz jakieś wskazówki czy robić według przepisu w internetach? ;)
-
Wiecie co.. Ogólnie czuje ze jestem z tym sama.. Piszecie mój endo, mój rodzinny itd a na mnie moja endo się wypiela i na pierwszą wizytę po operacji zaprosiła za 3 miesiące... Jestem wkur... Bo chyba powinna wykazać chociaż przyzwoite zainteresowanie na przykład wynikiem histopatologii.. A ona dając mi skierowana na operację już się pożegnała...