Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Pleban mój mlody tez mial guza na 1,5cm i w Gliwicach kazali wyciąć całą tarczyce .Podobno przy nowotworze tak jest lepiej i tego się trzymajmy :-)
  • 9 lat temu
    Hej kochane.Ja operację miałam dopiero dziś.czuję dobrze tylko gardło dość boli i chrypię.no i mam mrowienie rąk i nóg.już mi krew pobrali na wapń.miałyście rację co do narkozy.nic nie czułam i nic nie pamiętam.nawet nie mam mdłości. Teraz tylko czekanie na wynik hist. Pozdrawiam :D
  • Ciągnięcie po operacji jest jak najbardziej normalne, bałem się przeziębić, bo każde odkaszlnięcie czy kichnięcie było wysoce niekomfortowe. Teraz (po miesiącu) od operacji czuję jedynie niewielką kluchę (coraz mniejszą) więc pewnie minie. Oprócz tego TSH 82 ! i niziutki wapń, ale jak się dowiedziałem to się może i rok układać, więc przestałem się w kółko zamartwiać. Zastanawiam się jednak nad czymś innym. Czytam, że wycynali Wam połowę tarczycy i do domu. Ja mimo centymetrowego guza od razu miałem wyciachane wszystko łącznie z kilkoma węzłami chłonnymi. I nie było w ogóle mowy o wycinaniu połowy, powiedziali mi, że nie wycina się już połowy tarczycy przy guzie złośliwym
  • 9 lat temu
    O to bardziej powinnaś spytać się lekarza. Wszystko co Cię niepokoi zgłaszaj lekarzowi ewentualnie pielęgniarce.
  • U siebie wycieku z rany nie miałam ale sąsiadka z sali miała troszkę pobrudzony opatrunek. To chyba normalne. Co do tego bólu miałam coś takiego jakby ktoś mi usiadł na klatce ale to było momentami i podobno normalne. Ale żeby coś więcej nie kojarzę fakt nafaszerowana kroplówkami przeciwbólowymi byłam. Najlepiej spytaj lekarza.
  • I lekki bol w klatce piersiowej podczas wiekszego oddechu?? Nawet nie moglam sie zasmiac dzis tak mnie w klatce kluje...Napiszcie czy to normalne.?? ucisk na serce lekki czuje.
  • A to ze rana wycieka troszke to okej?
  • Maszka27 hist-pat jest 100% badaniem bo biopsja tak nie do końca. Z tego co słyszałam to jeden płat może podjąć prace całej tarczycy i nie trzeba brać prochów. malwqa to dobrze że ok sie czujesz. Zdrówka
  • 9 lat temu
    Dziewczyny y mnie ok. Mi wycinali tylko węzły . Wycieli mi węzły grupy pierwszej ale te wysoko pod szczenką i koło ucha. Na scyntygrafii świecił jeden węzeł a dr powiedział ze jak mnie otworzyli to 3 węzły były podejrzane. Także wycięli ich trochę więcej ale ile to nie wiem ;-)
  • Dziekuje. Czuje sie lepiej niz wczoraj...chodze zjadlam nawet sniadnie mimo ze przelykanie ciezkie:( ale martwi mnie ze rana troszke wycieka jak za szybko sie porusze albo kaszlne czy ktoras z Was taken miala?. . czy po operacji dostaje sie jakies hormony bo mi nic niedali.. Lekarz mowil ze z jednyn platem sa ludzie co nie potrzebuja tabletek.,niewiem.. Ogolnie ten moj guz jak czytalam wynik biopsji to tylko jakas jego czesc miala podejrzane komorki rakowe...czy to mozliwe zeby kawalek guza byl rakiem? Podobno dzisiaj moge isc do domu...szybko ale ja chyba chce zostac... malwqa mam nadzieje ze sie trzymasz...?? dziekuje dziewczyny ze tu jestescie.❤

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat