Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
karolaols
Ja piję herbatkę z czystka już jakieś 2 miesiące. Trudno stwierdzić czy pomaga, bo wyniki krwi ostatnio miałam prawidłowe. Tylko z poziomem wapnia cały czas walczę. ;)
kalmara
Trochę mnie dziwi, że lekarz zalecił 30 pestek dziennie. Podobno bezpieczna dawka to 3-4 sztuki.
annia2321
Tak jak kalmara napisała, jeśli jedziesz na jod leczniczy, to wesele niestety odpada.
-
Jak go brałam we wtorek to widziałam karteczkę z liczbą 2000 ale nie wiem jakie jednostki moja sąsiadka z pokoju dostała 5000 więc łykała 2 kapsułki.chyba zaczynam mieć stracha przed jutrzejszą scyntygrafią.histopatologia po operacji podniosła mnie na duchu guzy nie przekroczyły 1 cm węzły były czyste a teraz zaczynam mieć stracha
-
annia2321 a na jaki jod jedziesz? Na leczniczy czy diagnostyczny? Jak leczniczy to zdecydowanie nie będziesz mogła iść na wesele chociaż po diagnostycznym też nie bardzo. Najlepiej na to pytanie odpowie Ci lekarz w szpitalu. Ja po diagnostycznym mam kwarantanne nie taką rygorystyczną jak po leczniczym ale kazał dr przestrzegać. Co do Zgierza poczytaj wcześniejsze posty dziewczyny pisały. Ja niestety nie pomogę leczę się w Wawie.
Aga28211 moja dawka lecznicza 75mCi. Od czego zależne to nie wiem może od zaawansowania i chwytności? Ale strzelam tylko. A Ty jaką dawkę dostałaś?
-
Pisałam wcześniej ale jakoś nikt mi nie odpowiedział... jak to jest z tym Zgierzem jak to będzie wyglądać czy po jodzie jak już będę w domu mogę mieć kontakt z ludzmi... mam dwójkę dzieci a parę dni po jodzie jakieś 5 dni czeka mnie wesele w rodzinie czy będę mogła pójść czy będzie mnie obowiązywała kwarantanna??? Jakie warunki panują w Zgierzu, czy jest tv, czy można mieć tel ? czytałam różne opinie i sama nie wiem pozdrawiam wszystkich :D
-
Malwqa
Mam nadzieję,że jesteś już po :-) zdrówka
-
karolaols właśnie wczoraj byłam u lekarza rodzinnego który mi kazał 30 ziaren moreli dziennie wcinać. Dobry jest to specjalista i idąc do niego wiem że jakiegoś drogiego gu.. nie przepisuje. Ale co do tych ziaren jakoś bez konsultacji z lekarzem prowadzącym nie odważę sie. Może gdybym tylko na tarczyce sie leczyła ale... Jutro odbieram wyniki morfologia i takie tam. Zobaczymy jak 3 tygodnie po diagnostycznym jodzie to wygląda bo jakoś dziwnie sie czuje. Pytanie ile czasu po jodzie będziesz miała znowu ustawiane hormony. Przekichane.
-
Dziewczyny po radiojodzie,kojarzycie jaką dawkę dostałyście?wiecie może od czego to zależy?
-
Dziewczyny!! powodzenia nie ma die czego bać,dla mnie najgorsze było samopoczucie po narkozie, rana nic a nic nie bolała. Dwa dni po wyjściu ze szpitala skoczyłam na szybkie zakupy do galerii synowi czapkę cieplejsza kupić ;)
-
Witajcie dziewczyny ostatnio nie zaglądalam tutaj, chyba żeby się trochę zdystansowac.. Za tydzień mam w końcu wizytę także dowiem się jak moje tsh po zwiększonej dawce, ale dalej czuje się otumaniona.. Nie wiem po co sprawdzać to tsh skoro już 7 lutego zaczynam odstawiać euthyrox przed jodem.. Bez sensu, 3 miesiące "ustawiania się " żeby się rozstroic przed jodem. Zamierzam też popracować nad morfologia tak jak dziewczyny pisały i w związku z tym mam pytanie. Czy stosujecie coś z ziołolecznictwa? Słyszałam o czystku i ziarnach moreli..
-