Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Kalmara... Ten bol to bylo wlasnie cos jak ktos by mi siedzial na klatce I co zjadlam to odbijalo mi sie ciezko jak by cos zwezalo mnie w mostku I z lewej kolo serca no dziwne to bylo. Dzis juz tego niemam dawali mi tabletki na bol ale jadalam kiedy czulam ze potrzebuje a jak przynosili nastepne to chowalam bo kazali jesc a ja nie chcialam sie az tak faszerowac. No I w sumie juz okej. Leze w domku ogladam TV Maz I coreczka sa ze MNA;) I mam tylko plaster sciagajacy naklejony za tydzien mam sobie go zdjac I wtedy przemywac. Po operacji tez mialam kroplowki ale myslalam ze to chyba zeby sie nie odwodnic bo ja nic nie mogalam jesc ...Jutro jakis spacer bo juz mnie mecza the 4 sciany ;) odpoczywamy dziewczyny❤
  • dziękuję Olika - niestety wypuszczą Cię minimum po dobie od zaprzestania podawania kroplówek, tzn. będziesz brała wapno w tabletkach i wyniki będą w miarę OK to wychodzisz po jednej dobie
  • pleban1975 Jedzenie i wodę możesz kupić na miejscu. Już nie pamiętam czy na terenie szpitala jest sklepik, ale obok na pewno. ;) Poza tym tak od razu w izolatce Cię nie zamkną, najpierw badania zapewne. ;) Acha... Najważniejsze! Ten oddział jest osobnym budynkiem. Nie wjeżdżaj na parking za bramką, bo po pierwsze jest płatny, a po drugie i tak będziesz musiał się cofnąć. Budynek z Oddziałem Medycyny Nuklearnej jest właśnie przed tym wjazdem. Nie wiem czy to zrozumiałe, ale jak już tam będziesz, to zobaczysz o czym mówię. ;)
  • 9 lat temu
    Hej.Mam trochę problemów z wapniem i biorę kroplówki ale mam nadzieję że wypuszczą mnie w poniedziałek.Ja przy ranie mam dren i wszystko mi spływa do pojemniczka.Rana ładnie się goi ale nie miałam odwagi jej obejrzeć.Dzięki za wsparcie.To forum bardzo pomaga :-)) :-))
  • Olika dobrze widzieć że juz po :) Kiedy do domu?? Maszka27 a może ten ucisk to nerwoból? Co do zmiany opatrunku ja miałam zmianę co 2 dni i chirurg kazał przemywać tylko wodą. Odpoczywaj teraz i zbieraj siły :) pleban1975 myślę że pielęgniarki są przyzwyczajone do takich widoków ;) Ze mnie też sie śmiali w domu że zabieram bagaż 70litrowy a w szpitalu to była norma chociaż miałam wszystko co potrzebowałam ;) Nawet salowy mówił że moja torba to pikuś. Była pacjentka co miała dwie takie torby jak moje :D
  • Pytanie w temacie radio w Zgierzu. Poczytałem, że mam się przygotować na min. tydzień pobytu. Zaopatrzyć się w kubek, sztućce, cukierki, kawę, jedzenie dodatkowe, wodę (min. 1,5 l na dzień), dodatkowe ciuchy, szlafrok, książki, lapek itd itp. Z tego co mi wychodzi przy pakowaniu to dwie torby IKEI minimum nazbieram. Przecież pielęgniarki padną ze śmiechu jak mnie zobaczą z 50 kg bagażu. Można tam gdzieś podejść będąc na oddziale i zrobić zakupy? Pozwalają na wejście z takim majdanem? Można podejść do samochodu gdzie będę miał resztę gratów? Pewnie nie, bo to się raczej gryzie z ideą izolatki. Jak Wasze doświadczenia?
  • Ja dzis do domu. Rtg kaltki okej pluca czyste. Ucisk narazie mi przeszedl wiec moze to bylo takie chwilowe. Podobno badania krwi sa w normie wapno tez. Za miesiac po wynik. Mam antybiotyk na tydzien bo rana cieknie...zadnego drenu niemam I szwy rozpuszczalne..za tydziem mam zdjac opatrunek...hmm..dziwne bo ja juz bym go wymienila...no ale takie zalecenia... Narazie trzymam sie dobrze gardlo mniej boli I mniej ciagnie... Nawet rzeski dzis pomalowlam zeby ladnie wygladac w drodze do domu :) :) heh... Chyba to wszystko do przezycia. Zobaczymy jak bedzie. Dzieki za wsparcie! ❤ teraz tylko do przodu....
  • funkcjonuję normalnie (w miarę). Czekam na wyjazd do Zgierza i to wwszystko
  • Pleban, mam j guz miał tylko 4 mm i uparlam się żeby wycieli całość i miałam nosa bo w wyniku histopatologicznym okazało się że w drugim płacie były dwa guzy złośliwe 1mm i 2 mm!!! Także to zależy u mnie to była bardzo dobra decyzja, nawet gdyby płat okazał się czysty to przynajmniej bym wiedziała że już nic mi się tsm nie zalegnie ;) Powiedz jak funkcjonujesz z takim tsh??? Ja przy 15 czułam się tragicznie, o tępocie nie wspomnę :/
  • Ja lecze sie za granica I tu taka procedura:( nie potwierdzili raka w dwoch biopsj 100% dlatego wycieli guza tylko z lewej Czesci bo tylko tam byl jesli bedzie to rak to czeka mnie druga operacna wiem glupota bo jak maja podejrzenie to juz powinni wywalic cala .Wedlug nich poszlo wszystko okej I wezly Cale nie powiekszone..przytarcze nie uszkodzone bo nic mi nie dolega tylko ten lekki ucisk w klatce ale mialam rtg klatki teraz jak bedzie okej to rank do domku;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat