Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
No widzisz :) To teraz raz dwa sie zapisać na operacje i po strachu :)
-
Dziewczyny,jestem po wizycie u endo,dobra specjalistka z Poznania,po usg twierdzi że guzki maja budowę nie wskazująca na nowotwór, ale skierowanie na operacje bezwzglednie z powodu ich wielkości, zobaczymy jak po operacji co wykaże, dała mi namiary na Szwajcarska w Poznaniu,kamień z serca,ale spokojna bede dopiero po ttm jak wytną mi to dziadostwo :) buziaki.
-
Maszka27
Cieszę się, że tak szybko wracasz do zdrowia! Też nie mogłam usiedzieć na miejscu i nosiło mnie! :) Bóle głowy to może być reakcja na narkozę, poza tym organizm jest troszkę wyeksploatowany! W każdym razie jakby się utrzymywały, idż do lekarza! Zdrówka! :)
-
aniaw12
Unikałam tych produktów jak ognia! No prawie! :) Ale przytarczyce podjęły pracę i spisują się już na medal. Kazali mi odstawić calperos i te czerwone kuleczki. I po 3 miesiącach wyniki są w normie. Teraz już tylko euthyrox i jakaś multiwitaminka.
Kasiazrozpaczona
Kochana! Będzie dobrze! Diagnozy zawsze powodują, że się załamujemy. To normalne. Miałam tak samo. Życie przeleciało mi przed oczami, jak patrzyłam na córkę to tylko myślałam jak sobie poradzi beze mnie, itp. Ale naprawdę diabeł nie taki straszny jak go same sobie malujemy. A teraz jestem po operacji, jodowaniu, kolejna kontrola dopiero za rok. I co najważniejsze czuję się o niebo lepiej niż przed operacją. Nie męczę się, nie jestem ciągle śpiąca, a i stany smutkowo-depresyjne odeszły. Będzie ok! Trzymam kciuki za Ciebie!
-
-
Witam wszystkich. Jetem juz prawie tydzien po operacji jestem w szoku ze tak dobrze sie czuje...martwi mnie tylko lekki bol glowy Od trzech dni ktos mial bole glowy? Chcialabym juz wrocic do pracy ale lekarz dal mi zwolnienie do 21. 01. Za oknem zimno szaro I buro a w domu nuuuuda straszna. :/
Tomaszka ja tez wycielam tarczyce w IRL a raczej jej plowke bo jak powoedzialam lekarzowi zeby wywalil cala bo lepiej DLA mnie to powiedzial ze zdrowgo organu mi nie wytna. I pewnie czeka mnie jeszcze drugs operacja. A way gdzie z zona biopsje robiliscie w Pl czy w Szkocji I ile ich bylo? U mnie 3 pierwsza rak..druga nic...trzecia...podejrzenie. Pierwsza w Pl dwie nastepne w IRL. Czytalam na innym forum ze nie ktore kobiety po wywaleniu tarczycy czuja sie znacznie lepiej nawet jesli mialy zmiany lagodne.
Czytalam tez Pani byla 23 lata po operacji raka druga 28 ....wiec tak jak Henik :) to naprawde pociesza daje otuchy....
Kasiazrozpaczona trzymaj sie. Wiem co przechodzisz..kazda z nas to miala. Ale bedzie latwiej zobaczysz...przejdziesz przez to:)
-
Kasiazrozpaczona endokrynolog Ci nic nie powie tylko da skierowanie na biopsje.Kazdy guz zle wygladajacy na usg trzeba sprawdzic. Poszukaj DOBREGO patomorfologa ktory zrobi Ci biopsje bo jak zrobisz u pierwszego lepszego to bedzie tak jak w przypadku mojej mamy: moze to rak a moze nie za 3 miesiace prosze powtorzyc. I trzy miesiace odchodzilismy od zmyslow.Jej wyszla zmiana lagodna a mi zlosliwa. Nie wiem z jakiego miasta jestes ale w Warszawie jest dr.Kubicki od biopsji i jak mowia o nim inni lekarze: on nigdy sie nie myli. Polecam go gdybys miala taka mozliwosc.
-
-
Kasiazrozpaczona głowa do góry. Tak jak pisałam wcześniej nie masz wyniku biopsji wiec nie masz co sie denerwować. Nie każdy guz to rak. Zapisz na spokojnie pytania do lekarza i zobaczysz dr Ci na spokojnie wszystko wyjaśni i Cie uspokoi:) Koniecznie daj znać po wizycie :) Ściskam.
-
O 15 mam wizytę u endokrynologa,nie wiem czego mogę się spodziewać, już mną trzęsie :(