Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • A ja juz sie przestraszylam ze dieta bez nabialu dotyczy wszystktich I ze sobie zaszkodze.. Na szczescie tu na forum skarbnica wiedzy mozna sie wszystkiego dowiedziec:)):)))..
  • Kawka kolejek nawet jakis strasznych nie bylo ale okazalo sie ze nie moga mnie zapisac na jodowanie bo jesli moj guz byl ponizej 1 cm to jodowanie mi nie przysluguje.Pani doktor powiedziala ze bedzie kombinowac .... z biopsji u dr Kubickiego mam ze to rak brodawkowaty,lekarka mowi ze on sie nie myli na wyniki histopat.czekam wciaz.
  • 9 lat temu
    Kasiu, spokojnie. Długie lata przed Tobą. Uwierz. Malwqa, mnie piersi zawsze bolały przy zmianie dawki euthyroxu - wiadomo, hormony. Potem się uspokajało.
  • 9 lat temu
    Justa1234x i jak tam dzisiejsza wizyta w Centrum Onkologii ?
  • 9 lat temu
    lauroli Nie wiem jak u Ciebie. Mam wyciętą całą tarczycę i na wypisie po jodowaniu mam napisane, że docelowo mam trzymać normę tsh w przedziale 0,1-0,4. Mamy być utrzymywani w lekkiej nadczynności. Mamy inne normy niż zdrowi z tarczycą. Ale zawsze najlepiej dopytywać lekarza prowadzącego.
  • 9 lat temu
    pleban1975 Jeżeli jest niski poziom wapnia trzeba ograniczyć nabiał, wędliny z powodu fosforanów. Tak mi powiedziała lekarka. Fosforany blokują wchłanianie się wapnia. I całe łykanie calperosu na nic. Byłam na takiej diecie. Też łykałam taką dawkę jak ty. Teraz przytaczyce zaczęły pracować, wapń mam w normie, więc od trzech miesięcy nic nie łykam, a za to wcinam znowu jogurty. Choć tutaj też trzeba odczekać, bo z kolei wapń ogranicza wchłanianie euthyroxu. Ehh! taki los. Ja po prostu odczekuję godzinę po zażyciu euthyroxu. :)
  • hej, chwilkę mnie nie było ale wracam żeby choć kontrolnie być nadal w temacie :-) Po trzech msc od operacji (rak brodawkowaty, po jednym guzku w każdym płacie, jeden 14 mm z naciekiem drugi 5 mm) i dwa msc po jodowaniu czuję się nadal różnie. Nie wiem jakie mam teraz tsh ale jeszcze msc temu było 53!!! wiem wiem masakra. Ale to skutek odstawienia euthyroxu na msc przed jodem. Myślę, że teraz jest już w rozsądnej granicy skoro wcześniej przez msc spadło mi ze 120 na 53. Czuję się ogólnie dobrze. Nadal jeszcze czasem dopada mnie zmęczenie, napady deprechy, potrafię zalać się potem bez wielkiego wysiłku i takie tam. Ale to wszystko coraz rzadziej. Waga cały czas w dół. I tu w tym miejscu pozwolę sobie na samouwielbienie :-) Schudłam już 15 kg :-) 9 kg przed operacją i kolejne 6 kg po. Oczywiście nie bez wyrzeczeń. Ale już przywykłam i da się z tym normalnie żyć. Generalnie zdrowa żywność, świeżo wyciskane soki, dużo warzyw. Ale bez paranoi. Pozwalam sobie na jakieś małe co nieco i przyznam się zdarzył się McDonald :-) Ostatnio sporo herbatek ziołowych od Bonifratów. Wapń póki co w normie ale na dwóch calperosach. Za tydzień mam kolejne badania więc zobaczymy co tam w temacie. Niestety blizna wygląda nie ciekawie. Jest czerwona i zrobiła mi się blizna przerostowa. Może ktoś zna jakiś cudowny środek na to coś? Stosuje contratubex ale nie pomaga. Próbowałam plastrów sutricon ale mam na nie uczulenie. Na jodzie były ze mną panie 3,5 msc po operacji i miały pięknie zagojone blizny. Ja wtedy tłumaczyłam sobie że moja też się zagoi a tu minęły kolejne msc i dupa blada. Blizna nie wygląda najlepiej. Co do piersi to czasem przy dotknięciu pobolewają ale już nie wiem czy się teraz wkręciłam tym że to przez hormon czy po prostu przesadzam z tym bólem. Najważniejsze prawie zniknęła klucha w gardle i głos już coraz lepszy (bo przez dwa msc po operacji nadal mówiłam jak zza grobu i było mi wogóle ciężko rozmawiać, o krzyknięciu nie było mowy) :-) Ale nie obyło się bez rewelacji. Klucha o połowę zmniejszyła się gdy przy mdłości zwymiotowałam skrzep brunatnej krwi. Nie wiem czy miałam uszkodzoną krtań po intubacji i zrobił mi się tam krwiak ale od razu mi się poprawiło po tej mało przyjemnej czynności. Teraz jest na prawdę ok. Mąż nawet narzekać zaczął że było fajnie jak nie mogłam podnieść głosu :-) Psychicznie jeszcze różnie ale to chyba każdy z nas tak ma. Są dni, że nadal pytam dlaczego ja? Są też takie w których zupełnie o tym nie myślę. Tak jakby nie było tego gada. Chciałabym aby tych dni było więcej niż tych z załamką, ale wiem też że to kwestia czasu. Czas jest dobry na wszystko. Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie. Jakby ktoś chciał wiedzieć jak wygląda jodowanie w WiMie w Warszawie to śmiało proszę pisać. Wiem jak głupi się człowiek czuje jak nie wie co go ma spotkać. Mnie również pomogła dobra dusza zanim poszłam na jod. zupełnie inaczej jak choć troszkę jest się zorientowanym :-) Po raz kolejny ukłon w stronę kalmary :-)
  • Hej,w poniedziałek mam konsultacje przed zabiegiem w szpitalu na Szwajcarskiej w Poznaniu,endo powiedziała że guzki mam zwyrodnieniowe izo jakieś tam,mówiła tyle a bylam po tabletkach na uspokonenie że do końca nie pamietam,czy miał ktoś z was tam zabieg,usuną mi całą tarczyce,po wszystkim napewno biopsja guz duży to przed nie ma co tak mówiła pani doktor,uspokoiła mnie ale z tyłu głowy mam myśli swone :( stwierdziła że rodzice powinni się przebadać bo ktoś mi to w genaxh podarował :)pozdrawiam.
  • Miałam na skierowaniu napisane tylko tsh :/ Więc tylko to zrobiłam, a jakoś nie wpadłam na to żeby ft3 i ft4 zrobić...
  • Malwqa Osobiście problemów nie zauważyłam. Struktura hmm .. z wagi spadam więc tu też ciężko sie wypowiedzieć. Ale ciocia bierze euthyrox i pamiętam że musiała odstawić na jakiś czas bo bardzo ją piersi bolały i robiły jej sie włókniaki. Wiem że to na pewno po tych tabletkach. Mi endo nic nie mówił o takich dolegliwościach tylko pytał czy ze skórą mam jakieś problemy. Lauroli A jakie masz ft3 i ft4?? U mnie tsh 0,06.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat