Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Malwqa
Moje piersi nie bolą, ale są jakby pełniejsze i trochę twardsze.. . Takie jak kiedyś ;)
Ale jakoś nie przypuszczałam że to od eutyroxu :D
-
Witam. Mam pytanie,bo lekarz dopiero w poniedziałek... Właśnie odebrałam wyniki krwi i tsh mam 0,0477. Czy to aby nie za mało?
A wapno mimo brania calperosu spada...
A co do diety,czytam że co niektórzy wcinają jogurty z calperosem... Ja jak zjadłam jogurt,jeden malutki, to musiałam dożylnie dostawać wapno, bo mnie dopadła tężyczka :(
Pozdrawiam <3
-
Mam od kilku lat guzki w piersiach. Pewnie do usunięcia. Zaczęłam kontrole tych guzków jeszcze przed leczeniem raka.
-
Kobietki a ja Was jeszcze raz pomęczę moim pytaniem ;-) czy bolą Was piersi po euthyroxie ?? I czy zmienila się ich nie wiem jak to nazwać ' struktura ' ?
-
Co do diety ja sie trzymam opinii chirurga - zdrowy nabiał jeść. Pacjentka co miała problem z wapnem po operacji chirurg kazał jej jeść duzo nabiału. Ja nie miałam problemów z wapnem ale przez jakiś czas calperos łykałam. Endo kazał mi odstawić - jak stwierdził nic mi to nie daje bo brałam sam calperos bez witaminy D. Nabiału wcinam bardzo dużo a wapno w normie, tsh też bardzo ładnie sie utrzymuje. Wydaje mi sie że każdy indywidualnie powinien podejść do tematu - każdy organizm inaczej reaguje :)
-
Maszka27
Nikt tu nie napisał, że każdy ma taką dietę stosować. ;) Takie zalecenia są w przypadku pooperacyjnej niedoczynności przytarczyc, a co się z tym wiąże - z niskim poziomem wapnia w organizmie. ;)
-
Ja choc niemam problemow z wapnem jak narazie to wrocilam.ze szpitala.I tez zaczelam wcinac jogurty itp a potem przeczytalam tu na forum ze trzeba diete stosowac... Hmm...mi lekarze mowili ze moge jesc co chce . Ja Od dawna jem 4/5 posilkow dziennie regularnie i sa to posilki zroznicowane na sniadanie np.nabial na kolacje salatka lub warzywa itp mieszam sobie...ale zycie bez nabialu music byc trudne . po wyjsciu ze szpitala robie to samo I czuje sie okej naprawde dochodze do formy z dnia na dzien.
Mango moze wroc do nabialu jak zobaczysz poprawe to bedziesz wiedziala ze jednak nabial robi swoje. ;) ;)
Pleban ja czytalam na innym forum gdzies ze kobieta miala wyciety jeden plat tarczycy z powodu raka I zyla tak 23 lata a pozniej wycieli jej drugi bo cos sie Tam pojawilo...wiec lepiej cala wywalic tez bym wolala nie chce ponownej operacji:(
-
Eh ja juz nie wiem jak z ta dietą :-/ od operacji, czyli juz 5 m-cy nie jem nabiału, z miesa to jedynie ryby czasem. Nie liczac kilku naprawdę malych wpadek ;-) Ale w kazdym razie nie moge dojsc do ładu z poziomem wapnia. Ciagle nisko, ostatnio znowu musiałam wrócić do 4 calperosow na dobe i dzisiaj robilam badania i znowu kurcze ponizej normy. A Parathormon w normie, więc przytarczyce niby działają ... Nie wiem co o tym myśleć już :-/ Moze zwieksze sobie alfadiole do 2 z 1.5 jak zaleciła lekarka. A jak to nic nie da to chyba wrócę do nabialu :-/
-
Wracając do tematu diety po usunięciu tarczycy - opuszczamy nabiał i gotowe wędliny, bo maja fosforany ? Wyszedłem ze szpitala to się zazeralem jogurt ami z powodu niskiej wartości wapna..do tego 6 kalperosow i 2 alfadiole. Żaden lekarz się nie zajaknął w tym temacie. Bardzo proszę o odpowiedź.
PS. Jestem na jodowaniu. Po pierwszym diagnostycznym wyszło czysto i dostałem drugi diagnostyczny wiec bez izolacji. Nastrój mi się poprawił. Mam nadzieje, ze nie przedwcześnie.
PS 2. Spotykam tu sporo osób, które miały wycięta połowę tarczycy i wracali na wycięcie drugiej połówki z uwagi na przerzuty czy inne komplikacje. Widać jednak decyzja o wycięciu całości miała sens? Choć bije się z myślami, bo na badaniu odebrany ze szpitala wyszło,ze druga połówka była czysta (zmiany lagodne)
Pozdrawiam Wszystkich
-
Jutro będę dzwonić do szpitala,daj Boże żeby po usunięciu i zbadaniu tej tarczycy było o.k.