Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • O 15 mam wizytę u endokrynologa,nie wiem czego mogę się spodziewać, już mną trzęsie :(
  • tomaszka ja na waszym miejscu powstrzymalabym sie z wycieciem tarczycy a raczej zrobilabym szerg innych badan.moze warto porozmawiac z lekarzem,opowiedziec o dolegliwosciach zony a on niech wtedy skieruje ja na badania,przyczyn moze byc wiele nie koniecznie tarczyca,dlatego warto sie nad tym zastanowic.moze poprostu brakuje jakis witamin.pozdrawiam
  • tomaszka ja na wyciecie tarczycy czekalam az 4 miesiace,tlumaczono mi ze ten rak nie jest agresywny i dlatego nie ma pospiechu jak w innych przypadkach.mysle a nawet jestem pewna ,ze w publicznym szpitalu nikt nie podejmie sie wyciecia zdrowej tarczycy,bo guzy nie sa zlosliwe przeciez.tu w hiszpani lekarze nie maja prawa wyciac zdrowego organu,ja przy raku prosilam o obustronne usuniecie wezlow chlonnych,wycieto tylko jedna strone poniewaz biopsja wyszla zla a druga odmowiono,tlumaczac wlasnie tym ze skoro nie ma zadnych podejrzen nie maja prawa jej ruszyc.
  • na 2 platach sa guzy biopsja pokazala ze niezlosliwe ale pozniej po operacji moga okazac sie ze jednak byly my raczej chcemy wyciac tarczyce bo ona jest przyczyna wszystkich dolegliwosci gdyz juz u wszystkich mozliwych lekarzy bylismy i nikt nie pomogl im wczesniej tym lepiej po co czekac jak zaatakuja wezly chlonne tj.przyczyna wszystkich dolegliwosci ta tarczyca i te guzy juz nie ma innej opcji kazdy po wycietej tarczycy lepiej sie czuje nie ma przypadku aby ktos zle sie poczul
  • Hej Tomaszka ja mieszkam w Irlandii i przeszłam całe leczenie. Rak brodawkowaty. Nie wiem jak jest w Anglii ale tu to nie jest tak prosto. Jezeli stwierdzono guzy łagodne na jednym płacie to moga zoperować tylko ten jeden płat, a drugi zdrowy zostawia. Takie sa procedury ze zdrowych organów sie nie wycina. Mnostwo kobiet ma guzy i zle sie czuja, ale to ńie powód zeby zaraz wycinać tarczyce, najpierw musi byc leczenie. Niektóre guzy same sie wchłaniają. Wszystko zależy indywidualnie od przypadku. W IRL tak jest, a w Anglii to ńie wiem.
  • aneta 31 mam pytanie jak dlugo czekalas w hiszpani na operacje tarczycy?bo my jestesmy w szkocji i ciekaw jestem czy mniej wiecej bedzie podobnie.a wogole mam takie pytanie jesli powiemy z zona ze chcemy wyciac tarczyce pomimio dobrych wynikow to nam wytna czy maja prawo odmowic?mam nadzieje ze nie!ze na wlasna odpowiedzialnosc chcemy wyciac tarczyce prawda dziewczyny?
  • Zaskoczona dzięki ;) każde takie słowo wzmacnia,zastanawiam sie czy jeśli guz jest duży to czy to wyrok,czy musi byc rakowy?
  • hej wszystkim! dostalam termin jodu na 17/02 w szpitalu w barcelonie i jestem w szoku to jakies 120 km od miejsca zamieszkania i wyobrazcie sobie ,ze szpital oplaca mi taxi w obie strony oraz dwa tygodnie po jodzie zapewnia taksowke aby ulatwic dojazd na badania.no naprawde zaskoczona jestem pozytywnie. a wiec tutaj wyglada to nastepujaco: 15 i 16/02 zastrzyk w szpitalu na miejscu 17,18,19/02 jod w szpitalu w barcelonie 24/02 skan szyi w szpitalu na miejscu miesiac przed jodem scisla dieta bez soli,ryb i odstawienie eutiroxu na 6 dni(okres podania jodu oraz zastrzykow) co to kwarantanny,wstepnie 7 dni ze wzgledu na mojego dwuletniego synka(oczywiscie dla bezpieczenstwa zrobie dwa tygodnie)ogolnie powiedziano mi ,ze moge chodzic w tym okresie kwarantanny na zakupy ,spacery itp kwarantanna obekmuje szczegolnie mojego synka ,wiec tak troche inaczej niz w polsce.
  • Kasiazrozpaczona strach jest naturalny, tym bardziej ,że jest to dla nas szokiem, a wiedza stereotypowa, ale uwierz czeka Cię jeszcze wiele , nie można się zamartwiać, bo prędzej zejdziemy na zawał niż na tego raka :)
  • tomaszka Może żona nie sypia, ma te kołatania serca i inne dolegliwości na tle nerwowym. My często myślimy stereotypowo, jak słyszymy guz, to od razu myślimy o najgorszym. Stres i takie ciągłe napięcie może dawać naprawdę poważne dolegliwości somatyczne.A źle funkcjonująca tarczyca też rozstraja nasz organizm. Ja pamiętam ,że miałam kłopoty ze snem, miewałam bóle w klatce piersiowej. Po kolejnym takim niewyjaśnionym bólu miałam już spakowaną torbę, na wypadek gdybym musiała jechać do szpitala. Jak wspominałam lekarze mówili, ale wyniki ma pani dobre, taka uroda, itp. Jodowanie zalecane jest wtedy, gdy zostanie stwierdzony rak w wyniku histopatologicznym. Czasami w przypadku mikroraka odchodzi się do jodowania. Ja czuję się bardzo dobrze, pracuję. I z perspektywy czasu również zauważyłam ,że po operacji , pomiędzy jodowaniem czy diagnostyką niby czułam się dobrze, ale teraz mogę powiedzieć, że jednak miałam spadek formy. Teraz mam dużo energii, jedyna rzecz jaka mi doskwiera to brak koncentracji i chyba większe rozkojarzenie niż wcześniej. A może po prostu inaczej podchodzę do niektórych codziennych spraw. Skupiam się na czymś innym , bo szkoda zdrowia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat