Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Odliczam godziny do konsultacji i tej daty operacji,chyba wmawiam sobie że boli mnie to i tamto,drża mi ręce... nakręcam się, naczytalam sie o tych raczyskach i panika mnie ogarnia,jesteście wielkie że tak dzielnie to znosicie :)anaplastyczny najgorszy,oszaleje zanim mnie zoperują...
-
timi
Plastry Sutricon są drogie, a poza tym kasiula17 napisała, że ma na nie uczulenie. Ja też się kiedyś do nich przymierzałam, ale póki co wystarczyły mi te taśmy. ;) Oczywiście trzeba używać oryginalnych. ;)
-
Na bliznę najlepsze są plastry Sutricon ja nie mam najmniejszego śladu po bliźnie:)
-
Witam,odzywam się po bardzo długim czasie.Mam pytanie do osób leczących się w Gliwicach do której można się najpóźniej wstawić na diagnostykę czyli jod leczniczy..?Czy mogę sie wstawić do godziny 10..?Czy to będzie za późno..?Jeszcze jedno pytanie czy ktoś z Was oprócz mnie ma jeszcze problemy z miesiączkowaniem po wycieciu tarczycy..?Czy u Was miesiączki są regularne..?
Pozdrawiam wszystkich :D
-
kasiula17
Gratuluję super wyniku w walce ze zbędnymi kilogramami. ;)
Co do blizny, to ja polecam taśmy do kinesiotapingu. Pisałam już o nich kilka razy. Mnie na prawdę pomogły. Domyślam się, że zaczyna Ci się robić bliznowiec. Też tak miałam, ale oklejanie taśmami świetnie sobie z tym poradziło. ;)
-
Hej wam,zbliża się poniedziałek i konsultacja i ustawienie terminu operacji,powiedzcie jak wyglada taka konsultacja,czy beda robić usg,bo już mialam dwa.Endo mnie pocieszyla ze ma dobra wiadomość że usg wskazuje ze nie podejrzane sa guzki,ale stracha mam że po operacji wyjdzie raczysko,chyba oszaleje z tej niewiedzy,pozdrawiam was kochani.
-
Hej wam,zbliża się poniedziałek i konsultacja i ustawienie terminu operacji,powiedzcie jak wyglada taka konsultacja,czy beda robić usg,bo już mialam dwa.Endo mnie pocieszyla ze ma dobra wiadomość że usg wskazuje ze nie podejrzane sa guzki,ale stracha mam że po operacji wyjdzie raczysko,chyba oszaleje z tej niewiedzy,pozdrawiam was kochani.
-
Kasiula17 chyba ściągnęłam Cie myślami :) Gratulacje spadku wagi też sie pochwale od 10 listopada już na minusie 10 :) Taka dietka - zdrowe i smaczne odżywianie - to jest najlepsza dietka. Na bliznę nic nie pomogę bo sama nic nie stosuje chociaż nie wiem czy nie powinnam. Po całym dniu taka rozciągnięta jest, swędzi i taka jakby skóra przesuszona. Super że dochodzisz do siebie :) Zobaczysz że za jakiś czas same dni te pozytywne będziesz miała. Teraz masz tsh wysokie plus ta pogoda taka nijaka. Odczuwam to na własnej skórze :( Ściskam <3 <3 <3
Lauroli
właśnie jakbyś miała ft3 i ft4 to łatwiej byłoby powiedzieć czy masz wynik tsh ok. I pytanie jak sie czujesz przy takim tsh. Mi endo przy wyniku 0,032 i podwyższonym ft4 powiedział że mam za niskie. Mogłabym zostać przy takim tsh gdyby te ft było w normie i gdybym ok sie czuła.
-
Lauroli, u mnie na ogół TSH jest na poziomie 0,09. Endo mi powiedziała, że lepiej u mnie mieć taki poziom hormonu. Też muszę mieć poziom 0,1 - 0,4, ale przez te ponad 2 lata bez tarczycy nie doszłam do tego.
-
Kromka
Ja też mam usuniętą całą tarczyce i mam napisane na wypisie ze szpitala żeby utrzymywać hormon na poziomie 0,1-0,4... Stąd moje pytanie,czy to aby nie za nisko te 0,04... Oj już sama nie wiem... Muszę jakoś do poniedziałku wytrzymać...
Pozdrawiam :D