Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dokładnie,jak zaczęłam czytać opinie o lekarzu który będzie mi robił operacje to trochę zdebialam. Niby opinie były pozytywne ale ludzie zachwycali się jak dobrze zoperowal im... Hemoroidy ;) po operacji już wiem że nie mogłam lepiej trafić.. Wysłuchał moich sugestii o wycięciu całej tarczycy, chrypki nie miałam rzadnej a wapń w normie miałam już 6 tyg po operacji, teraz jestem 3 miesiące po i biorę jeden calperos na wszelki wypadek :) także głowa do góry!!
-
W sumie to chyba na mnie się tak goja rany po prostu, u każdego w innym tempie także bez nerwów dziewczyny. A co do maści to mi chirurdzy raczej nie polecali smarowania maściami, podobno wtedy blizna się 'rozchodzi'. Zalecali za to masowanie blizny wraz z tłustym kremem /oliwka
-
Czytam i czytam opinie o szpitalu na Szwajcarskiej w Poznaniu i cierpnie mi skóra, niezbyt dobre opinie,a mnie tam mają kroić :-(
-
Czytam i czytam opinie o szpitalu na Szwajcarskiej w Poznaniu i cierpnie mi skóra, niezbyt dobre opinie,a mnie tam mają kroić :-(
-
hej dziewczyny i chlopaki :)
ja tez prawie 3 miesiace po operacji i blizna nadal bardzo ciagnie niestety,ale moje ciecie jest dosc duze bo usuwane byly tez wezly boczne.nadal brak czucia po stronie usunietych wezlow i ciagla rehabilitacja barku,niestety u mnie bez powiklan pooperacyjnych sie nie obeszlo :(
-
Mam endokrynologa w poniedziałek, to muszę to powiedzieć. Po za tym natłuszczam i smaruję cepanem... Myślałam że to jeszcze jest świeża rana, dlatego tak ciągnie :(
-
Lauroli ja też jestem trzy miesiące po operacji i już nawet nie odczuwam w zaden sposób blizny, czasem czuje suchość albo swędzi. Natłuszczasz? Konsultowalas z lekarzem to ciągnięcie??
-
Kasiazrozpaczona ja miałam też przyjęcie w czwartek o operacje w piątek, w niedzielę rano już poszłam do domu :) ja wszystkie badania, tzn laryngologa, ekg i krew musiałam zrobić przed przyjęciem do szpitala.
-
Dobry wieczor wszystkim ja wlasnie wrocilam ze szpitala.Neurolog po prostu cud czlowiek. Mily,wyrozumialy pomocny, na kazde pytanie dokladnie odpowiadal. A wiec najpierw przeprowadzil wywiad taki czy pale itd. Pozniej pomacal guzka powiedzial ze dobrze wyczuwalczy i mozna powiedziec ze siedzi tam juz dlugi czas. Zrobil biopsje. Nakul igla, pobral material i nie wiem dokladnie co zrobil widzialam tylko ze zmieszal to z jakims plynem i zrobila sie woda jasno czerwona powiedzial ze to bardzo dobry znak ze mam sie nie martwic. Pozniej na szkielkach porozkladal material ktory bedzie do analizy i powiedzial ze gdyby badania wykazaly cos nie tak to zadzwoni a jak nie mam sie na kontrole zglosic za rok. Za rok mysle sobie przeciez moze sie rak zrobic nie lepiej wyciac guzka a on na to, ze jesli mi nie przeszkadza przy czynnosciach dziennych to lepiej poki co go nie ruszac. Odrazu dal mi rowniez skierowanie na radiologie. W poniedzialek mam wizyte i na pobranie krwi na hormony... kartka z hormonami z krwia ma przyjsc do mnie do domu a reszta do niego.... wiec albo zadzwoni jesli cos znajda albo mam dopiero za rok sie zglosic.... nie wiem co o tym myslec...znowu ta niepewnosc!!
-
Dzięki sierotka :-) a ta operacja to ile dni po przyjeciu na oddział, bo w czwartek mam się zgłosić, jak to wyglada w tym szpitalu jakie robią badania,mam usg krew tsh,biopsji nie mam bo guz za duży...