Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Anka, bardzo sie cieszę!!!! Brawo dla syna i oczywiście dla super mamy!!! :-)
-
Mam juz wynik histopato. Guz naciekal, margines ciecia chirurgicznego ponizej 1 mm czy to znaczy ze rak nie zostal do konca wyciety i jest duze ryzyko przerzutow? :(
-
Dziewczyny muszę się pochwalić, bylam dziś z synusiem u endo tsh 0,4 i wapno juz w normie ,więc schodzimy na 2 tabletki calperosu :-)mam nadzieję ,że będzie dobrze .Hormon caly czas bierze 175,.Cieszę się ,że morfologia ok ,bo po jodowaniu byla kiepska.Buziaczki dla wszystkich walczących i wspierających :D
-
Maszka27 ja bym z solarium chyba nie ryzykowala chociaż słyszałam że wystarczy blizne zakryć. Może samoopalacz?
Możesz spróbować aktywności fizycznej ale podejrzewam że jednak świeża blizna będzie doskwierac.
-
Hej wszystkim . ja jestem juz 2 TYG po operacji I czuje sie jak przed gdyby nie blizna to wcale bym nie mysalala o tym ze mialam operacje. Za 4 dni wracam do pracy bo w domu wysiedziec juz nie moge. Blizna jest troche twarda I opuchnieta Od srodka ale to podobno normalne tak lekarz mowil .. Przez 7 dni po wyjsciu ze szpitala mialam ja zaklejona wiec nie moglam myc ani zobaczyc .Chyba dzieki temu ladnie sie wysuszylo strupki odpadly I zaczyna sie proces gojenia. Lekarz mowil zeby nie smarowac niczym przez 6 TYG. Jeszcze troszke ciagnie ale ruszam glowa normalnie. Mam takie pytanie do Was... Po jakim czasie mozna zaczac cwiczenia I bieganie?? ..bo chcialabym sie juz zaczac ruszac. No I mam takie glupie pytanie....heh...z racji tego ze mieszkam w kraju deszczowcow I doskwiera nam brak slonca...a za tydzien mam wesele I chcialam sloczyc na solarium zeby nabrac delikatnego kolorku....myslicie ze moge????..
.
-
Kasiula17 dziękuję za te dobre słowa, też mam dziecko i wbijam sobie do głowy żeby myslec pozytywnie,musze być dzielna dla niej.
-
kasiula 17 mam pytanie. Ja tez jestem 3 miesiace po operacji 26 jade na jod do Zgierza a jak wyglądało u Ciebie leczenie jodem, ile dni w szpitalu? jakie warunki co można wziasc ze sobą? jak to wyglądało itp. czy jest potrzebna po szpitalu kwarantanna i ile dni proszę o odpowiedz pozdrawiam serdecznie :D :D
-
Kasia ja jestem po operacji już 3 msc. Przeszłam też jod. Więc teoretycznie leczenie za mną przyjmując wersję optymistyczną :-) Mimo wszystko mam takie dni, że nie chce mi się wstać z łóżka. Jedyne co mnie do tego motywuje to córka. Gdyby nie ona pewnie deprecha by mnie dopadła. Przy takich huśtawkach hormonów o to nie trudno. Mimo to jakoś się podnoszę, poprawiam koronę i do przodu :-)
Nie jest to proste ale trzeba znaleźć cel - dziecko, mąż, chłopak, praca, rodzina, marzenie ... cokolwiek. Wtedy to daje kopa. Człowiek zaczyna myśleć, że trzeba żyć bo ma się dla kogo, po co. To na prawdę pomaga. Przynajmniej mnie :-)
Trzymaj się i nie myśl za dużo o chorobie. Pamiętaj jesteś tym czym są twoje myśli. Myśl że będziesz zdrowa i wszystko się ułozy.
pozdrawiam
-
Czasem mam dzień że nie myślę o tych guzkach,ale czasem nakręcam się, szyja aż mnie zaczyna boleć... co to będzie... jak wy sobie radzicie ze stresem ;)
-
Dzięki kobietki,no przed operacja nakręce rodzinkę żeby codziennie ktoś był to mnie przypilnują :-)