Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Z tego co pamiętam to ktoś opisywał już jodowanie w Zgierzu kilka stron temu :)
-
kasiula17 bardzo dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam i zycze wszystkim duużo zdrówka trzymajcie się i myslcie pozytywnie :D
-
aneta31 ja nie odstawiam hormonu przed jodem. O diecie to mi nawet nikt nie wspominał :-)
Dziewczyny w środę jadę do kielc na kontrolę do endokrynologa . Mam do was pytanie . Na jakim poziomie powinna być tyreoglobulina? Czy żeby być pewna że wszystko jest ok powinna ona wynosić 0 ?? Odebrałam dzisiaj wyniki I mam ją na poziomie 0.13 a zakres jest od 3.5 do 77.
-
zero produktow mlecznych :(
-
czesc :)
mam pytanie do was.za miesiac czeka mnie jod i czy wy tez mialyscie zalecona diete?ja przez miesiac nie moge jesc nic z sola,zadnych produktow gotowych,zero ryb,konserw.czyli praktycznie nie moge jesc nic :( bo przeciez wszystko zawiera sol.zostaja warzywa i owoce.czy w polsce tez obowiazuje ta dieta?pozdrawiam
-
annia2321 ale ja jod miałam w WIMie w Warszawie na ul. Saszerów. Nie w Zgierzu. Z tego co wiem w każdym ośrodku panują inne zasady więc chyba powinnaś poszukać kogoś kto tam się leczy. U mnie było pokrótce tak. W czwartek rano na oddział, byłam bez hormonów od ponad msc więc od razu jod diagnostyczny czy jest jodochwytność. Jak ktoś nie odstawia prochów to dwa dni dłużej w szpitalu. W piątek jod leczniczy i izolatka do poniedziałku rano. W poniedziałek rano scyntografia. Świeciłam się w loży pooperacyjnej, czyli jakieś szczątki tarczycy mi pozostały. Po tym badaniu do domu. Kwarantanna 2 tyg. Wszystkie rzeczy które tam miałam zabrałam ze sobą. W domu po wypraniu koszulek i bielizny i odstawieniu jej na msc wyrzuciłam. Przedmioty martwe nie przyjmują promieniowania więc po dokładnym oczyszczeniu tel, tabletu i innych korzystam z nich w dalszym ciągu. W izolatce byłam sama. Warunki w miarę ok. Łazienka, tv - ogólnie do wytrzymania. Dostaje się trzy ręczniki, piżamę szpitalną, Ale oczywiście możesz być w swojej. Choć trzeci dzień w zamknięciu był dla mnie kryzysem. Lekarz przez trzy dni zajrzał raz, pielęgniarka codziennie. Pytają czy wszystko ok i wychodzą. Posiłki masakra jeśli chodzi o ten ośrodek :-) Dużo piłam, nawet bardzo dużo, aby jak najszybciej wypłukać jod i być jak najmniej toksyczna :-)
To chyba tak po krótce wszystko.
Jak masz jakieś konkretne pytanie - pytaj. Powiem Ci że z perspektywy czasu mogłam coś pominąć.
pozdrawiam
-
-
Anka50 pozdrawiam :-)
Wszystkiego dobrego dla reszty towarzystwa:-)
-
Uleczka725 czemu w odstawke? Tak.juz na zawsze. ? Zdarzylo.mi sie tylko pare razy przed operacja w okresie letnim bo tu lata sie doczekac to tragedia;(
Dzieki bardzo za odpowiedzi jednak odpuszcze nie bede ryzykowac skocze po jakis fajny kremik;)
:P :P :P
-
Justa czesto się zdarza że guz nacieka na okoliczne tkanki. Nie masz sie co martwić naprawdę! Margines 1 mm, wydaje mi się, oznacza że material wyciety poza komorkami rakowymi miał 1 mm zdrowych tkanek czyli tak jakby byl wycięty prawie na granicy naciekow.