Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara, jodowanie mam 25 marca,jeszcze trochę... Dlatego samopoczucie średnie:-( A jak Ty się czujesz?
  • jest wyczuwalna pod tą białą plamką. Dziwi mnie właśnie te połączenie plamki z" naroślą"
  • jest wyczuwalna pod tą białą plamką. Dziwi mnie właśnie te połączenie plamki z" naroślą"
  • ja nie widze tej gulki :)
  • Dziewczyny czy taka gulka to może być powiększony wezel chlonny?
  • 9 lat temu
    Witam Do maszka27 Dziękuję za odpowiedź. Czy dobrze zrozumiałam. ..jesteś po operacji ? Ja wiem, wierzę że podejście jest najważniejsze. Nie myśl negatywnie. Będzie dobrze. A nawet jak wyjdzie coś blee....to mysl pozytywnie. Pozdrawiam
  • karolaols Rozumiem Cię bardzo dobrze. Sama to przerabiałam. Jak zaczęłam diagnostykę tarczycy, równocześnie wyszła mi grupa III w cytologii. Byłam w szoku, bo zawsze miałam grupę I. Zrobiłam kolposkopię (koszt 200 zł), a potem zabieg w szpitalu z pobraniem wycinków. W wyniku histo-patologicznym nie wyszło nic "rakowego"- zmiany CIN1 (dysplazja małego stopnia, czyli potwierdzenie wyniku cytologii). Cały czas jestem pod kontrolą ginekologa - onkologa. Raz w roku kolposkopia, co pół roku cytologia. Poza tym zrobiłam test na HPV. Wyszedł negatywny, więc od razu się zaszczepiłam. Wierzę, że u Ciebie również wszystko będzie dobrze. Nie ma innej opcji! :)
  • Nika_kg chyba tak. już przestaje powoli panikowac i trzezwiej patrzę na tą sprawę.
  • A ten test na hpv to jest na zasadzie wymazu z pochwy? Cos mi lekarz wspominal, ze to się zanosi do badania do szpitala. Ja poczekam do maja. Mam jeszcze do wybrania gynalgin. Bardziej martwię się tarczyca bo nie wiem na czym stoję a wizyta u endo.za miesiąc chyba ze wybiorę sie do innego na konsultacje eh

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat