Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara, za tydzień stuknie mi czterdziecha, masakra...to ten wiek:-P ;-) Kiedy masz kontrolę? Też mam pietra:-/
  • 9 lat temu
    Vjolka jakoś zakodowałam że na początku marca masz jod. A jak patrze teraz to na same święta masakra. To zostało Ci półtora miesiąca - szybko zleci zobaczysz. A ja niby ok (raz lepiej raz gorzej - już ten wiek ;) ) tylko mam mega pietra przed kontrolą. Niby sie już nastawiłam że może być operacja dodatkowa ale ciągle mam ta małą nadzieje ze może jednak nie:( Trzymaj się mocno :)
  • 9 lat temu
    anitag79 dzięki za odpowiedź :D czytałam ze ta kwarantanna to tylko po to aby w najblizszym czasie nie było ciązy więc zobaczymy pozdrawiam serdecznie :D
  • 9 lat temu
    denim dobra wiadomosc poniewaz ja tez mieszkam blisko morza,niecale 100 km i stad moje pytanie wlasnie a lekarza o to nie zapytalam,bo teraz dopiero zaczelam sie zastanawiac nad tym.dzieki
  • 9 lat temu
    aneta31 Całe życie mieszkam nad morzem i nadal zamierzam. Bezpośrednio po "dużym" radiojodzie lekarz mówił, żeby nie śmigać na spacery po plaży przy/po dużym sztormie. Było, minęło. I żyję.
  • 9 lat temu
    mam takie pytanie,czy my z usunietym juz rakiem tarczycy mozemy jezdzic nad morze?czy to za duza dawka jodu dla nas?
  • 9 lat temu
    witam jestem tu nowa. zrobiłam sobie usg tarczycy pierwszy raz a tu niespodzianka i zaczynam trochę panikować jak myślicie co to może być. opiszę wyniki Tarczyca o niejednorodnej echostrukturze , oraz o obniżonej echogeniczności. W P3 przy tylnej powierzchni normoechogeniczny obszar 18x11m, w L3 lito-torbielowate ognisko 10x7m. wymiary tarczycy płat prawy 16x18x39mm płat lewy 16x19xx36mm cieśń o gr do 5mm Węzły chłonne szyjne dostępne w badaniu usg w normie . dodam że robiłam tsh ft4 ft3 i są dobre . więc skąd te zmiany w usg. wiem że będzie potrzebna biopsja ale boję się co ona wykaże
  • 9 lat temu
    annia2321 - fajnie, że jesteś już po jodzie; a co do kwarantanny z mężem, to chyba z miesiąc wytrzymaliśmy ;)
  • 9 lat temu
    Kalmara, jodowanie mam 25 marca,jeszcze trochę... Dlatego samopoczucie średnie:-( A jak Ty się czujesz?
  • 9 lat temu
    jest wyczuwalna pod tą białą plamką. Dziwi mnie właśnie te połączenie plamki z" naroślą"

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat