Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej !
Jutro odstawiam hormon i powiem Wam, że zaczynam miec pietra przed tym wszystkim - musze sie wyzalic dola zalapalam.... boje sie jak sie bede czula, boje sie, ze na wszystkich bede warczec, boje sie szpitala, tej "izolacji", tego jak bede ta kapsulke polykac, tego wszystkiego po :( tak a propo jest tu jakos dobra dusza, ktore sie do Wawy 11.03 wybiera na jodowanie do CO ?
-
Vjolka to Ty najlepsze lata teraz masz :) i już składam wszystkiego najlepszego dużo zdrówka i optymizmu :) U mnie dopiero 31,5 ;) Kontrole mam 23 lutego. Jakoś na początku na luza do tego podchodziłam a teraz to jest masakra. Chyba mniej świadoma byłam ;) teraz za dużo osób sie zna i za dużo dziwnych przypadków się widziało. Ale co, będzie dobrze u Ciebie i u mnie. :) A odstawiasz hormony?
-
Kalmara, za tydzień stuknie mi czterdziecha, masakra...to ten wiek:-P ;-)
Kiedy masz kontrolę? Też mam pietra:-/
-
Vjolka jakoś zakodowałam że na początku marca masz jod. A jak patrze teraz to na same święta masakra. To zostało Ci półtora miesiąca - szybko zleci zobaczysz. A ja niby ok (raz lepiej raz gorzej - już ten wiek ;) ) tylko mam mega pietra przed kontrolą. Niby sie już nastawiłam że może być operacja dodatkowa ale ciągle mam ta małą nadzieje ze może jednak nie:( Trzymaj się mocno :)
-
anitag79 dzięki za odpowiedź :D czytałam ze ta kwarantanna to tylko po to aby w najblizszym czasie nie było ciązy więc zobaczymy pozdrawiam serdecznie :D
-
denim
dobra wiadomosc poniewaz ja tez mieszkam blisko morza,niecale 100 km i stad moje pytanie wlasnie a lekarza o to nie zapytalam,bo teraz dopiero zaczelam sie zastanawiac nad tym.dzieki
-
aneta31
Całe życie mieszkam nad morzem i nadal zamierzam. Bezpośrednio po "dużym" radiojodzie lekarz mówił, żeby nie śmigać na spacery po plaży przy/po dużym sztormie.
Było, minęło. I żyję.
-
mam takie pytanie,czy my z usunietym juz rakiem tarczycy mozemy jezdzic nad morze?czy to za duza dawka jodu dla nas?
-
witam jestem tu nowa. zrobiłam sobie usg tarczycy pierwszy raz a tu niespodzianka i zaczynam trochę panikować jak myślicie co to może być. opiszę wyniki Tarczyca o niejednorodnej echostrukturze , oraz o obniżonej echogeniczności. W P3 przy tylnej powierzchni normoechogeniczny obszar 18x11m, w L3 lito-torbielowate ognisko 10x7m. wymiary tarczycy płat prawy 16x18x39mm płat lewy 16x19xx36mm cieśń o gr do 5mm Węzły chłonne szyjne dostępne w badaniu usg w normie . dodam że robiłam tsh ft4 ft3 i są dobre . więc skąd te zmiany w usg. wiem że będzie potrzebna biopsja ale boję się co ona wykaże
-
annia2321 - fajnie, że jesteś już po jodzie; a co do kwarantanny z mężem, to chyba z miesiąc wytrzymaliśmy ;)