Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dzięki dziewczyny, już wyczytałam że 8 na 10 kobiet które mają/miały wirusa nawet sobie nie zdawały sprawy i że w 80% samo przechodzi. Trzymam kciuki żeby i mi przeszło :D a tak btw to myślałam że ten podstawowy test HPV właśnie około 150zł kosztuje. Ale może rzeczywiście lepsza będzie kolposkopia. Zajrzę na forum sxyjkowe może dziewczyny tam więcej powiedzą :)
-
Witam wszystkich - Karolaols - pociesze Cie - moja przyjaciolka miala cytologoe w 3 grupie jak ty teraz i po porodzie ma znow 1 grupe - jesli sie cyto wacha miedzy 1 a 3 gr to podobno norma i nie ma sie co bac, choc oczywiscie kontrolowac trzeba i to najlepiej u innego gina za kazdym razem bo chodzi o to jaka oni maja technike pobierania materialu.....nie nastawiaj sie negatywnie, teraz priorytet to sprawy tarczycowe. Pozdrawiam :)
-
Płaciłam 150 zł to było parę dni przed Świętami i chciałam wiedzieć na czym stoję. Nie robiłam testu bo po 1-sze jest drogi a po drugie lekarz stwierdził, że skoro kolposkopia potwierdziła cytologię to nic bardziej podejrzanego się nie dzieje. To samo może zniknąć :) Ja sobie myślę tak, że los chce mnie po prostu sprawdzić jaka twarda babka ze mnie :) W najgorszym wypadku tak tarczycy i szyjki macicy jakby co można pokonać :) nie jedna temu dowiodła :D
-
Nika_kg taki sam wynik mam. Ile placilas za kolposkopie? Robiłaś też test na HPV?
Oczywiście dziewczyny wiem że daleka droga ale mam żal do losu że jak zwykle ja;) tyle kobiet przechodzi bezobjawowo a ja musiałam się o tym dowiedzieć ;) i do tego słuchajcie ja już wiem że to się rozwinie ;)
-
karolaols a jaki miałaś wynik cytologii? Ja w grudniu miałam 3, CIN1 i w zaleceniach kontrola za pół roku ale poszłam pryw. zrobić kolposkopie która to potwierdziła. Od takiego wyniku ponoć daleka droga do raka, ale ważne żeby badać się co pół roku. Tylko, że cyto refundowana co 3 lata heh A teraz te guzy na tarczycy wrrrr
-
karolaols a jaki miałaś wynik cytologii? Ja w grudniu miałam 3, CIN1 i w zaleceniach kontrola za pół roku ale poszłam pryw. zrobić kolposkopie która to potwierdziła. Od takiego wyniku ponoć daleka droga do raka, ale ważne żeby badać się co pół roku. Tylko, że cyto refundowana co 3 lata heh A teraz te guzy na tarczycy wrrrr
-
karolaols niestety to że mamy już jednego raka to nie wyklucza możliwości zachorowania na innego - info potwierdzone przez onkologa. Ale tak jak agnieszka76 napisała jeszcze o niczym to nie świadczy. Spokojnie zrób dalsza diagnozę. Ważne żebyś miała dobrego ginekologa. Nie tak jak ja - PCO zdiagnozował jako rak jajnika :D Trzymaj się Ściskam
-
I jeszcze jedno.. Czy raki chodzą parami??? Byłam dziś u ginekologa po odbiór cytologii i możliwe że mam wirusa powodującego raka szyjki macicy. Cudowna wiadomość już nie mogę doczekać się dalszej diagnostyki...
-
Sylwusiaaa87 ja odstawiam już w niedzielę i już się boję bo moje tsh i tak wynosi 9,5 :D co do wagi to muszę zacząć się pilnować bo czuje ze dobre 2-3 kg mam na plusie. A jodowanie zaczynam 7 marca
-
hey czy mozna farbować włosy tydzień po jodzie??? proszę o odpowiedź pozdrawiam :D