Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dodam tylko że dostałam leki moczopedne Tialorid na zatrymanie wody i moe to on mi wywalił hormon z organizmu? Nie wiem co o tym myśleć skoro jestem na eutyroksie 125 a waga pokazuje juz 70 kg ;(
-
Witajcie po dłuższej nieobecności. Krótko zwięźle i na temat: o czym świadczy wzrost tsh? z poziomu 0,04 na 0,15. Ze nie wspomnę o nadprogramowych 10 kg od razu... :/ Czy raz ustawione hormony nie wystarczą tylko ciągle trzeba lawirować dawkami? Rok casu był spokój a dziś odbieram wyniki i niespodzianka. :(
-
Witajcie po dłuższej nieobecności. Krótko zwięźle i na temat: o czym świadczy wzrost tsh? z poziomu 0,04 na 0,15. Ze nie wspomnę o nadprogramowych 10 kg od razu... :/ Czy raz ustawione hormony nie wystarczą tylko ciągle trzeba lawirować dawkami? Rok casu był spokój a dziś odbieram wyniki i niespodzianka. :(
-
sylwusiaaa87 u mnie było podobnie jak u Aga2811 tabletki odstawiłam 4 tygodnie przez leczeniem jodu i też spuchłam 4 kilo na +, ale ja nie miałam żadnej diety, kawę z mlekiem piłam i jadłam wszystko tylko musiałam odstawić ryby morskie przed leczeniem jodem, nie martw się każdy organizm jest inny nie jest powiedziane, że Ty też przytyjesz, ja jeszcze miałam wahania nastrojów było mi z byle powodu smutno i chciało mi się płakać ale to wszystko hormony a w zasadzie ich brak w organizmie, trzymaj sie dasz radę pozdrawiam :D :D :D
-
sylwusiaaa87. Ja przeszłam odstawianie w grudniu więc mam to na świeżo. Nie jest tak źle przez trzy tygodnie. w czwartym tygodniu już byłam bardzo zmęczona, śpiąca , wejście po schodach powodowało zadyszkę. W ostatnich dniach opuchła mi twarz. uważaj na to co jesz bo metabolizm siada kompletnie więc waga rośnie z byle powodu. teraz jetem 26 dni po jodowaniu biorę leki i z dnia na dzień wszystko wraca do normy. także nie martw się. z mojego punktu widzenia jest łatwiej niż przed lub po operacji. to tylko kolejny etap do wyzdrowienie. :)
-
Segna.. Moj guzek tez byl chypo I silnie unaczyniony co nie spodobalo sie na USG. Chociaz dwoch innych lekarzy mowilo co innego ze nie jest tak zle.....pierwsza biopsja rak...druga i trzecia 50/50. wiec teraz tylko ide po wynik 26.02 juz mam termin. Czuje ze ide po wyrok. Ale nie mysle o tym . wrocilam do pracy czuje sie po operacji jak I przed...czyli dobrze. Boje sie ze przez to moje podejscie jakie mam... Ze prawie wogole nie mysle o chorobie itp moze sie okazac to cos gorszego..
Ktos tu pisal ze lekarz powiedzial ze sie komus tu przytrafil rak brodawkowaty ale gorszy przypadek...
No I ja juz mam czarny scenariusz przed oczami jesli chodzi o mnie...ze bone sie co mi Tam wyjdzie.
-
sylwusiaaa87 na pewno zdrowo się odżywiać - dużo warzyw i owoców. Dużo spacerów :) Przetrwasz to dziewczyno :)
Justin00 to termin bardzo szybciutko i bardzo dobrze. Głowa do góry
-
justin00
współczuję tej drugiej operacji, ale jak trzeba, to trzeba. Ja niedługo mam kontrolę i same wiecie, że przed każdą taką wizytą wzmaga się lęk przed tym co tam wyjdzie, cóż zrobić, musimy się trzymać. Trzymaj się dziewczyno.
-
Olika
bywa różnie czasami niektórym każą w Gliwicach przyjeżdżać jeszcze raz, dopiero po przebadaniu u siebie preparatów wyznaczają dalsze leczenie, decydują co dalej.. Mnie kazali być na czczo , wizyta w gabinecie, pielęgniarka zakłada kartę, pobieranie krwi do badania itp,. Oczekiwanie na wyniki krwi, wizyta w gabinecie lekarskim, wywiad z lekarzem, usg szyi i dalsze zalecenia. Jak wspomniałam czasami każą przyjechać na kolejną konsultację, a czasami od razu zalecają co dalej.
Mnie od razu wyznaczono termin jodowania, chociaż zawoziłam na pierwszą konsultację ze sobą szkiełka.
Ewentualnego jodowania nie bój się, idzie przetrwać.
-
Dziekuje dziewczyny termin mam na 7.03 wiec tym razem bardzo szybko :)