Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja juz miałam kobietki cesarkę taka niezaplanowana w ogólnym zbieczuleniu więc wiem co i jak pod tym względem ale martwię się co i jak po usunięciu tarczycy,troszkę mi objasniłyscie dziekuje :D
-
Dziewczyny czy Wy też przy guzkach tarczycy miałyscie/macie powiększone węzły chłonne szyjne odczynowe?
-
Dziewczyny czy Wy też przy guzkach tarczycy miałyscie/macie powiększone węzły chłonne szyjne odczynowe?
-
Kasiazrozpaczona nie martw się. Ja bardzo bałam się operacji, ale okazało się, że nie jest tak źle. Pewnie zabieg masz planowany na piątek i rzeczywiście jak będziesz się dobrze czuła, to może wypuszcza cię w niedzielę. Mi rano przed zabiegiem dali tabletkę głupiego jasia i lek przeciwbólowy, żeby zadziałał już na czas pooperacyjny.Na salę operacyjną pojechałam bez stresu. Pamiętam potem tylko tylko krótką rozmowę, wdychanie tlenu przez maseczkę, a jak się już obudziłam, to było pięć godzin później. Dostawałam kroplówki przeciwbólowe i naprawdę ból był do zniesienia. Już tego samego dnia wstałam i koleżanki z sali pomogły mi pójść do toalety. Szyja trochę ciągnie - od drenu i plastra, ale po kilku dniach to zdejmują i nie jest źle. Na pewno dasz radę :D. Mi lekarz przed operacją tłumaczył o pracy przytarczyc i objawach tężyczki , dlatego jak tylko poczułam mrowienie w rękach i nogach, to zgłosiłam to pielęgniarkom. Przez kolejne dni dostawałam kroplówki z wapniem, tabletki i wypuścili mnie dopiero jak wapń się unormował. Przez to mój pobyt się przedłużył ( no i przesuwany termin operacji). Będzie ok. :D
Ja w przyszłym tygodniu jadę do Gliwic ze szkiełkami i zastanawiam się, jak będzie dalej przebiegało moje leczenie. Na razie dopadło mnie przeziębienie i czuję się przez to masakrycznie. Zastanawiam się jaki leki mogę brać, a czego mi nie wolno. Pozdrawiam serdecznie :D
-
Ladybanana co tam u Ciebie?
Kasiazrozpaczona ja jestem z Olsztyna, też zostałam przyjęta we czwartek, operacja w piątek a do domku wyszłam w niedzielę :) operacja jak operacja nic szczególnego, znieczulenie ogólne bo którym zazwyczaj ms się słabe samopoczucie,rana od początku mi nie dokuczala za bardzo. Ważne żeby starać się trzymać głowę w miarę luźno no od tego sztywnego karku wszystko boli ;)
-
Kobietki,a mnie zbliża się powoli termin operacji,wycięcie całej tarczycy,możecie mi po krótce opisać jak to wygląda i ile tam poleże, przyjęcie do szpitala wypadnie mi w czwartek...I czy jak wytną całą to odrazu dadzą mi leki żeby mój organizm nie zwariował z powodu braku tak ważnego narządu,jak to wygląda. Niby jeszcze mam czas do operacji ale naczytałam się opini o szpitalu i panikuję oby było lepiej niż piszą ludzue,szpital Poznań im Strusia.Szkoda że nie ma u nas warunków jak za granicą,byłam w zeszłym tygodniu w szpitalach w Holandii i jestem w szoku,kultura same szpitale jak w SPA...nie wymagam wiele,chcę tylko żeby obeszło się bez komplikacji.pozdrawiam.
-
Ladybanana, trzymam kciuki :-)
-
sylwusiaaa87 - czuję się gorzej od około 2 tygodni, wcześniej było ok :) o 14 dali mi jod diagnostyczny i teraz już tylko leżę. USG szyi miałam prawie od razu po przyjęciu :)
-
Tak Kalmara,wiek nie ma znaczenia;-)
-
Vjolka super że nie odstawiasz prochów :). Dzięki :) i witaj w klubie nerwusów haha
anka50 przed operacją byłam o wiele spokojniejsza i fakt dłonie mi sie pociły ale miała nie zdiagnozowane hashimoto . A teraz dłonie sie nie pocą ale za to są dni że cała sie w środku trzęsę.
LadyBanana trzymam kciuki :D
sylwusiaaa87 nie nastawiaj sie negatywnie na to odstawienie. Zdrowo się odżywiaj i dużo pozytywnego myślenia. Przetrwasz ten miesiąc. :)
To ja Wam powiem na jednym i drugim jodzie miałam kobitki 50+ ale były tak zajefajne babki że nie odczułam tej różnicy prawie 30 lat wręcz przeciwnie :D