Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Scynografie mam w srode,tutaj wykonuje sie tydzien od podania jodu aby bylo wszystko jasne .nerwy sa,nie da sie ukryc :( teraz tylko modle sie zeby wszystko wyszlo dobrze.
-
Aneta31 a jak wyniki scyntygrafii?? Jak widać kwarantanna i zasady postępowania w każdym szpitalu są inne ;)
-
W barcelonie mialam,tutaj mieszkam od 10lat.troszke widze ze inaczej sie to odbywa,kazdy pacjent w zaleznosci ile ma napromieniowania w dniu wyjscia tyle dni dostaje kwarantanny,maja jakies swoje obliczenia .ogolnie gdyby nie to ze mam synka dwuletniego moglabym poruszac sie w domu swobodnie przestrzegajac higieny poniewaz dla meza nie stanowie zagrozenia ,tak wyjasnil lekarz.a od srody moge juz swobodnie calowac I przytulac dziecko oraz moge miec tez swobodny kontakt z moja ciezarna bratowa ,ktora jest w 8 miesiacu ciazy.podczas dwudniowego pobytu na jodowaniu ,kilka razy dziennie mierzono moje promieniowanie.lekarze tutaj sa zgodni ze majac promieniowanie stopnia 2 praktycznie nie jest sie zagrozeniem dla nikogo,dlatego wystarczajaca jest 7dniowa kwarantanna.
-
Aneta gdzie miałaś jodowanie??
Vjolka nam się zbliża jod, czekam na Twoje relacje bo ja tydzień po Tobie pewnie miniemy się w Gliwicach :)
-
Juz po jodzie,nie bylo zle.48 h po polknieciu tabletki moje promieniowanie wynosilo tylko 2,duuuzo pilam I sikalam I chyba dlatego tak spadlo ladnie I mysle ze ta miesieczna dieta bez jodu tez miala ogromny wplyw bo jod ladnie sie wchlonal.dostalam 7 dni kwarantanny liczac od pierwszego dnia pobytu w szpitalu.w srode mam wrocic juz do normalnego funkcjonowania.dziewczyny nie ma sie czego bac,wszystko mozna przetrwac.powodzenia!!
-
Karolaols - porada genetyka co do typu badania byla bezplatna, ze skierowania, badanie platne 250zl, zaraz po tej konsultacji. Wiesz ja po tym naszym nieszczesnym rakowym odkryciu zaczelam sie tym tematem duzo interesowac, zwalszcza, ze jestem z rodziny rakiem obciazonej i chcialabym wiedziec czy siedze na minie :/ wizyte oceniam na plus a koszt.....jak dla mnie nie jest wygorowany, tym bardziej, ze w przypadku mutacji w teorii jest sie objetym programem nfz....jak to wyglada w praktyce to juz nie wiem i mam nadzieje, ze sie nie dowiem.....moje tsh na eutyrox 125 to 0,18. Tez mam wachania nastrojow troche i tak jak dzis to mi sie chce spac....choc i pogoda do bani :( pozdrawiam
-
Sylwusia ciekawa opowieść hehe takie cuda u genetyka to na NFZ? Chyba i ja się wybiorę.. U mnie półtorej tygodnia bez hormonów i też jedt ok oprócz wahania nastrojów, wczoraj miałam ochotę wyskoczyć przez okno a dziś pełna energii sprzątam mieszkanie ;) a jakie miałaś tsh przed odstawieniem? Ja 8,5
-
Witam kochani,
A ja dzis w koncu sie zabralam w sobie i po wydebieniu skierowania od internistki ( bezproblemowym) udalam sie na wizyte u genetyka....i musze powiedziec, ze bylo dosc ciekawie ( jesli tak to mozna nazwac). Doktor rozrtsowal drzewko rodzinne, a ze niestety w rodzinie mojej babci od strony mamy byly raki to na tym sie skupil - jeden rak( nerki) powtorzymlsie u dwoch osob i tutaj dr szukal ewentualnego punktu zaczepienia - wybral dla mnie badanie genu CHEK, ktory odpowiada wlasnie za raka tarczycy, nerki, piersi, jelita grubeg......badanie bylo.....dziwne.....musialm napluc do takiego pojemniczka...za 2-3 tygodnie wynik.....chyba sie juz nawet nie boje rezultatu, chce wiedziec co mam ewentualnie badac dokladnie.....a poki co pierwszy tydzien bez hormonu mija i jak na razie jeszcze oki.
Pozdrawiam
-
Z tego co mi mowil lekarz daja od 7 do 10 dni max kwarantanny ,liczony od pierwszego dnia pobytu w szpitalu
-
Dzieki za odpowiedz.jak widac co szpital to inaczej.ja jutro wychodze wlasnie I jestem bardzo ciekawa ile bede miala.dzis rano mialam 7,mowili ze szybko spada.duzo pije,caly czas chce mi sie siku ,no zobaczymy.