Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Gatta mi sie zdarzaly takie akcje po operacji. Tętno koło 100 i wysokie ciśnienie. To było straszne... Miałam przepisamy Concor cor i pomagał. Teraz na szczęście już mi się nie zdarza.
-
Jolaau - witamy w naszej grupie, chyba wiekszosc z nas niestety ( a moze stety) dowiaduje sie o tym naszym raku przypadkowo :( taki to dziad, tez mialam super wyniki i do dzis tak mam choc jestem przed jodem i wiem, ze to o niczym nie swiadczy.....morfologia ideal, mocz tez - po prostu organizm nie daje zadnych znakow, ze cos jest nie tak....i wez tu badz czujny itp :( nie kazdemu przychodzi do glowy badac tarczyce jak w rodzinie nic sie nie dzieje w tym kierunku.....a Ty czujesz sie ok.....ja sobie jednak tlumacze, ze te dobre wyniki to dobry znak, ze moze nie jest tak zle i dziad w pore wykryty....tak off the topic - nie macie wrazenia, ze sprawy tarczycowe sa marginalizowane juz ns poziome lekarza pierwszego kontaktu....ja mialam sytuacje, ze lekarka nie wyczula guzka i nie wiedziala dokldanie gdzie badac mimo iz endo od razu wyczul :( ( szacun dla internistow, ktorzy sie tym tematem interesuja)
Bedzie dobrze, nastroj sie pozytywnie bo co innego zostaje.... ;)
-
Jolaau - witamy w naszej grupie, chyba wiekszosc z nas niestety ( a moze stety) dowiaduje sie o tym naszym raku przypadkowo :( taki to dziad, tez mialam super wyniki i do dzis tak mam choc jestem przed jodem i wiem, ze to o niczym nie swiadczy.....morfologia ideal, mocz tez - po prostu organizm nie daje zadnych znakow, ze cos jest nie tak....i wez tu badz czujny itp :( nie kazdemu przychodzi do glowy badac tarczyce jak w rodzinie nic sie nie dzieje w tym kierunku.....a Ty czujesz sie ok.....ja sobie jednak tlumacze, ze te dobre wyniki to dobry znak, ze moze nie jest tak zle i dziad w pore wykryty....tak off the topic - nie macie wrazenia, ze sprawy tarczycowe sa marginalizowane juz ns poziome lekarza pierwszego kontaktu....ja mialam sytuacje, ze lekarka nie wyczula guzka i nie wiedziala dokldanie gdzie badac mimo iz endo od razu wyczul :( ( szacun dla internistow, ktorzy sie tym tematem interesuja)
Bedzie dobrze, nastroj sie pozytywnie bo co innego zostaje.... ;)
-
Kalmara ja też zawsze niskie ciśnienie, dziś słabo mi się w pracy zrobiło. Wróciłam do domu ciśnienie 150/100, a do tej pory wysokie tętno 92-96..... Nie wiem co z tym robić, nawet spoko się czuję, głowa tylko boli ale przy takiej pogodzie....
-
Witam wszystkich
Od poniedziałku 22 lutego po biopsji tarczycy dowiedziałam się że mam raka tarczycy brodawkowatego. Operacja w przyszłym tygodniu. Dzisiaj pierwszy raz zaglądałam do neta w sprawie tego okropieństwa bo na początku byłam za bardzo zszokowana. Czuję się dobrze mam dobre wyniki, przypadkowo przy badaniu przepływów szyjnych lekarz zauważył guzy na tarczycy. Dziewczyny jesteście bardzo dzielne i konkretne. Bardzo dużo się dowiedziałam i trochę uspokoiłam...
-
Gatta u mnie z ciśnieniem wręcz przeciwnie, mam niskie i stany jak przed omdleniem.
-
Moje drogie czy Wam też zdarzają się omdlenia i podniesienie ciśnienia??
-
aneta31 w WIM-ie w dniu wypisu jest scyntygrafia całego ciała i przy dużym jodzie jest dodatkowo chyba tk klatki piersiowej. Wypis otrzymujemy razem z wynikami scyntygrafii. Współczuje tego czekania :(
-
aneta31ja miałam tylko scyntygrafie całego ciała.wynik dostałam od razu do ręki i z nim poszłam do lekarza prowadzącego.tak jest na jedzie w Zgierzu
-
hej a ja znowu czekam :( wy tez mialyscie po jodzie scynografie ciala i tomografie komputerowa?ja dzis wlasnie i myslalam ze mi powiedza cos a tu znowu kazali czekac na wyniki ,nawet nie wiem jak dlugo :( to czekanie mnie dobija!!!!