Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • aneta31ja miałam tylko scyntygrafie całego ciała.wynik dostałam od razu do ręki i z nim poszłam do lekarza prowadzącego.tak jest na jedzie w Zgierzu
  • hej a ja znowu czekam :( wy tez mialyscie po jodzie scynografie ciala i tomografie komputerowa?ja dzis wlasnie i myslalam ze mi powiedza cos a tu znowu kazali czekac na wyniki ,nawet nie wiem jak dlugo :( to czekanie mnie dobija!!!!
  • 9 lat temu
    anka50 sprawdź jakie syn ma tętno propranolol spowalnia akcję serca,może w czasie badania był szybki i dlatego dostał ten lek.Niestety nasza nadczynnosć ma też ujemne działanie
  • 9 lat temu
    Dzięki Kalmara i Aga no właśnie syn dostał,a byl sam u lekarza i bardzo sie zdziwilam,że mu ten lek przepisał.Ogólnie tsh ma 0,2 i oprocz tego ,że czasami poca mu się ręce ,czuje się dobrze.Twierdzi,że serducho normalnie,no może czasami nerwus,ale to też ten wiek dorastania.Chyba mu narazie nie podam.
  • Ania50 Ja też kiedyś brałam przy dziwnych kołataniach serca.nawet pomagało.lekarz wtedy mówił ze można brać rano kiedy wiem że będę miała stresujący dzień.działa trochę wyciszająco.mój endokrynolog mówił ostatnio że czasem wprowadzają leki na serce kiedy osiągniemy bardzo niski czyli wskazany poziom tsh.wtedy może pojawić się nadmierna nerwowość, kołatanie serca itd.
  • Anka50 swego czasu brałam to przy migrenach. Na wyrównanie ciśnienia ale słabo sie czułam i na migreny nie pomogło. A to syn dostal??
  • 9 lat temu
    Propranolol :-)
  • 9 lat temu
    Dziewczyny czy ktoras z Was dostała propranol?
  • 9 lat temu
    Witajcie ponownie. Dzisiaj miałam wizytę w CO w Gliwicach i już sama nie wiem, czy martwić się, czy cieszyć. Pani dr powiedziała, że miałam mikroraka i raczej nie będę miała radiojodu.Wszystko zależy od wyników badania szkiełek-jeżeli potwierdzi się diagnoza, że to rak brodawkowaty, to ze względu na wielkość(0,7 cm) nie będzie jodu. Mój poziom Tg to 1,2, a Anty TG to ponad 19. Czy to prawidłowy wynik świadczący, że wszystko jest ok i nie trzeba jodu? Ja czytałam gdzieś, że Tg powinno być w takim przypadku bliskie zera. Nie wiem, czy mam rację. Totalnie już nic nie wiem. Błagam pomóżcie i powiedzcie czy w razie czego pacjent może domagać się jodu. Chyba wolałabym to przejść dla pewności, że nic już nie mam. Napiszcie proszę jak było u was, bo bardzo się martwię, a kolejna wizyta dopiero 15 marca.
  • 9 lat temu
    Asia88...Nic się nie martw będzie ok .W dniu przyjęcia na odział normalnie przyjmujesz hormon tak jak codzień oraz dostaniesz zastrzyk i na drugi dzień zastrzyk z rana a potem kapsułke z jodem i po zabiegu . Dalej to już odpoczynek przez kilka dni ja też byłem w CO itak to wygląda wraże czego to pisz śmiało to ci wszystko napiszę Pozdrawiam Daytek :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat