Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Jolaau witamy, będzie dobrze zobaczysz, poczytaj nasze historie i w razie wątpliwości pisz z każdym pytaniem na pewno któraś z nas odpowie :)
Dziewczyny u mnie w końcu coś nierakowego co dało mi powera do życia! Dostałam pracę zaczynam od kwietnia czyli zaraz po kwarantannie po jodowaniu. Jestem przeszczesliwa bo już bardzo chciałam do pracy synek będzie pod opieką cioci w tym czasie także do żłobka nie musi jeszcze iść więc kolejny pozytyw :) w związku z tym pytam jak samopoczucie po jodowaniu? Chyba nie czytałam tu strasznych rzeczy wydaje mi się że zazwyczaj w miarę ok?
-
Hej wszystkim. Czytam sobie co u Was co jakis czas;) u mnie bez zmian jak przed operacja samopoczucie po wycieciu polowki takie same jak I przed czyli dobre. Jutro jade odebrac wyniki...boje sie troche. Wczesniej to byla panika ze cos mi w szyi siedzi jak juz wycieli to panika gdzie jeszcze moze byc.....
Ogolnie na codzien nie mysle o tym odganiam mysli rakowe itp zyje I mysle o przyszlosci no ale czasem mnie dopadnie ....tak jak dzis...wiem po co jade jutro jaki wynik mnie czeka ale obawiam sie tego co bedzie dalej.....
Pozdrawiam Was wszystkie;) trzymajcie sie...
-
Gatta mi sie zdarzaly takie akcje po operacji. Tętno koło 100 i wysokie ciśnienie. To było straszne... Miałam przepisamy Concor cor i pomagał. Teraz na szczęście już mi się nie zdarza.
-
Jolaau - witamy w naszej grupie, chyba wiekszosc z nas niestety ( a moze stety) dowiaduje sie o tym naszym raku przypadkowo :( taki to dziad, tez mialam super wyniki i do dzis tak mam choc jestem przed jodem i wiem, ze to o niczym nie swiadczy.....morfologia ideal, mocz tez - po prostu organizm nie daje zadnych znakow, ze cos jest nie tak....i wez tu badz czujny itp :( nie kazdemu przychodzi do glowy badac tarczyce jak w rodzinie nic sie nie dzieje w tym kierunku.....a Ty czujesz sie ok.....ja sobie jednak tlumacze, ze te dobre wyniki to dobry znak, ze moze nie jest tak zle i dziad w pore wykryty....tak off the topic - nie macie wrazenia, ze sprawy tarczycowe sa marginalizowane juz ns poziome lekarza pierwszego kontaktu....ja mialam sytuacje, ze lekarka nie wyczula guzka i nie wiedziala dokldanie gdzie badac mimo iz endo od razu wyczul :( ( szacun dla internistow, ktorzy sie tym tematem interesuja)
Bedzie dobrze, nastroj sie pozytywnie bo co innego zostaje.... ;)
-
Jolaau - witamy w naszej grupie, chyba wiekszosc z nas niestety ( a moze stety) dowiaduje sie o tym naszym raku przypadkowo :( taki to dziad, tez mialam super wyniki i do dzis tak mam choc jestem przed jodem i wiem, ze to o niczym nie swiadczy.....morfologia ideal, mocz tez - po prostu organizm nie daje zadnych znakow, ze cos jest nie tak....i wez tu badz czujny itp :( nie kazdemu przychodzi do glowy badac tarczyce jak w rodzinie nic sie nie dzieje w tym kierunku.....a Ty czujesz sie ok.....ja sobie jednak tlumacze, ze te dobre wyniki to dobry znak, ze moze nie jest tak zle i dziad w pore wykryty....tak off the topic - nie macie wrazenia, ze sprawy tarczycowe sa marginalizowane juz ns poziome lekarza pierwszego kontaktu....ja mialam sytuacje, ze lekarka nie wyczula guzka i nie wiedziala dokldanie gdzie badac mimo iz endo od razu wyczul :( ( szacun dla internistow, ktorzy sie tym tematem interesuja)
Bedzie dobrze, nastroj sie pozytywnie bo co innego zostaje.... ;)
-
Kalmara ja też zawsze niskie ciśnienie, dziś słabo mi się w pracy zrobiło. Wróciłam do domu ciśnienie 150/100, a do tej pory wysokie tętno 92-96..... Nie wiem co z tym robić, nawet spoko się czuję, głowa tylko boli ale przy takiej pogodzie....
-
Witam wszystkich
Od poniedziałku 22 lutego po biopsji tarczycy dowiedziałam się że mam raka tarczycy brodawkowatego. Operacja w przyszłym tygodniu. Dzisiaj pierwszy raz zaglądałam do neta w sprawie tego okropieństwa bo na początku byłam za bardzo zszokowana. Czuję się dobrze mam dobre wyniki, przypadkowo przy badaniu przepływów szyjnych lekarz zauważył guzy na tarczycy. Dziewczyny jesteście bardzo dzielne i konkretne. Bardzo dużo się dowiedziałam i trochę uspokoiłam...
-
Gatta u mnie z ciśnieniem wręcz przeciwnie, mam niskie i stany jak przed omdleniem.
-
Moje drogie czy Wam też zdarzają się omdlenia i podniesienie ciśnienia??
-
aneta31 w WIM-ie w dniu wypisu jest scyntygrafia całego ciała i przy dużym jodzie jest dodatkowo chyba tk klatki piersiowej. Wypis otrzymujemy razem z wynikami scyntygrafii. Współczuje tego czekania :(