Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Szelma witamy, daj znać jak wyniki!
-
Sylwusia na jodzie diagnostycznym nie jest się w izolatce.
Po jodzie leczniczym świeciłam standardowo czyli w miejscu tarczycy plus ręce nie wiadomo czemu. Po pół roku miałam zwykłą wizytę, a po roku jod diagnostyczny i już nie świeciłam, prawie. Cały czas mam śladowy wychwyt.
-
Sylwusiaa87 u mnie jod leczniczy w czerwcu, diagnostyczny w grudniu tego samego roku. A że dalej świece i te węzły powiększone to jod diagnostyczny znowu w grudniu po roku czasu :/ Po przyjęciu diagnostycznego na izolatkę i kwarantanna. Tak jest w Wawie w WIM-ie.
Szelma78 witaj :) Niestety to dziadostwo nic nie daje o sobie znaku :( Trzymam kciuki Pozdrawiam
-
Jolaau , Olika dajcie znać gdzie byłyscie lub bedziecie operowane i do jakiego endo chodzicie. Ja dotad nigdy nie leczylam sie na tarczyce bo zawsze wyniki w normie
-
-
Witam wszyskich na tym forum.
3 tyg temu zrobilam sobie usg tarczycy ot tak. W wyniku wyszly dwa guzki . Ten wiekszy okolo 2 cm chyba z wszystkimi cechami złośliwosci tj. twardy, nieregularne ksztalty, mikrozwapnienia, bardzo mocno unaczyniony. Od razu mialam zrobiona biospję. Wyniki mialy byc po 14 dniach ale okazalo sie ze lekarz który robil usg dopiero po tygodniu wyslal próbki do badań bo nie mial pelnego kontenerka. Jutro mam mieć dopiero wynik. Od tego czasu przeczytałam wszystkie Wasze wątki i tylko dzięki Wam wiem juz na co mogę sie nastawić. Choć cały czas mam nadzieje choć bardzo malutką że będzie ok.
Jestem z pod Wrocławia dlatego chciałabym zapytać Oliki i Jolaau gdzie były operowane. Jutro bedzie wynik i kompletnie nie wiem gdzie potem uderzyć.
Trzymam za Was wszystkich kciuki najmocniej jak tylko sie da!!!
-
Kasiazrozpaczona trzymam za Ciebie kciuki i za nas wszystkie:)
Nie wiadomo jak to ogarnąć....
Dobrze ,ze przypomniałyście o cytologii bo ciągle się na nią wybieram i nie mogę dojść...
-
sylwusiaaa87 - witaj :)
Ja jod leczniczy miałam rok temu w styczniu, a jod diagnostyczny już w sierpniu. Przy diagnostycznym jest się na ogólnym oddziale ze wszystkimi, nie ma izolacji (mówię o Zgierzu). Pozdrawiam ciepło :D
-
Kawka - czy wtedy tez jestesmy w szpitalu kilka dni w izolatce ?
-
Kawka - dzieki za info, szybko mamy ten jod diagnostyczny, juz po roku, ale moze to i dobrze. Jak rozumiem to ta dawka jest juz mniejsza, ale kwarantanna nadal obowiazuje ? Pozdrawiam