Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
a i jak to jest z soczewkami kontaktowymi? akurat mam jeszcze końcówkę miesięcznych, więc i tak bym się ich pozbyła za tydzień - można nosić?
-
cześć dziewczyny, jutro wybieram się na radiojod - czy któraś z Was leczyła się w Zgierzu?
jak warunki, czy da się przeżyć? jakieś rady? i jak to w ogóle wygląda w tej placówce?
7.02 pożegnałam się z tarczyca przez 11mm brodawkowego, do którego po histopato doszło parę mikroognisk złośliwych w samej tarczycy jak i węzłach - przy okazji do zdiagnozowanej jeszcze wcześniej niedoczynności doszło mega rozlane, niewykryte wsześniej hashimoto (z krwi o dziwo nie wyszło), więc po paru dniach od operacji na letroxie 150 czułam się bosko. ale kazali mi odstawić leki od początku marca przed radiojodem i jestem małym, depresyjnym wielorybkiem z humorami - więc moje podstawowe pytanie - również do dziewczyn z pozostałych miast - jak szybko wróciłyście do tyroksyny po radiojodzie? :D bo przy życiu trzyma mnie jeszcze fakt, jak dobrze sie czułam po operacji na lekach. ;)
-
Gatta spokojnie nawet jak czegos nie weźmiesz to mogą Ci dowieść. Mi nawet jak leżałam na izolatce to mąż przekazywał przez pielegniarki pizzę bo tak zglodnialysmy z dziewczynami :-p
-
Dzięki Vjolka za informację ;)
Mnie zaczyna stres zjadać pomału... nie wiem co wziąść ze sobą? Żebym niczego nie zapomniała.
A powiedz mi dobrze net szpitala chodzi? Czy lepiej wziąść swój??
-
Cieszę się, że jest już ta godzina,jutro z górki.Kalmara,jednak wolałabym się ponudzić w domu;-) Mnie wczoraj i dzisiaj napitała głowa,pewnie zastrzyki mają w tym udział.Ale książkę rzeczywiście wzięłam do kitu:-D
Gatta, niby jest zakaz ze względu na grypę, ale można zejść na dół,rodzina może przyjechać z przekąskami.
-
Witam wszystkich. Mam pytanie co do Jodowania tarczycy W tamtym roku w maju miałam operacje wycięcia całej tarczycy Rak brodawkowaty . W sierpniu Jod w Poznaniu na Przybyszewskiego. I tu moje pytanie przeprowadziłam się bliżej wrocławia a drugi Jod mam umówiony na Lipiec w Poznaniu, Czy jest możliwość abym miała ten Jod we wrocławiu czy jeśli mam już wizytę w Poznaniu to muszę tam jechać? Pozdrawiam i życzę Wam dużo zdrowia! ;)
-
Witam wszystkich. Mam pytanie co do Jodowania tarczycy W tamtym roku w maju miałam operacje wycięcia całej tarczycy Rak brodawkowaty . W sierpniu Jod w Poznaniu na Przybyszewskiego. I tu moje pytanie przeprowadziłam się bliżej wrocławia a drugi Jod mam umówiony na Lipiec w Poznaniu, Czy jest możliwość abym miała ten Jod we wrocławiu czy jeśli mam już wizytę w Poznaniu to muszę tam jechać? Pozdrawiam i życzę Wam dużo zdrowia! ;)
-
Anka dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
-
Gatta z oddzialu przed podaniem jodu możesz wychodzić i spotykac się z rodziną ,my chodziliśmy do palmiarni, potem jak dostaniesz magiczną kapsulke jesteś już uziemiona :-)
-
Iwonanowa udało Ci się umówić z dr Kubickim ?