Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • tenia02 bez tarczycy organizm inaczej pracuje. Przed dużym jodem odstawiałam hormony i w miesiąc przytyłam 10kg. Waga w ogóle nie chciała wrócić do stanu sprzed jodowania czy operacji nawet jak miałam niskie TSH. Żeby dojść do siebie a wręcz do jeszcze lepszego stanu zdrowia i wyglądu ;) jestem od listopada na diecie cukrzycowej i mam na minusie już 22kg. Najważniejsze żebyś miała dobrze dobrane hormony i żebyś dobrze się czuła. I nie nastawiaj sie że będziesz tyć czy chudnąć bo każdy organizm inaczej reaguje.
  • jolaau - Fakt tanie nie są te plasterki ale można kupić na sztuki w aptece ja kupiłam w krakowie ☺
  • Jimma ja też jestem przed operacją, wybrałam Gliwice 28.04 mam pierwszą wizytę. Dziewczyny a przy tak niskim TSH nie chudniecie za bardzo, bo ja przy Euthyrox N50 ważę 55-57 przy 172cm wzrostu jak mi odstawił hormony na jakiś czas to przytyłam 2 kg i tak było OK tylko po wycięciu tarczycy na pewno jest inaczej?
  • 9 lat temu
    Edyta napisz koniecznie , bo tanie to one nie są.
  • plastry sutricon nie wiem czy są dobre po tygodniu stosowania wam napisze czy warto stosować
  • Muszę iść do rodzinnego :( moje przeziębienie szaleje,na dodatek coś mam z krtanią jakby zapalenie....masakra czekanie w tej kolejce a juteo do endokrynologa znów czekanie...
  • Jolaau maść silikonową,nie pamiętam nazwy i lioton stosuję, blizne mam sporą ale od 21 marca to jak niebo a ziemia nic nie boli nie ciągnie a i opuchlizna minimalna,po cesarce mialam blizne od pępka w dół niczym nie smarowałam i mam białą kreseczkę więc jestem dobrej myśli co do szyji :-) też stosuję octanisept do odkażania.
  • Ja polecam dr Sachera z Gliwic. Edyta jakie plasterki masz??
  • 9 lat temu
    Dzięki Edyta od jutra zaczynam ćwiczyć szyję :) oraz brzuch i pupę , bo mi przez ten miesiąc nieźle przybyło. Jimma ja z mogę Ci polecić chirurga Leszka Wojciechowskiego przyjmuje prywatnie w Polimedzie pl. Powstańców Śląskich.- Wrocław. Operował mnie miesiąc temu i jestem b. zadowolona. Dużo dobrego słyszałam też o dr Balcerzaku- chirurg endokrynolog z Klinik. Możesz sobie go wgooglować
  • 9 lat temu
    Witam, niestety okazało się, że będę musiała usunąć tarczycę, ze wg na guzki. Od 2 dni szukam w Internecie dobrych klinik. Natrafiłam na jakieś artykuły o laparoskopowej metodzie stosowanej w Białymstoku. Niestety próby skontaktowania się z tamtymi chirurgami jak dotąd się nie udały. To też dosyć daleko (dla mnie pół Polski do przejechania). Czy są jacyś godni polecenia chirurdzy-endokrynolodzy we Wrocławiu, Gliwicach? Czy warto starać się o ten zabieg laparoskopowy?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat