Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • jeszcze nie wróciłam mam zamiar w maju wrócić najbardziej przeraża mnie ta blizna ale jestem pełna optymizmu że te plastry pomogą. Ćwiczenia na szyję robię banalne 3 razy dziennie po 5 obrotów na każdą stronę i trzymam po 3 sekundy po 5 wygiec przód i tył i tez po 3 sekundy i jeszcze naciąganie z rękami w górze banalne ale pomagają i nie ma zrostow przy szyi i blizna jest cieniutka
  • 9 lat temu
    Edyta ćwiczyć szyję :)-możesz rozwinąć temat ? Edyta wróciłaś do pracy?
  • jolaau ja jestem 8 tydzień po operacji i od czwartku zaczynam kleić plastry na blizny zobaczymy czy będą jakieś efekty mi lekarz powiedział żeby do 8 tygodni nic nie robić tzn. myć szarym mydłem w płynie i psikac octenisept i ćwiczyć szyję
  • 9 lat temu
    Kasiu już stosujesz tą maść na blizny? Jaką masz zaleconą?
  • Ja miałam napisane tylko dawke ile tego leku,i maść na blizne :(
  • ja po operacji mam utrzymywać TSH 0.4 do 1.0 po operacji bralam euthyrox 125 i miałam TSH 33 a teraz po zmianie na euthyrox 150 mam tsh 0.446 na wszystko trzeba czasu i przyzwyczajenia organizmu jakby na to nie patrzeć jesteśmy po poważnej operacji dodatkowo wycieli nam kawał mięsa i dali tabletkę aby zastępowała mięso trzeba czasu w końcu robotami nie jesteśmy ☺
  • 9 lat temu
    Kasia ja miesiąc po operacji przy euthyrox 100 tsh miałam już 0,7. Później dostałam 125 euthyroxu i spadło mi do 0,03 więc trochę niskie. Zmieniono mi na 112 euthyroxu i tsh przed jodem miałam 0,3 więc idealnie w normie bo po operacji musimy mieć 0,1-0,4 też tak miałaś na wypisie?? Czy dostałaś inne zalecenia. Ustawienie tsh zajęło mi ok 4 miesięce po operacji żeby było pomiędzy 0,1 a 0,4. Teraz jestem ciekaw ile mi zajmie zabicie po jodzie. Za tydzień zrobię z ciekawości ile mam. Bo przed przyjęciem jodu podnieśli mi do 244 ;)
  • 1 wizytę po operacji miało być :)
  • Wiecie kobietki normalnie jestem do niczego,nie mam siły jakieś przeziębienie mnie wzięło dostałam okrez i nie mam siły w czwartek mam 1 wizytę u endo mojej jutro zbadam sobie tsh i wapń żeby mieć na wizyte wynik,pewnie hormony mi szaleją a twarz spuchnieta jakbym miała spotkanie z Gołotą,długo po operacji ustawiałyście dawkę tych hormonów, czy lekatz odrazu trafił z dawkowaniem,jeśli mi tak zostanie to chyba z łóżka nie wyjdę :(
  • No to ja juz nie wiem. Dokladnie co lekarz to inna praktyka. Przy następnej wizycie zapytamy o to dokladnie lekarza. Pozdrawiam. A Tobie Kasiu gratuluje. Świetne wiadomości.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat