Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    hej hej! jestem już w Gliwicach od środy, dzisiaj podali nam jod dawka 100. Do poniedziałku w zamknięciu. Potem scyntygrafia i w końcu będę wiedziała czy coś tam jeszcze we mnie siedzi czy dobilam dziada ;-)
  • 9 lat temu
    kasiula, a ile jestes po operacji? jak dlugo czekalas na to badanie i jod?
  • 9 lat temu
  • 9 lat temu
  • 9 lat temu
    Witam Wszystkich, Dawno mnie tu nie było, przynajmniej aktywnie ? Chciałabym podnieść na duchu wszystkich, którzy zaczynają walkę z tym rakiem. Można wygrać !!!!!! Wczoraj wróciłam z diagnostyki (jod diagnostyczny + scyntygrafia). Wszystko jest superrrr. Niby coś tam jeszcze wychwyciła loża pooperacyjna ale tg poniżej 0.04 anty tg poniżej 10. Lekarz powiedział, że wszystko jest ok i najbliższa kontrola minimum za dwa lata. Wyniki krwi wskazują na pozbycie się tego nieproszonego gościa z organizmu. Wszystkim życzę, aby w tej walce był zawsze punkt dla was ? lecze się w WiMie w Warszawie. Tam jod diagnostyczny to 5dniowy pobyt w szpitalu i potem zwolnienie na tydzień. Dwa dni to zastrzyk podnoszący tsh i trzy w izolacji. Kwarantanny dla dorosłych brak, co do dzieci niby też ale warto okolo tyg potrzymać się obok tzn bez długich bliskich zbliżeń. Pozdrawiam i trzymam za wszystkich kciuki.
  • 9 lat temu
    czesc a jak dlugo czekalas na termin?ja dzis dostala wynik ze mam brodawkowatego, jestem po usunieciu tarczycy, jak to wygląda to zapisywanie się?
  • 9 lat temu
    Witam wszystkie nowe i trwające w dalszym ciągu na tym forum osoby:)mam pytanie czy orientujecie się jak dlugo trwa pobyt w Gliwicach na jodzie diagnostycznym? Jade juz w czerwcu i musze okreslic mnie wiecej czas pobytu w pracy.Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację. Pozdrawiam :)
  • 9 lat temu
    Dzieki Zetka bo juz sie wystraszylam ze tak mi zostanie :/
  • 9 lat temu
    Witam. Ja dzisiaj wychodzę do domu. Zabieg bez komplikacji, usunięto jeden płat. Czuję się dobrze, za sdwa tygodnie wyniki histopatologi. Za dwa tygodnie również kontrola chirurgiczna. Ciekawe co wyjdzie?
  • 9 lat temu
    w Gliwicach na kontroli rano krew i usg a po 2-3godz.wizyta u lekarza i omówienie wyników ,pozdrawiam Justa ja miałam też taką sytuację ale pół roku po jodzie, poszłam prywatnie do laryngologa i za 80zł. usłyszałam że niestety ale są to prawdopodobnie przeżuty,Zadzwoniłam do Gliwic i powiedziano mi żę to popromienne zapalenie ślinianek mam jeść dużu kwaśnych produktów rano rozgryźć tabletkę witc żuć gumę ,pobudzać ślinianki do pracyDługo to trwało miesiąc pózniej byłam na wizycie i jeszcze ślinianki były obrzęknięte.JEstem teraz rok po jodzie i zdarza się że wstaję rano i mam trudnośći z poruszaniem szczęka ale na szczęście jest to chwilowe.Dr Puch powiedział mi że nie potrzeba żadnych leków , z tymi sterydami to bym się zastanowiła

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat