Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Czy ktoś z tutaj obecnych próbował wlewów (chelatacji) z witaminy C?, poniżej zamieszczam przydatne linki na temat tej witaminy (to nie może być zwykła, tylko spreparowana i podana w szpitalu witamina C dożylnie). https://www.youtube.com/watch?v=0b5lNs7ZwYs Polecam też inne fil,my na tym kanale. Witamina C dożylnie była z powodzeniem stosowana u robotników w Japonii, którzy zajmowali się sprzątaniem 'Fukushimy'.
  • Dziewczyny jestem miesiac po jodowaniu.Nie moge sobie poradzic z zapaleniem slinianek i spuchnieta szyja. Juz mnie to zalamuje.Lekarze nie wiedza co dalej, wzielam encorton, ciagle jem cos kwasnego ale nic mi nie pomaga, jest bez zmian.Czy to samo mi kiedys przejdzie ? Jestem chuda jak patyk i przekomicznie wygladam z worem pod broda jakbym miala drugi podbrodek :/
  • 8 lat temu
    Dzięki Monia.W poniedziałek mam wizytę u mojego endo , to spróbuje jeszcze dopytać. A wynikami się nie martw , bo i tak nie masz na nie wpływu. Głowa do góry ! :)
  • Wyniki mają być w tym tygodniu...niestety intuicja nic mi nie podpowiada:( Z tym fosforem to o ile się nie mylę to jest tak, że chodzi o zachowanie równowago wapniowo - fosforanowej. wapń wchłania się przy udziale aktywnej witaminy D, która powstaje w nerkach pod wpływem hormonu parathormon, który produkowany jest przez przytarcze. Na produkcję tego hormonu wpływa poziom wapnia w surowicy. spadek wapnia powoduje większą produkcję hormonu, a jego za duża ilość hormonu powoduje uwalnianie wapnia z kości. Za dużo fosforu również powoduje stymulację produkcji parathormonu. Właśnie chodzi o to, żeby poziom wapnia był na wysokim poziomie, żeby nie dochodziło do zwiększania produkcji hormonu i mało fosforu żeby też tak się nie działo. Zbyt dużo fosforu to również skurcze mięśni i złogi fosforanowe. Ja tak to rozumiem:), ale może się mylę, bo lekarzem nie jestem. Jak ktoś wie więcej na ten temat to niech pisze:) :) :)
  • 8 lat temu
    Monia, kiedy masz mieć wynik ? A co do diety, to usiłuję zrozumieć dlaczego mam ją stosować. Nieco pogooglowałam, znalazłam info co można , a czego nie. Ale nadal nie wiem dlaczego należy ograniczyć fosfor ( z założenia ma być za wysoki ?)
  • Gajka, ja na wypisie ze szpitala w zaleceniach mam określone, że dieta wysokobiałkowa, ubogofosforanowa. Określenie produktów zalecanych i niewskazanych i przykładowy jadłospis. Pewnie to zależy od szpitala. A ja czekam na wyniki histopatologii....
  • 8 lat temu
    Mango, z wapniem faktycznie mialam problemy. Zaraz po operacji (wrzesień 2015) wylądowałam ponownie w szpitalu z powodu tężyczki i leżałam ponad tydzień bo wapń nie chciał się unormować. Potem brałam po 6 calperosów dziennie, z czasem po jednej tbl. mniej, aż w końcu udało się zejść do jednej tabletki. Tak więc można powiedzieć , ze jest poprawa - ale zdarza się, że wygina mi kciuk, wtedy natychmiast biorę kolejny calperos i jest OK.
  • 8 lat temu
    Gajka a jak u Ciebie z poziomem wapnia? Moze wczesniej bylo OK , a teraz masz nisko. Ja od operacji mam problemy i zawsze dostawalam zalecenia takiej diety i jeszcze na poczatku bezmlecznej.
  • 8 lat temu
    Witam Was wszystkie nowe i stare (stażem na tym forum oczywiście ) . W poniedziałek byłam na wizycie kontrolnej w Gliwicach. Już po wyjściu z gabinetu przeczytałam na karcie konsultacyjnej , że mam wskazane stosowanie diety ubogofosforanowej. Dotychczas żaden z lekarzy nie wspomniał na ten temat ani słowa. Czy wy też macie takie zalecenia ? O co tu chodzi ?
  • 8 lat temu
    Czekałam pół roku w Gliwicach.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat