Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Malaroma dokładnie mam to samo, i jeszcze te bąble ale nie tam gdzie pasek od sandałów tylko w miejscach gdzie nic ich nie drażni. Odebrałam jeszcze wynik TSH i poleciało w dól mocno 0,05. Malaroma jak u Ciebie z TSH?
  • 6 miesięcy po usunięciu tarczycy i mam to samo :( . Upały w ostatnim tygodniu powodowały ze stopy parzyły mnie w każdych sandałach ( a nosiłam je w zeszłym roku bez problemu). Stopy były poparzone jeszcze długo po powrocie do domu, całe w bąblach, gorące, nic nie przynosiło ulgi. Nie wiem co bedzie kiedy przyjdą temperatury powyżej 30 stopni :(.
  • 6 miesięcy po usunięciu tarczycy i mam to samo :( . Upały w ostatnim tygodniu powodowały ze stopy parzyły mnie w każdych sandałach ( a nosiłam je w zeszłym roku bez problemu). Stopy były poparzone jeszcze długo po powrocie do domu, całe w bąblach, gorące, nic nie przynosiło ulgi. Nie wiem co bedzie kiedy przyjdą temperatury powyżej 30 stopni :(.
  • 8 lat temu
    Cześć dziewczyny Czy jest tutaj ktoś , kto po usunięciu tarczycy (4 m-ce) ma "gorące stopy". Do tej pory miałam zawsze zimne stopy a teraz mam tak ciepłe , że najchętniej cały dzień bym je trzymała w misce z zimną wodą. Nie wiem czy te"gorące stopy" łączyć z brakiem tarczycy czy to coś innego? W ogóle po usunięciu tarczycy jest mi ciągle duszno.
  • Witam! Jestem po kontroli w Gliwicach, na październik mam zaplanowane radiojodowanie. Teraz trzeba ustawić tsh na niskim poziomie bo mam nadal za wysokie i cierpliwie czekać. Nic nie mówili mi o diecie niskofosforanowej , ale będę ja stosować. :D
  • Andy79 ja w zalecaniach mam wizytę kontrolną u endokrynologa plus badania TSH, ft3 i ft4, fosfor, wapń po 4 tygodniach od zabiegu.
  • witaj Andy79 ja miałam operację w Gliwicach i po miesiącu odbierałam wyniki histo I wtedy mi zrobili badania potem miałam zalecenie iść do endo po 6 tygodniach i zrobić TSH teraz mam wizytę w lipcu tak było u mnie pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Witam. Po jakim czasie od operacji powinno się iść do endo i kiedy można już zrobić tsh, ft3, ft4? Po wyjściu ze szpitala w zaleceniach mam napisane, że po 2 tygodniach. Czy to nie za wcześnie?
  • ja też mam problemy z poziomem wapna od operacji, a w następstwie tego też z fosforem i magnezem. Biorę calcifos, na mnie działa lepiej niż calperos plus alfadiol, czasami magnez i wyniki teraz w normie. Dieta niskofosforanowa zalecana cały czas od operacji ale ciągle fosfor ok 1 ponad normę. Na szczęście żadnych efektów ubocznych po dużym jodzie nie mam i mam nadzieję, że już się nie pojawia.
  • 8 lat temu
    dubel

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat