Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ruda1313 dokladnie tak samo przechodzilam ten etap w Gliwicach.Najpierw konsultacje w zakładzie potem spotkanie z Panią chirurg termin operacji i ogólne badania przed operacją.Ja musiałam mieć zrobione ekg i ocenę strun głosowych u laryngologia.W dniu przyjęcia kieruję Cię do kilkumetrowej kolejki do pobrania krwi a potem idziesz pod wyznaczony gabinet i tam najpierw rozmowa i badanie z anestezjologiem potem z chirurgia i dopiero na izbę przyjęć pamiętam że ok 15 dotarlam dopiero na oddział.Tam Pani pielęgniarka wszystko powie co przed operacją.Kiedy masz termin tej operacji? Moja wizyta w Gliwicach juz coraz bliżej bo 14 czerwca jadę na diagnostykę i mam pytanie gdzieś wyczytałam że to trwa 3 dni czyli jak jadę we wtorek to w czwartek powinnam wyjść do domu ?czy już w pierwszym dniu podają tą mala dawkę jodu?
-
Witaj, do badań nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Przed operacją jest zwykle rozmowa z anestezjologiem i o ile nie masz jakichś innych poważnych schorzeń - nie powinno być przeciwskazań. Grunt to pozytywnie się nastroić, nie na zasadzie "będą mnie kroić" , tylko: "pozbywam sie gada na zawsze". Mnie najbardziej uspokoił komentarz na jakimś forum : "Czego się tu bać, skoro Cię usypiają a jak się budzisz to jest po wszystkim? No i w sumie tak było :)
-
HEY.Mam parę pytań jak by ktoś był zainteresowany odpisać, to dziekuje z góry. :) w skrócie-wynik biopsji rak brodawkowaty-drugi krok rejstracja w Zakładzie Nuklearnym Gliwice, dalej spotkanie z lekarką ustalenie wizyty z chirurgiem.Wizyta z chirurgiem RTG płuc oraz wstepne ustalenenie terminu operacji gdyż pare dni przed wyznaczonym terminem trzeba udać sie do szpitala na badania mocz krew EKG
Czy ktoś z Was też to tak przechodził? typu ze wiem ze nic nie wiem? Jak sie przygotować do tych badań czy może zaistnieją jakieś przeciwskazania do operacji?Ja wiem wyrok już zapadł ale takie czekanie doprowadza do .... a czytanie w google czy na forum nie pomaga wogóle...
-
No a ja mam tsh za wysokie. Biorę 150 jestem już mniej senna tylko to szybkie meczenie mnie wykonczy. Przytylo mi się po operacji i to też pewnie ma znaczenie. Pozdrawiam i miłej soboty :D
-
No a ja mam tsh za wysokie. Biorę 150 jestem już mniej senna tylko to szybkie meczenie mnie wykonczy. Przytylo mi się po operacji i to też pewnie ma znaczenie. Pozdrawiam i miłej soboty :D
-
Jolaau 5 razy 150 i 2 razy 125. Chyba mi zmniejszy dawkę bo mam podwyższone ft4.
Vaisala Tak miałam jak tsh bylo za niskie a ft4 za wysokie.
-
A ja do tego bardzo szybko się męczę.
-
Kalmara a jaką masz dawkę Eutyroxu?
-
jolaau co do stóp nie zwróciłam uwagi bo mi jest ciągle zimno - fakt jak jest temp powyżej 20 stopniu staram sie chodzić jak mogę bez butów. Ale co do duszności witaj w klubie mam to samo. Tu mi zimno ale duuszno i brakuje powietrza. A tsh mam 0,06.
-
Tsh zrobiłam wczoraj, dzis pracuję do późna, więc nie zdążę odebrać, dowiem się pewnie w sobotę. Również spodziewam sie niskiego tsh bo miałam zwiększona dawke leku (kolejny raz) zeby wreszcie tę niedoczynność uzyskać. Pozdrawiam