Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Modliszka- ja jadę 14 we wtorek ale na diagnostyczny jod więc piętro wyżej :)ja na dużym jodzie byłam w lutym więc ich piżama jakoś nie sprawiała kłopotu ale do czasu izolatki korzystałam ze swoich ubrań . Dostajesz swoją szafkę tam zostawiasz rzeczy pamiętasz numer szafki a kluczyk ma pani dyżurująca w odpowiednich godzinach. Z izolatki faktycznie nie zabrałam nic oprócz telefonu i ładowarki - resztę zostawiłam do utylizacji miałam stare ręczniki, jakieś tanie japonki , jedzenie też musiałam zostawić. Do izolatki może faktycznie weź ze dwie stare koszulki na krótki rękaw których nie będzie Ci szkoda wyrzucić ja tak zrobiłam i czułam się komfortowo a po kąpieli już dozwolonej na 3 dzień założysz ich czystą piżamkę. Do izolatki wzięłam malutkie buteleczki z kosmetykami bo całość też zostawiasz. Co do jedzenia to do czasu jodowania chodziłam na obiadki a potem to już byłam zmuszona na obiady z Instytutu ale nie to jest najważniejsze:) jak coś to pisz . Do czasu kiedy Cię nie zamkną może spotkamy :)A może jest ktoś kto na diagnostykę jedzie 14 ?
-
Witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę, przez ostatnie kilka dni w każdej wolnej chwili wertuję forum, żeby znaleźć informację przed jodem w Gliwicach, jednak dotychczas mi się nie udało trafić na odpowiednią stronę :/
Jadę w środę 15.06 na duży jod. Proszę doświadczonych o szczegółowe informacje co ze sobą zabrać? To, że wodę, kwaśne, gumy doczytałam. Jednak chodzi mi o ubrania/wyposażenie.
Co z ubrań trzeba zabrać do izolatki? Czy ręczniki powinnam mieć swoje? Czytałam, że mogę liczyć na gustowną, flanelową piżamkę - jednak czy latem nie będzie zbyt gorąco i może jednak należy poświęcić swoją piżamę na krótki rękaw? Czy wszystkie ubrania, ręczniki, klapki z izolatki trzeba tam zostawić do utylizacji?
Co brałyście do ubrania na oddział ogólny? - piżama, coś do ubrania na dzień, klapki, przybory kosmetyczne wystarczą?
Czy jeśli biorę wszystko w walizkę to przed izolatką dostanę jakąś zamykaną szafkę, żeby to zostawić na czas podania jodu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
-
ewela12123
Nie martw się na zapas! :) W niczym to nie pomoże. ;) Ja we wtorek jadę na wizytę kontrolną i po wynik ostatniego TK. Jestem prawie na 100% pewna, że nie za wiele się tam zmieniło od minionego roku. ;)
-
Witam dziewczyny jade we wtorek do Gliwic na jod diagnostyczny i czuję że już stres mnie ogarnia :(raz rozlaka znowu z maluchem dwa obawa o wyniki scyntygrafii:(bylam w grudniu i póki co były wyniki ok czy w przeciągu pół roku może się coś tak zmienić?martwię się ogromnie....
-
-
-
Hej ruda :) jak pojadę pociągiem to będę pare min. Po 6 na stacji, ja mam 70 km. U chirurga byłam 19.05 mi nawet nie wspomnieli o tym badaniu krwi i moczu tylko napisali co mam zrobić we własnym zakresie i że mam się rejestrować na 1 piętrze. Jak chcesz to Ci podam mojego maila?
-
Hey tenia a o ktorej bedziesz?niby trzeba byc o7.30 po to aby sie zarejstrowac w okienku na 1 pietrze tam w nuklearnym i na parterze.trza byc na czczo na krew i mocz(wiec robienie Tsh we wlasnym zakresie raczej nie wchodzi w gre bo po co?)a to kiedy bylas u chirurga ja bylam 23.05 z tego co zauwazylam to termin przyjecia na oddzial jest uzalezniony od miesiaczki.ile musisz pokonac kilometrow do szpitala?fakt faktem ja mam niewiele 50-60km ale samo przyjechanie do szpitala i bycie na czczo to nie lada wyczyn.bo jak po moich przychodniach chodzilam to zawsze trza bylo oddac 1 mocz a zanim ja tam dojade to chyba sie posikam hehe.szkoda ze na tym forum nie mozna wejsc na priva.
-
Witaj ruda 1313 ja również bede w Gliwicach 15.06 mam konsylium z tym że mi kazali porobić badania w swoim ośrodku zdrowia i ocenę strun głosowych u laryngologa z tymi wynikami mam się wstawić na konsylium, tylko nie wiem czy mogę u siebie zrobić tsh czy powinnam w Gliwicach? A przyjęta na oddział nam być 20.06 tak że pewnie się spotkamy :)
-
hey ewela ja 15.06 o swicie na krew,mocz,ekg internista.wiec jak wszystko bedzie okay to 21.06 na odział. B) na wczasy hehe